מוות המוני במסע מאוסטרליה לישראל
כיצד תקלה טכנית באוניית משא מביאה למותם של מאות בעלי-חיים
האונייה האוסטרלית "Ocean Drover" היא האוניה להובלת בעלי-חיים הגדולה בעולם, ובין האניות שבעברן מספר רב של תקלות הגורמות לעיכוב מסע, וכתוצאה מכך לפגיעה בבעלי-החיים המובלים בה: אחד המקרים החמורים ביותר מסוג זה התרחש לפני כשנה וחצי, בספטמבר 2012, כאשר 22,000 כבשים נתקעו על האוניה למשך שבועות בשל חשש להתפרצות מחלה מדבקת, כאשר לא היה ניתן לספק להם את הטיפול הווטרינרי הדרוש על האוניה, ומנגד, בשל החשש להדבקה אף נמל לא היה יכול לקבל את הכבשים ולאפשר את פריקתן.
מסעה הנוכחי של האונייה החל ב-20 לינואר, בנמל פרמנטל שבאוסטרליה, כשהיא נושאת עליה כ-42,000 כבשים וכ-6,000 עגלים המיועדים למכירה לתעשיות הבשר של ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית. תקלות במנוע האונייה התגלו כבר בראשית מסעה, ובעקבותיהן היא עצרה לתיקונים בקרבת איי קוקוס שבאוקיינוס ההודי. אף על פי שהתיקונים שבוצעו בה נחשבו כמספקים ומסעה לכיוון ישראל נמשך, התקלה חזרה, מה שהוביל לעצירה נוספת בחופי ג'יבוטי במזרח אפריקה. העיכובים החוזרים והנשנים, שהאריכו את המסע, הובילו לעלייה בשיעור התמותה של בעלי-החיים באונייה – מספר הכבשים שמתו במהלך המסע כבר עלה על 840, שיעור תמותה של יותר משני אחוזים, הרף המינימלי המחייב, על-פי החוק באוסטרליה, פתיחת חקירה מיידית. מספר העגלים המתים עדיין אינו ידוע (עדכון: לאחר שהאניה הגיעה לישראל, התקבלו נתונים מדוייקים לגבי שיעורי התמותה. לאורך המסע מתו 1,630 כבשים ו-165 עגלים).
ההתעללות הכרוכה בהובלת בעלי-חיים במסעות ימיים ("משלוחים חיים") מעוררת ביקורת קשה מצד ארגונים להגנת בעלי-חיים משני צדי האוקיינוס – הן באוסטרליה והן בישראל. לפני מספר חודשים, ביולי 2013, שודרה בחדשות 10 כתבת תחקיר, המתבססת על צילומי סתר של חוקר מאנונימוס, החושפת את האלימות שבה פועלים פורקים עגלים וכבשים שהובלו מאוסטרליה. גם ב-2011 פורסמו צילומים דומים, ממשלוח של עגלים למותג "אדום אדום" של תנובה. בשני המקרים נחשף כי הפריקה כרוכה באלימות מתמשכת ושגרתית, הכוללת בעיטות, הלקאות במקלות בכל חלקי הגוף, שימוש בשוקרים חשמליים ועוד. עם זאת, חשיפות אלו תיעדו רק את השלב האחרון של מסעם של בעלי החיים לארץ, בעוד שההתעללות בהם נמשכת לכל אורך המסע, האורך שבועות אפילו כאשר הוא מסתיים ללא עיכובים.
הסיקור של התקרית הנוכחית, הן בתקשורת האוסטרלית (Nick Butterly Canberra, "Sheep die on export ship", The West Australian), והן בתקשורת הישראלית ("בעקבות תקלה במשלוח: 840 כבשים מתו", חדשות 2, 16.2.2014; דן לביא, ""טראגי: 840 כבשים מתו בדרכם לארץ", ישראל היום, 16.2.2014; אורה קורן, "אנונימוס: לעצור מיד את משלוחי בעלי החיים מאוסטרליה", 16.2.2014, TheMarker), מהוות תזכורת לסבל שעובר על בעלי-החיים כבר במהלך המסע עצמו.