פשיטה על חזירייה במעיליא
משרד החקלאות מתעורר לאכיפת חוק צער בעלי-חיים?
הפשיטה
פקחי הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) שפשטו על החזירייה במעיליא שבה מוחזקים 2,000 חזירים תיעדו ממצאים קשים: חזירים המוחזקים בצפיפות קשה עד כדי-כך שהם נאלצים לדרוך זה על זה, חזירים פצועים הסובלים מהזנחה ואינם זוכים לטיפול רפואי, וזיהום סביבתי חמור. שפכי החזירים אינם מטופלים כראוי, וכתוצאה מכך מהווים מפגע סביבתי – בנוסף לפגיעה הברורה שלהם בחזירים עצמם. גופות חזירים שמתו כתוצאה מהתנאים הלקויים במשק אינן מפונות.
הפתעה?
התזמון של הפשיטה מעורר תמיהה, שהרי משרד החקלאות מודע זה זמן רב להתעללות החמורה בחזירים בישראל. בנובמבר 2011, למשל, שודר ב"כלבוטק" תחקיר על ההתעללות בחזירים, שבמסגרתו שודרו צילומים שאסף צוות החקירות של אנונימוס במעיליא – אותו היישוב שבו התבצעה הפשיטה השבוע. בצילומים תועדו חיתוך זנבות ושיניים של גורי חזירים וסירוסם ללא הרדמה, כליאת חזירים בצפיפות, כליאת חזירות בכלובים המונעים מהן תנועה, ואת התנאים הקשים בהם מובלים החזירים למשחטה. תגובתו לכתבה של משרד החקלאות, המשרד הממונה על אכיפת חוק צער בעלי-חיים, התחמקה מאחריות:
רפי גינת, מנחה התכנית, העיר בלעג על תגובותו הלאקונית של משרד החקלאות: "'לא הגיעו פניות' כותב לנו משרד החקלאות. בשביל מה פניות?! אתם הרי בשטח – לא רואים לבד?!" לאחר התכנית העבירה "אנונימוס" את הצילומים המלאים לידי הממונה על חוק צער בעלי-חיים במשרד החקלאות. ואולם על אף שחלפו כמעט שנתיים, לא ננקטו כל צעדים כנגד החזירייה.
במאי 2012 עתרו לבג"ץ עמותת אנונימוס ועמותת תנו לחיות לחיות, בדרישה לחייב את משרד החקלאות להתקין תקנות להסדרת תנאי ההחזקה של חזירים מתוקף חוק צער בעלי-חיים. טיוטה לתקנות, האמורה להפחית במעט את ההתעללות בחזירים, מונחת על שולחן משרד החקלאות כבר קרוב לעשור, אך מעלה אבק על שולחנה של שרת החקלאות.
התזמון: על רקע הצעת החוק
הפשיטה על החזירייה נעשתה בשיתוף פעולה בין מספר גופים. מי ניצח על המבצע? תלוי את מי שואלים. לפי הודעה לעיתונות של המשרד להגנת הסביבה מדובר ב"פעילות משותפת למשרד להגנת הסביבה, רשות המסים, משטרת ישראל, חברת החשמל ומשרד הפנים". בולט בהיעדרו ברשימה זו המשרד האחראי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים, משרד החקלאות. בהודעה לעיתונות שפרסם משרד החקלאות, מנגד, מתוארת הפשיטה כ"מבצע משותף של מגוון רשויות אכיפה, בהובלת פקחי יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) במשרד החקלאות ופרקליטות מחוז חיפה".
מה פשר הסתירה המשונה בין גרסת משרד החקלאות לבין גרסת המשרד להגנת הסביבה? ומדוע מתרחשת הפשיטה דווקא עכשיו, זמן רב לאחר תיעוד העבירות? הן התזמון והן מלחמת הגרסאות הם תוצאה של המאבק בין שני המשרדים על הסמכות על אכיפת חוק צער בעלי-חיים: ביולי 2012 אושרה על- ידי ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק להעברת סמכויות האכיפה מידי משרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה. זאת בעקבות מחדליו המתמשכים של משרד החקלאות באכיפת החוק, וניגוד האינטרסים הנובע מכך שמשרד החקלאות הוא גם המשרד המייצג את האינטרסים של תעשיות בעלי החיים.
שרת החקלאות, אורית נוקד, הגישה ערעור על החלטת ועדת השרים, ומאז אנו עדים לתרגילי יחסי-ציבור מעין אלה, שנועדו ליצור מצג שווא של אכיפה תקינה. מדוע מצג שווא? משום שבהעדר תקנות שיקבעו את התנאים שבהם יש להחזיק חזירים בישראל, לא ניתן לנקוט בהליכים משפטיים כנגד החזיריות. כל עוד משרד החקלאות לא מתקין תקנות, פעילות האכיפה שלו מתמקדת בהודעות לעיתונות.
מצג שווא של אכיפה
תרגיל היח"צ הזה הוא חוליה נוספת בשורה של מהלכים תקשורתיים שנועדו לשוות למשרד החקלאות תדמית חיובית. דוברת המשרד פרסמה בחודשים האחרונים מספר גבוה מהרגיל של הודעות לעיתונות המהללות את פעילות המשרד בתחום. בין השאר, התגאה משרד החקלאות בתלונה שהגיש נגד נהג שהוביל עופות בתנאים לקויים – תחום נוסף שאכיפתו הוזנחה במשך זמן רב.
משרד החקלאות אף ניסה לזקוף לזכותו את ההחלטה שהתקבלה לאחרונה בקבינט החברתי-כלכלי, הקובעת כי תיאסר הרעבת תרנגולות בתעשיית הביצים, וכי בתוך 4 שנים הלולים שייבנו יחויבו לעמוד בתקן האירופי המינימלי|. זאת על-אף שההחלטה שהתקבלה היא תוצאה של יוזמה של המשרד להגנת הסביבה, ואילו משרד החקלאות היה זה שנאבק לבלום כל ניסיון לשינוי משמעותי בתנאי הכליאה של תרנגולות.
שרת החקלאות, אורית נוקד, אף ערכה ביקור מתוקשר בשוק הציפורים בכפר קאסם, הידוע זה שנים בתנאים הקשים שבהם מוחזקות הציפורים הנמכרות בו. ואולם ככל הנראה לא ננקטו צעדים ממשיים נגד הסוחרים. שרת החקלאות זכתה לכמה כותרות מחמיאות, אך אין שום שינוי במצב של בעלי החיים בשוק.
ההתעוררות הפתאומית של משרד החקלאות בהפעלת חוק צער בעלי-חיים היא התחלה טובה. יש לקוות שהיא מבשרת על נכונות להגביר את פעילויות האכיפה, אם אכן הן לא יסתכמו רק בהודעות לעיתונות. יחד עם זאת, יש לזכור כי שורש הבעיה באכיפת החוק אינו רק ברשלנות נקודתית אלא בניגוד עניינים מובנה. לכן הפתרון המעשי היחיד הוא קידום הצעת החוק להעברת סמכויות האכיפה לידי המשרד להגנת הסביבה.