תקווה חדשה לשימפנזים
דו"ח חדש ממליץ על סיום הניסויים בשימפנזים בארה"ב
תמונה: HSUS
דו"ח קודם בנושא קבע כי רוב הניסויים בשימפנזים מיותרים, אך עשויה להיות להם חשיבות בתחום מחקר הצהבת. בניגוד אליו, הדו"ח החדש קובע כי התפתחותן של חלופות לניסויים בבעלי-חיים הופכות את גם את הניסויים הללו למיותרים.
באירופה ניסויים בשימפנזים לא מתקיימים כבר כמעט כעשור, כשהשימפנזה האחרון שנוצל לניסויים בהולנד הועבר לשיקום על-ידי ארגון להגנת בעלי-חיים ב-2003. ב-2010 החליט האיחוד האירופי לקבוע איסור על ביצוע ניסויים בשימפנזים. ב-2012 הפכה ארצות-הברית להיות המדינה היחידה בעולם שעדיין מאפשרת ביצוע ניסויים בשימפנזים, לאחר שהרפובליקה הגבונית (באפריקה) – המדינה הנוספת היחידה בה עדיין המשיכו להתקיים ניסויים מסוג זה – אסרה גם היא על ביצועם.
הגוף העיקרי העורך ניסויים בשימפנזים הוא מרכז המחקר ניו איבריה (New Iberia Research Center), המחזיק כיום 453 שימפנזים. חקירה סמויה שנערכה על-ידי ארגון רווחת בעלי-החיים הגדול בארצות הברית, החברה ההומאנית של ארצות-הברית (The Humane Society of the United States), חשפה התעללות וההזנחה של השימפנזים המוחזקים במרכז המחקר. החקירה חשפה את הנזקים הגופניים והנפשיים הנגרמים לשימפנזים כתוצאה מהחזקתם בתנאי השבי של המעבדה: בין השאר, נראו בה שימפנזים הפוצעים את עצמם כתוצאה מהשעמום והתסכול של החיים בכלובים – לאחר שחלקם הוחקו בבידוד במשך כמה חודשים. החקירה הסמויה הובילה לתלונה נגד מרכז המחקר, ועזרה לקדם את הבחינה המחודשת של המשך השימוש בשימפנזים למחקר.
תמונה מתוך חקירת HSUS במרכז המחקר ניו איבריה. החקירה חשפה שימפנזים שהוחזקו מבודדים בכלובים, לעתים במשך חודשים ברציפות
עוד לפני שהוגשו מסקנות הדו"ח, החל מרכז המחקר בתהליך של צמצום הניסויים בשימפנזים: בספטמבר האחרון הודיע כי ישחרר 110 מהשימפנזים המוחזקים על-ידיו. בעוד שהתכנית המקורית הייתה להעביר את רובם של השימפנזים למכון מחקר בטקסס, לחץ ציבורי הביא לכך שהם שוחררו לחיים חדשים בשמורת "Chimp haven" בלואיזיאנה, המתמחה בשיקום שימפנזים.
שימפנזים הם בעלי-חיים הנוטים לעורר מידה גבוהה יותר, יחסית, של הזדהות ועניין ציבורי מרוב בעלי-החיים: הפרסומים בתקשורת בעקבות פרסום דו"ח הוועדה, כמו גם הדו"ח עצמו, הרבו להזכיר את הקרבה הגנטית הגבוהה לאדם (מעל 98% מה-DNA של שימפנזים משותף לבני-אדם) ואת האינטליגנציה הגבוהה שלהם, המאפשרת להם לתקשר עם בני-אדם בשפת סימנים.
אבל שימפנזים הם רק חלק קטן מבעלי-החיים המנוצלים למחקר. הרוב המוחלט של בעלי-חיים הנפגעים בניסויים הם דווקא יצורים קרובים הרבה פחות לאדם, הנוטים לעורר מידה פחותה של עניין ציבורי – עכברים, חולדות ומכרסמים אחרים. ניתן רק לקוות שהתפתחות הרגישות המוסרית כלפי שימפנזים לא תעצור שם, ותמשיך להתרחב גם לעבר בעלי-חיים נוספים.
שימפנזים בשמורת "Chimp Haven" בלואיזינה, הפועלת לשיקומם של שימפנזים ששוחררו ממעבדות. צילום: Mike Souza
http://anonymous.org.il/nih-chimps