כפרות התשע"ב בעיתונות
השנה לראשונה הצטרף לפעילות המחאה ארגון דתי ("בחמלה" - חרדים מתנדבים למען החיות). פעילות הארגון זכתה לסיקור תקשורתי נרחב: בין השאר, הופיעו כתבות על פעילות הארגון ב-mako (אלינור פוקס, "חרדים נגד כפרות", 3.11.2011), במגזין המושבות (איתי משה, "זכרון יעקב: רחמים על התרנגולות", 7.10.2011), ב-mynet כפר סבא (ליהי לאופר, "חרדים נגד מנהג הכפרות: 'זה לא הומאני'", 2.10.2011), ב-mynet כרמיאל (יצחק טסלר, "כרמיאל: מודעות בבתי הכנסת נגד מנהג הכפרות", 29.9.2011), ב-ThePulse ("מה אתם מעדיפים:מתן צדקה או תרנגול כפרות?", 23.9.2011 ) ואף באתר החרדי "כיכר השבת" (שאול כהנא, "ארגון חרדי מכריז מלחמה על מנהג כפרות: 'זו התעללות'", 2.10.2011).
הביקורת שהציגו פעילי "בחמלה" הייתה מאופקת ומעודנת, ונמנעה מלהתייחס בשלילה למנהג באשר הוא, ותחת זאת התמקדה בהדגשת צער בעלי-החיים הכרוך בביצוע המנהג כפי שהוא מתקיים כיום, כאשר רובם המוחלט של התרנגולים מגיע ממשקים תעשייתיים (בין אם של תעשיית הבשר או של תעשיית הביצים) ומובל לשווקים בכלובים בהם הם מוחזקים בצפיפות ובתנאים לקויים, לעתים במשך מספר ימים.
ביקורת נוספת על המנהג מגורם דתי נשמעה מהרב מנחם פרומן, שהצטלם לסרטון שהופק על-ידי אגודת צער בעלי-חיים בישראל, ואף דיבר בשבח הצמחונות. בנוסף לרב פרומן, הצטלמו לסדרת הסרטונים שהפיקה האגודה גם מספר חברי כנסת, וביניהם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, שהתריע שהפגיעה בתרנגולים לצורך המנהג מובילה לניכור הדור הצעיר מהמסורת היהודית. ("'כפרות עושים בכסף ולא בדם'", nrgמעריב, 3.10.2011).
רב נוסף שהצטרף לקריאה לא לבצע את המנהג בתרנגולות הוא רב היישוב מזכרת בתיה, אפרים זלמנוביץ', בטור שהתפרסם בערוץ 7 תחת הכותרת "יהדות: כפרות בכסף ולא בתרנגולים" (28.9.2011) בו הוא מסכם: "אין כל צורך, דוקא בערב היום הקדוש, יום הכיפורים, להתאכזר לבעלי החי, בשעה שניתן להשתמש ככפרה אמיתית, ולקיים מצוות החסד והצדקה, באופן היותר טוב והיותר מכובד על ידי העברה כספית לנצרך."
באתר אוניברסיטת בר-אילן התפרסם טור של ד"ר יעל שמש, מרצה בכירה במחלקה לתנ"ך, בו היא מונה התנגדויות של פוסקים בולטים לאורך השנים לשימוש בתרנגולות במסגרת מנהג הכפרות ("זו כפרתי", 4.10.2011).
במסגרת מהדורת התכנית "פוליטיקה" בערוץ 1, ששודרה ב-4.10.2011, נערך דיון בין פעיל זכויות בעלי-החיים עו"ד יוסי וולפסון לבין עו"ד דב הלברטל, לשעבר ראש לשכת הרב הראשי לישראל. על-אף שעו"ד הלברטל הופיע על תקן מתנגד לעו"ד וולפסון, גם הוא הסכים כי היהדות מייחסת חשיבות למניעת סבל מיותר מבעלי-חיים, ואף התייחס לאידאל הצמחוני ביהדות: "האדם הראשון בגן עדן, נאסר עליו להרוג חיות. זאת למה? משום שהתפיסה הפילוסופית אומרת שהפער האונטולוגי בין נפש מתנועעת – נפש התנועה – לבין הנפש המשכלת לא מצדיק הריגת החיות. משום שהנפש שלהם יודעת צער, הם רוצים לחיות – אין שום הצדקה להרוג. מתי הותר בכלל להרוג חיות? רק אחרי המבול, כשבעצם הם היו צריכים להיכחד מעל פני האדמה, ונח הציל אותם, אז הוא קנה עליהם שליטה, קניין, כי הוא הציל אותם. זאת אומרת, ההמצאה או הרעיון של צער בעלי-חיים הוא בעצם המצאה יהודית." עו"ד וולפסון, מצדו, הדגיש בדיון את התנאים הקשים בהם מגודלים בעלי-חיים בתעשיות המזון בעידן המודרני.
מעט לפני כניסת החג, סוקרה בתקשורת הפגנה שערכה אנונימוס בשוק התקווה. במסגרת ההפגנה הותקפו הפעילים על-ידי עורכי כפרות שזרקו עליהם חזיזים, שהביאו לפציעת אחת המפגינות. בנוסף, נהג מלגזה שהוביל עופות לשוק הביע את אדישותו לסבל העופות כשהטיח שני עופות ברצפה לעיני המפגינים. ההפגנה סוקרה, בין השאר, במהדורת מבט בערוץ 1 (5.10.2011), ב-nrg מעריב ("עורכי מנהג 'כפרות' נגד פעילי אנונימוס", 5.10.2011), בהארץ ("צפו: הפגנה נגד טקס הכפרות בת"א", 5.10.2011), בתכנית הבוקר של ערוץ 10 (7.10.2011) בערוץ 9 (5.10.2011) בפורטל החקלאות הישראלי ("וידאו: אלימות כלפי פעילי אנונימוס שמחו נגד מנהג 'הכפרות' בת''א", 5.10.2011) ובאתר "כיכר השבת" ("קרב תרנגולים: עימות אלים בין עורכי כפרות לפעילי 'אנונימוס'", 5.10.2011).
סקר: דדי שי