פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2013
חקירה סמויה במשחטת זוגלובק
באוקטובר 2013 שודרה בתכנית "כלבוטק" כתבת תחקיר החושפת התעללות קשה בתרנגולים ובתרנגולי-הודו במשחטה של חברת "זוגלובק" בשלומי. כמו כתבת התחקיר הגדולה הקודמת ששודרה בכלבוטק בנושאי בעלי חיים, החקירה בבית-המטבחיים של "אדום אדום" שחשפה התעללות בעגלים וטלאים, גם הפקתו של תחקיר זה התאפשרה הודות לפעילותו של העיתונאי ופעיל אנונימוס רונן בר. ההתעללות שנחשפה במשחטת "זוגלובק" רלוונטית אף יותר עבור הצרכן הישראלי מחשיפת "אדום אדום": מספר העופות הנשחטים מדי שנה בישראל, כ-220 מיליון, גדול יותר מפי אלף ממספר העגלים והטלאים. החשיפה גררה אחריה גל של תגובות בכלי התקשורת, ולאחר פרסום הכתבה דווח על ירידה של עשרות אחוזים במכירת מוצרי זוגלובק.
בדיונים אחדים שהתקיימו בכנסת לאחר שידור הכתבה עמדו מספר חברי כנסת על הצורך לפעול בצורה אפקטיבית יותר למניעת התעללות בבעלי-חיים. פעילות המשחטה אף הושבתה למספר ימים בהוראת הווטרינרית המרחבית, בטענה שהכלובים אשר בהם מובלים העופות אינם עומדים בסטנדרטים המינימליים של תקנות חוק צער בעלי-חיים לענייני הובלת עופות.
תחקיר: ההתעללות במשלוחים החיים
חקירה סמויה נוספת של ההתעללות בתעשיות המזון מהחי אשר פורסמה השנה בתקשורת חשפה את תנאי ההתעללות שבהם נפרקים עגלים וטלאים המובלים מאוסטרליה לישראל עבור תעשיית הבשר. עשרות אלפי עגלים וטלאים מובלים מדי שנה לארץ, במסע ימי ארוך המתקיים בתנאי צפיפות קשים. תחקירן אנונימוס עקב במשך ימים ולילות אחר פריקת העגלים והכבשים מהאוניות בנמל אילת, והובלתם במשאיות לתחנות ההסגר. התמונות נחשפו בכתבה בחדשות ערוץ 10 ביולי 2013. פריקת בעלי-החיים נמשכת כארבעים שעות בתנאי חום וצפיפות קשים, וכוללת שימוש באלימות כגון בעיטות, הלקאה ושוקרים חשמליים כדי להאיץ בבעלי-החיים. בנוסף לחשיפה בישראל הוצג התחקיר גם בכתבה של רשת ABC האוסטרלית. בתגובה לידיעה הודיע משרד החקלאות האוסטרלי על כוונתו לפתוח בחקירה נגד היצואן, וזאת בהתאם לחקיקה שהתקבלה באוסטרליה בשנה הקודמת, הודות למאמציהם של פעילים להגנת בעלי-חיים, הקובעת כי ליצואנים יש אחריות משפטית על התעללות בבעלי-חיים גם אם העבירות התבצעו מחוץ לגבולות אוסטרליה.
המשך המחאה נגד "אדום אדום": כתבי אישום ושידורי שחיטה
אנונימוס המשיכה גם השנה בפעילותה בעקבות החשיפה מבית המטבחיים "אדום אדום" של תנובה, ששודרה בכלבוטק בסיום השנה הקודמת. בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות" הודה משרד החקלאות כי מעולם לא גובשו נהלים לטיפול בבעלי-חיים בבתי-מטבחיים ולמניעת התעללות בהם, אלא רק אחרי שידור התחקיר. באוקטובר 2013 הוגשו כתבי-אישום נגד ארבעה מהעובדים שתועדו מתעללים בבעלי-חיים: מנהל קו השחיטה, סגנו, ושני עובדי קבלן שהועסקו בבית המטבחיים.
חשיפת חיתוך מקורי אפרוחים
בפברואר 2013 נחשפה ב-ynet חקירה של אנונימוס המתעדת כיצד חותכים לאפרוחים את קצה המקור שלהם בלהב ברזל מלובן. חיתוך מקורי האפרוחים הוא נוהל מקובל בתעשיית הביצים, ולעתים גם בתעשיית הבשר, כאמצעי להתמודד עם בעיית הניקור ההדדי, האופיינית לעופות המוחזקים בצפיפות גבוהה ובתנאים ירודים. על-אף שקיימים גם מספר אמצעים אלטרנטיביים להתמודד עם בעיית הניקור, חיתוך המקור נותר כיום אמצעי ההתמודדות המקובל ביותר בגידול מסחרי של עופות.
בעקבות חקירת אנונימוס: כתב אישום נוסף נגד מדגרת רמית
קידום טבעונות ועזרה לטבעונים מתחילים
אנונימוס קיימה השנה עשרות סדנאות להיכרות עם תזונה טבעונית בריאה, המיועדות לאנשים המעוניינים לעשות את צעדיהם הראשונים במעבר לצמחונות או לטבעונות, וזקוקים לעזרה בשינוי התזונה שלהם. עוד מציעה אנונימוס ייעוץ תזונתי אישי במחיר מוזל, על-ידי צוות של תזונאיות קליניות. כרם אביטל, התזונאית הקלינית המרכזת את פרוייקט הייעוץ התזונתי, מספרת כי השנה נרשם מספר שיא של פונים לייעוץ תזונתי לטבעונות, ובפרט אחרי החשיפות התקשורתיות הגדולות ממשחטות תנובה וזוגלובק. בנוסף לפעילותה בייעוץ תזונתי, אביטל גם כתבה השנה טור קבוע בנושא תזונה טבעונית, בשם "טבעונות בקלות", שהתפרסם בפורטל נענע10. אתר הצמחונות והטבעונות, שמפעילה עמותת אנונימוס, ומכיל מאות מתכונים, טיפים, עיצות ומידע תזונתי לצמחונים ולטבעונים, עבר עיצוב מחודש במטרה להפוך אותו לנגיש יותר לקהל הרחב.Go Vegan – אפילקציה לאיתור מנות טבעוניות
עוד בתחום התמיכה בטבעונים, השנה השיקה אנונימוס אפליקציה לסמארטפון בשם "Go Vegan", לאיתור מנות טבעוניות במסעדות ובבתי קפה ברחבי הארץ. האפליקציה, שפותחה על-ידי פעיל העמותה יהודה גולדנר וזמינה להורדה ללא תשלום, כוללת מידע על יותר מ-10,000 מנות וממשיכה להתרחב. המנות ממוינות לפי קטגוריות של מנות ראשונות, עיקריות וקינוחים, וכן לפי סגנון המטבח – איטלקי, אסיאתי, הודי, וכדומה. האפליקציה מותאמת לאנדרואיד (להורדה) ולאייפון (להורדה). כמו כן קיימת גם גרסא וובית (go-vegan.co.il) הנגישה לכל מכשיר עם דפדפן ומאפשרת ליהנות מכל שירותי האפליקציה.
פעילות נגד סחר בכבד אווזים וברווזים מפוטמים
ביוני 2013 הגיש ח"כ הרב דב ליפמן (יש עתיד), בשיתוף עם 20 חברי כנסת נוספים מרחבי הקשת הפוליטית, הצעת חוק שתאסור על סחר בכבדי אווזים וברווזים שעברו פיטום – תהליך אכזרי המיועד להגדיל את הכבד שלהם באופן מלאכותי, שבו הם מואבסים בכוח בכמויות עצומות של מזון. פיטום אווזים וברווזים נאסר בישראל כבר ב-2006, בעקבות פעילות אנונימוס בנושא, אבל עדיין מתאפשר ייבוא לארץ של כבד מאווזים וברווזים מפוטמים ממדינות בהן הפיטום עדיין חוקי. הצעת החוק של ח"כ ליפמן, המבוססת על חקיקה דומה שנכנסה לתוקף לאחרונה בקליפורניה, זכתה לתמיכה בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך עוררה התנגדות מצד שר החקלאות, יאיר שמיר, והשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ'. ערר שהגיש השר אהרונוביץ' הביא לעיכוב העלאת הצעת החוק להצבעה, ובפרק זמן זה השר שמיר ניסה להציע שבמקום הצעת החוק שהוגשה ישונה נוסח החוק כך שיתיר מכירת כבד מפוטם "רק במסעדות" (נוסח, שכמובן, מרוקן את הצעת החוק מכל תוקף ממשי). אנונימוס קיימה פעילות מחאה נרחבת נגד השרים שמיר ואהרונוביץ' בדרישה שיסירו את התנגדותם להצעת החוק, ואכן, הערר הוסר וההצעה עברה קריאה טרומית. הצעת החוק עדיין עומדת בפני קשיים מצד גורמים אינטרסנטיים, ונמשיך להשקיע בקידומה בשנה הקרובה. לצד פעילות לקידום הצעת החוק, אנונימוס פעלה גם להעלאת המודעות להתעללות הכרוכה בפיטום אווזים וברווזים, וקראה לציבור הרחב להחרמת כבד מפוטם גם מצד מי שאינו צמחוני או טבעוני.
המאבק על הוצאת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות
מאז הכנסת הקודמת, פועלת אנונימוס להצביע על ניגוד האינטרסים הקיים בכך שמשרד החקלאות, המשרד המקורב ביותר לאינטרסים של החקלאים, הוא גם הגורם המרכז בידיו את מירב הסמכויות על אכיפת חוק צער בעלי-חיים. דו"ח שפרסמה אנונימוס בשנה שעברה בשם "אין תקנה לשמונה-עשרה שנות התעלמות מהתעללות" סוקר את מחדליו המתמשכים של משרד החקלאות באכיפת חוק צער בעלי-חיים, ובפרט את השתהותו בהתקנת תקנות לאכיפת החוק כפי שנדרש ממנו.השנה נכנס לתפקיד שר החקלאות יאיר שמיר. לראשונה זה זמן רב מכהן בתפקיד שר שאינו מגיע בעצמו מהמגזר החקלאי. למרות זאת, הוא הוכיח את עצמו כגרוע לא פחות מקודמיו, ואף יותר – לא רק בהתנגדותו לחקיקה נגד ייבוא כבד מפוטם, אלא גם בתחומים נוספים: בין השאר, הצהיר על התנגדותו לחקיקה להגבלת הסחר בפרוות, על התנגדותו לאיסור על השימוש בכלובי סוללה בתעשיית הביצים, ועל התנגדותו להתערבות המשרד להגנת הסביבה בהגבלת הירי בכלבים משוטטים (לאחר שבממשלה הקודמת פעל השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לשינוי המצב שהיה קיים בשעתו, אשר בו לפקחי רשות הטבע והגנים הייתה רשות לירות בכלבים ללא הגבלה).
הצורך בהוצאת סמכויות האכיפה על חוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות והעברתו לידי משרד אחר עלה לדיון בכנסת מספר פעמים. בין השאר, בדיון שהתקיים בכנסת בעקבות החשיפה ממשחטת זוגלובק, קראו חברי הכנסת איתן כבל, תמר זנדברג ודב חנין להעברת סמכויות האכיפה על החוק לידי המשרד להגנת הסביבה. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר בישיבה שנערכה בנושא כי הוא רואה בעיה באופן שבו מטופל החוק כיום, והזכיר כי הושפע מספרו של ההיסטוריון יובל נח הררי, "קיצור תולדות האנושות", וכי בעקבותיו הגיע להכרה בצורך לפעול להגנת בעלי-חיים. בנובמבר הודיע נתניהו על הקמת צוות בין-משרדי, בראשתו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, שיבחן את ההצעה להעביר את סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה.