אכזריות כשרה בארצות-הברית
חשיפת PETA מתוך המשחטה הכשרה הגדולה בעולם (2004) חשיפת PETA במשחטה כשרה נוספת בארה"ב (2007)
חשיפת PETA מתוך המשחטה הכשרה הגדולה בעולם
כוחה של מצלמה נסתרת
בתחילת שנת 2003 התקבלו בארגון זכויות בעלי-החיים PETA (שאחדים מהישגיו סקרנו לאחרונה) תלונות על שיטות אכזריות ובלתי חוקיות במשחטת AgriProcessors – "יצרנית" הבשר הכשר הגדולה בעולם. המשחטה נמצאת במדינת איווה. במאי 2003 פנו אנשי PETA להנהלת המשחטה בבקשה לחקור ולנקוט צעדים בעניין. הפנייה התקבלה באטימות. בקיץ 2004, לאחר פניות נוספות ללא מענה, שלח הארגון למשחטה חוקר סמוי. ב-29.11.2004 הגיש PETA תלונה במשרד החקלאות נגד AgriProcessors, וכעבור יומיים גם נגד Orthodox Union – גוף המעניק תעודות כשרות למוצרי המשחטה. במקביל לתלונות פורסמו בציבור העובדות שנחשפו, עם סרט שצולם במשחטה. כבר ב-7 בדצמבר הודיע Orthodox Union שידאג לבצע כמה שיפורים במשחטה.
תיאור העובדות
אתר האינטרנט המוקדש לחקירה ב-AgriProcessors מפרט את מה שראה חוקר PETA במשחטה. אנו מביאים דברים שנרשמו מתוך דברי החוקר עצמו, וכן תיאורים של העוּבדות הנחשפות בתיעוד המצולם, לפי תצהירים שכתבו שתי מומחיות: ד"ר טמפל גרנדין, המומחית המובילה בארצות-הברית לתכנון משחטות ויועצת רשמית של משרד החקלאות האמריקני וה-American Meat Institute; וד"ר הולי שיוור, וטרינרית ותיקה של חיות גדולות. דברי המומחיות חשובים משום שמפקחי הכשרות הגיבו לצילומים בטענה שהחיות מאבדות את הכרתן מייד. יש לציין שהמומחיות הן שותפות לתעשייה וכל עניינן הוא מזעור סבלן של החיות בתהליך השחיטה, ללא ביקורת על שחיטת חיות בכללותה – גישה המובילה לניסוחים צורמים. אם כן, כך מתבצע תהליך השחיטה לדברי החוקר הסמוי:
עינויים בהכרה מלאה
ד"ר גרנדין מבהירה שחיתוכים בגרון ותלישת קנה הנשימה ממקומו נערכו באופן לא חוקי כשהחיות בהכרה (ההדגשות במקור):
נאבקים על חייהם
כותב החוקר הסמוי:
מוסיפה ד"ר שיוור (מספרי הדוגמאות לקוחים מתוך הסרט, שמחולק ל"אירועים" ממוספרים):
מוות איטי גם לעופות
החוקר ראה ותיעד גם שחיטת תרנגולי בית ותרנגולי הודו, אך הפירוט לגביהם מועט. גם לגביהם צוין שהם נותרו בהכרה לאחר שהם בותרו בעודם בהכרה מלאה לאחר שגרונם נחתך. מוסיף החוקר:
מסר לאוכלי בשר
החוקר מסכם את מה שראה:
בעיה מוכרת
החשיפה באיווה עוררה תדהמה בארצות-הברית ובישראל, אך זוועות השחיטה הפולחנית היהודית מוכרות וידועות: תיאורי שחיטה "אידיאלית" מטעם מקורות דתיים אינם מציאותיים. הנושא רלוונטי באופן ישיר גם לציבור החילוני והנוצרי בחו"ל, כי רוב הבשר שיוצא ממשחטות הפועלות בשיטות אלה נמכר כבשר לא כשר. ביוני 2003 המליץ דו"ח ועדה מקצועית לממשלת בריטניה לאסור על ביצוע שחיטה פולחנית יהודית ומוסלמית בבקר בגלל הסבל הקיצוני שנגרם לחיות, ויש בידנו גם עדויות מישראל על זוועות השיטה היהודית. יש גם לציין שדו"ח מבקר המדינה לשנת 2003 מבהיר שרמת הפיקוח על המשחטות בישראל ירודה ביותר; נראה שעניין במזעור הסבל בתהליך ההרג אינו מופיע כלל על סדר-היום במשחטות.
המאבק על ההכשר לאכזריות
פנייה ראשונה
פרשת AgriProcessors החלה בתלונה אנונימית שהתקבלה ב-PETA על הנעשה במשחטה. בהיעדר תיעוד ותצהיר חתום, אנשי PETA ביקשו לטפל בבעיה מאחורי הקלעים. ב-18.6.2003 פנה הארגון למשחטה במכתב שכלל הצהרה עמומה: "יש בידינו דיווחים מתוך המפעל שלך שחוקי היהדות מופרים". בהמשך מופיעה נימת איום:
יש להעיר שגרנדין היא עובדת מובהקת של תעשיית הבשר, והשינויים שתכננה במשחטות רבות לא רק צמצמו את סבלן של החיות בדרך אל מותן אלא גם ייעלו את עבודת המשחטה. גרנדין גם ידועה בעוינותה לתנועה לזכויות בעלי-חיים. לכן שיתוף הפעולה שלה עם PETA מפתיע ומעיד על הענייניות של הארגון בעבודתו מול גופים שלכל היותר אפשר לבצע בהם שינויים אך לא למוטטם.
מבוי סתום
במכתב הבא מטעם PETA (מ-3.11.2003) מופיעה רשימת דרישות מפורשות המעידה על סוג התלונות שהגיעו לארגון:
- "תקנו את שיפועי הפריקה [שעליהם עוברות החיות מהמשאית לקרקע] שלכם. חלק מהרצפות חלקלקות והתחזוק שלהן לקוי וגורם לחיות לסרב להתקדם.
- הגבילו את השימוש בשוקרים חשמליים לפי ההנחיות שנקבעו על-ידי מכון הבשר האמריקאי (AMI). שיעור החיות שעוברות דרבון חשמלי צריך שלא לעלות על 5 אחוזים.
- הבטיחו שלא יותר מ-5 אחוזים מן הפרות ישמיעו קולות [המעידים על מצוקה] במהלך הריסון.
- הבטיחו שכל תרנגול מוחזק בנפרד, על-ידי אדם אחד בלבד, במהלך השחיטה.
- ספקו מים טריים ונקיים לכל החיות בפריקה.
- הבטיחו שכל החיות רגועות בכל שלבי העיבוד.
- בצעו ביקורת עצמית באופן קבוע."
רשימה זו מצביעה על כך שהתלונות שהגיעו ל-PETA לא התייחסו לשיטת השחיטה אלא לטיפול אלים לקראת השחיטה. נציגי AgriProcessors מיאנו להגיב למכתב ולפניות נוספות. ל-PETA לא נותר אלא לארגן חקירה. בין 22 ביולי ל-12 בספטמבר 2004 עבד במשחטה חוקר סמוי. במשך חמישה ימים הוא נכנס לקומת השחיטה ותיעד בווידיאו את המתרחש שם. הסרט איפשר ל-PETA לשלוח תלונה נגד AgriProcessors ו-Orthodox Union (הגוף המעניק הכשר, OU) למשרד החקלאות הפדרלי ולמשרד החקלאות באיווה, לבקש תצהירים על הסרט מרבנים חשובים וממומחים לרווחת בעלי-חיים, ולפנות לתקשורת.
הטיעון המשפטי-דתי
התלונה בפני הרשויות מתבססת על כך ש"חוק השיטות ההומאניות לשחיטת חיות משק" הפדרלי וגרסתו במדינת איווה מתירים למשחטות להרוג חיות אך ורק בירייה, בזרם חשמלי, באקדח הימום, בפחמן דו-חמצני או באמצעות שחיטה פולחנית. כלומר כדי ששחיטה פולחנית יהודית תעמוד בדרישות החוק האמריקני, עליה להתבצע בדיוק לפי חוקי הכשרות – ולכן יש חשיבות משפטית להצהרותיהם של רבנים בולטים בעקבות צפייתם בסרט שצולם במשחטה:
- הרב עזרא רפול, הרבנות הראשית לישראל: "נראה שהוא קרע החוצה את קנה הנשימה ואת הוושט. אנו לא מתירים לגעת בחיה לאחר השחיטה עד שהחלק העיקרי של הדימום נפסק... נראה שהחיה לא נשחטה כהלכה."
- הרב הראשי לשעבר של אירלנד, דוד רוזן: "אופן השחיטה של החיות, כמו גם הטיפול בהן בכלל כפי שנראו בווידיאו, כוללים הפרה שערורייתית של דרישות ההלכה היהודית (דתית וחוקית)."
- הרב בארי ל. שוורץ, "הוועידה המרכזית של כוח המשימה לכשרות של רבנים אמריקאיים": "הסבל של החיות האלה במשך השחיטה מחליא. המוות אינו מהיר ואין בו רחמים. אם זה כשר, אז אנחנו בבעיה גדולה."
- דובר Shechitah UK, שמעון כהן: "איני יודע מה זה, אבל זה לא שחיטה."
- נשיא והמנהלן הרבני של "מעבדת הכשרות למהדרין הספרדית" מניו יורק, חנניה אלבז: "[AgriProcessors] מפרים את הלכת צער בעלי-חיים. הם גורמים לחיה סבל, שהוא לחלוטין בלתי הכרחי."
דרישות PETA
כשבידיהם הסרט ותמיכת המומחים פנו נציגי PETA למשרד החקלאות בבקשה שינוסחו תקנות ברורות בעניין שחיטה פולחנית, ובהן דרישות אלה:
- איסור מוחלט על כל הליך ביתור או עיבוד שהוא לפני שהחיה מתה.
- חיוב להמם מיידית חיות שנותרו בהכרה לזמן מתמשך (יותר מ-15 שניות).
- חיוב להשארת החיות בתנוחה זקופה בכל זמן שהותן במתקני הריסון (כלומר, איסור על השימוש במתקן הריסון המתהפך הנהוג ב-AgriProcessors).
- חיוב להחזקת החיות בתוך מתקן הריסון עד שיאבדו את הכרתן לחלוטין.
- עריכת תוכנית להכשרת שוחטים (למשל: לזהות חיות בהכרה) והגברת הפיקוח.
בהתכתבות עם AgriProcessors ועם OU הוסיפו ב-PETA לבקשות שלעיל את הדרישות הבאות:
- המשחטה תשכור מומחים שיכשירו את העובדים בטכניקות של טיפול ושחיטה.
- יותקן מעקב וידיאו או שייערכו ביקורות רווחה ללא התראה.
- AgriProcessors תבטיח שכל ספקי הבשר שלה פועלים לפי הנחיות אלה – זאת בעקבות תלונות על תנאים מחרידים במשחטה באורוגוואי, המספקת לה בשר.
הישגים
בתחילת דצמבר 2004 הכריז משרד החקלאות של ארצות-הברית על פתיחת חקירה במשחטת AgriProcessors. שרת החקלאות של מדינת איווה, פטי ג'אדג', הודיעה לעיתונות שאם תינתן לה סמכות שיפוטית, היא תסגור את המשחטה. בינתיים מתירים החוקרים הפדרליים ל-AgriProcessors לפעול כרגיל. דוברי AgriProcessors ו-OU נקטו בתגובותיהם לתקשורת טקטיקה של הכחשה הזויה. הרב מנחם גנק, המנהלן הרבני של מחלקת הכשרות ב-OU, אמר לתקשורת שהסרט "מראה תגובות רפלקס, כמו בתרנגולים שראשם נערף" וכן שהוא "אינו מעיד בהכרח על כאב בחיה". במסמך שפרסמו גנק והרב ישראל בלסקי בשם OU (מ-9.12.2004) הם מוסיפים שתי הבטחות:
- חיה אשר תשרוד לאחר שיסוף גרונה במשך זמן ניכר (שלא צוין במדויק בהצהרה) תעבור מייד הימום או ירי, כדי שלא להאריך את ייסוריה.
- לאחר שיסוף הגרון, לא יתבצע חיתוך של קנה הנשימה.
הבטחות אלה מהוות פריצת דרך, אך הן עדיין הבטחות גרידא. הן אינן עונות על כל התביעות לשינוי – ומובן שאינן מספקות את PETA. בכל מקרה, גם אם לא יחולו שינויים מהפכניים במשחטת AgriProcessors, החשיפה הבהירה ליהודים דתיים רבים שבשר "כשר למהדרין" עלול להיות בלתי כשר לחלוטין ואכזרי עד זוועה, ושהגוף האחראי על מתן ההכשר מעדיף להכחיש עובדות הנראות בבירור בסרט במקום לטפל בבעיות. גם לא-דתיים ולא-יהודים רבים ראו את הסרט ולמדו מה עבר על ארוחתם כשהייתה עדיין בעל-חיים. ההצלחה העיקרית של חשיפת PETA היא אפוא המעבר לצמחונות של חלק מהצופים.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 181-180, 17.12.2004-10.12.2004.
חשיפת PETA במשחטה כשרה נוספת בארה"ב
חקירת AgriProcessors
בקיץ 2004 ביצע הארגון לזכויות בעלי-חיים PETA חקירה סמויה במשחטה הכשרה הגדולה בעולם, AgriProcessors שבפוטסוויל, איווה. החקירה העלתה שורה של זוועות שנעשו במשחטה באופן שיטתי, תוך הפרה בוטה של "החוק לשיטות שחיטה הומאניות" וחוקי הכשרות. PETA הגיש תלונה במשרד החקלאות האמריקני, שקבע כי המשחטה עסקה בשחיטה תוך הפרת החוק. למרות זאת המשרד לא הגיש כתב אישום נגד AgriProcessors. הנהלת המשחטה התחייבה להמם (כלומר לירות בראש) כל חיה שלא איבדה הכרה מייד לאחר שיסוף הגרון, אך בהיעדר מנגנון פיקוח חיצוני, קל לשער מהו ערכה של הבטחה כזו.
עם זאת, ייתכן שהסערה הציבורית שהתעוררה בעקבות החשיפה הביאה לשינוי בהרגלי הצריכה של מעט מהיהודים הדתיים. בעקבות גילויי PETA ערך רבי יודל שיין מ-Kosher Consumers Union חקירה משלו במשחטה, וגילה שורה ארוכה של הונאות בכל הנוגע לכשרות. אגב כך חשף שיין שחלק מהעינויים שתועדו על-ידי PETA נמשכים. שיין דיווח שלאחר השחיטה עובד המשחטה מגדיל את החתך שבצוואר הפרה באמצעות סכין, ונעזר באנקול בשר כדי למשוך את קנה הנשימה ולחתוך אותו. שיין מצא עוד שמתקן הריסון שבו משתמשים ב-AgriProcessors במהלך השחיטה בנוי כך שלא מתאפשר חיתוך נוח; אפילו שוחט מנוסה לא מצליח לחתוך את כל כלי הדם בניסיון הראשון, ונוהגים אפוא לבצע 8-7 חיתוכים. בעלון האחרון שפרסם Kosher Consumers Union, בפסח 2007, מודגש שאין כל מידע על שיפורים במשחטת AgriProcessors שיעידו על כך שהשחיטה שם כשרה. המשחטה ממשיכה למכור בשר עם החותמת "כשר למהדרין".
מאי 2007: Local Pride
למרות החשיפות והביקורת, בעלי AgriProcessors ממשיכים ליהנות מעסקי הרג משגשגים. הבעלים, משפחת רובשקין מברוקלין, חסידים מזרם חב"ד-לובביץ', פתחו ביוני 2006 משחטה נוספת בנברסקה, בשם Local Pride. מדובר במשחטה קטנה יותר – מאה עובדים לעומת 800 ב-AgriProcessors. חוקר מטעם PETA יצא למשחטה זו במאי 2007 וצילם שם שחיטות אחדות, בידיעת העובדים במקום. מדובר אפוא בחקירה צנועה מאוד, ונראה שגם האכזריות ב-Local Pride אינה מגיעה לרמות הזוועה שהיו ב- AgriProcessors. עם זאת, גם כאן מדובר בהתאכזרות קשה, בלתי חוקית, בניגוד לעקרונות הכשרות ותוך הפרת ההתחייבות של רובשקין משנת 2004. כמו במקרה הקודם, גם כאן פנו אנשי PETA למומחים והראו להם את החומר המתועד כדי להסתמך על דבריהם בפנייה לרשויות. הסרט שמציג PETA באינטרנט כולל קטעים מתוך ארבע שחיטות בקר, ואורכו פחות מארבע דקות. תנאי הצילום גרועים ולא קל להבין מה רואים ללא הסבר. בעיני הקהל הישראלי בולטת העובדה שהשוחטים מדברים ביניהם עברית במבטא צברי. הם עומדים בקרבת הפרות השחוטות ורואים היטב את העינויים המתמשכים – המנוגדים לעקרונות הכשרות – אך מתעניינים יותר בבדיקת חדות הסכין.
השחיטות
אלה הם הדברים שתועדו בארבע השחיטות:
- בכל אחד מהמקרים יש סימני הכרה מובהקים בחיות זמן רב לאחר חיתוך הגרון, עד כשתי דקות (לא רואים בסרט מתי מפסיקים סימני ההכרה – אולי סבל הגסיסה ממושך עוד יותר).
- עובד המשחטה ניגש לפרות לאחר שכבר בוצע החתך הפולחני והדם זורם, והעובד חופר בתוך הפצע הפעור. הוא משתמש בסכין ובאנקול בשר, שבעזרתו הוא כנראה קורע את כלי הדם. כל זאת כשהפרה בהכרה מלאה.
- עובדי המשחטה ניגשים לפרה כשהיא בהכרה מלאה וחותכים באוזן שלה כדי להסיר תגיות סימון.
- סימני ההכרה ברורים: לכל אורך העינויים, עיני הפרות פקוחות לחלוטין וממוקדות. הפרות משרבבות לשון ומבצעות תנועות מאבק מכוונות בתוך מתקן הריסון. הן גם גועות – הפרה השנייה גועה כמעט ללא הפסק. ד"ר לסטר פרידלנדר, שהיה מפקח וטרינרי ראשי במשרד החקלאות האמריקאי ועבד בין השאר במשחטות כשרות, מציין כסימני הכרה גם את הדמעות שזולגות מעיני הפרות ואת תנועת האוזניים שלהן.
- בנוסף על סימני ההכרה, הפרות מפגינות "מגוון של התנהגויות המעידות על פאניקה קיצונית בבקר", כדברי ד"ר הולי שיוור, וטרינרית לבקר ובעלת עדר פרות. שיוור מציינת כסימנים לכך את המאבק בתוך מתקן הריסון והניסיון להתכופף, הגעיות, פעירת העיניים, תנועות הנחיריים החזקות ושרבוב הלשון המאומץ.
הפרות חוק
ב-PETA לא אספו תגובה של סמכויות מהעולם היהודי הדתי. אולם ד"ר ברנרד רולין, פרופסור באוניברסיטת קולומביה ומחבר הספר הקלאסי "הזעקה הזנוחה: תודעת בעלי-חיים, כאב בבעלי-חיים ומדע", כתב דברים שיהודים דתיים עשויים להסכים להם:
הסרט חושף עבירות על החוק בכמה רמות. ראשית כול, מאחר שהחיתוכים והקריעות שנערכים בגוף החיות בעודן בחיים מהווים הפרה של חוקי הכשרות, הם מהווים גם הפרה של "החוק לשיטות שחיטה הומאניות"; החוק מתיר למשחטות לבצע שחיטה פולחנית החורגת מן העקרונות הרגילים של החוק – אולם רק בתנאי שהשחיטה נערכת לפי עקרונות השחיטה הפולחנית. החוק דורש (אומנם על הנייר בלבד) אובדן הכרה מיידי, ואוסר לבצע חיתוכים בגוף החיה כל עוד היא בהכרה, ולכן החיתוכים הלא-פולחניים מהווים עבירה ברורה. לפי הודעת PETA, גם הטיפול בחיות לפני השחיטה, תוך גרימת פחד ומצוקה קשה, אינו חוקי. מדובר לא רק בהפרת החוק הפדרלי אלא גם בעבירה על החוק בנברסקה, הקובע כי התעללות בבעלי-חיים היא עוון (misdemeanor) מדרגה 1, והתעללות חוזרת היא פשע (felony) מדרגה 4.
תלונות
הרשויות האמריקניות סלחניות באורח קיצוני כלפי עבריינים כבדים בתחום החקלאות, אולם אנשי PETA פנו לרשויות בלית ברירה. ב-29 ביוני הם הגישו תלונה לשירותי בטיחות המזון והפיקוח במשרד החקלאות הפדרלי, וב-9 ביולי הם הגישו תלונה לפרקליטה המחוזית בשרידן, נברסקה. זאת במקביל לפנייה לארגון המעניק חותמת כשרות למשחטות של רובשקין, Orthodox Union, בבקשה לוודא שמקרים כאלה לא יישנו. ידיעה של סוכנות AP מ-9 ביוני מגלה שמשרד החקלאות כבר הספיק להתנער מאחריות – ככל הנראה באמצעות השיטה חסרת הערך של ביקורת משחטות עם הודעה מראש: דוברת המשרד מסרה שמפקח נשלח למשחטה – ולא מצא שם עבירות על החוק...
בעיני יהודים דתיים, החקירה האחרונה במשחטת Local Pride, כמו החקירה הקודמת, עשויה להוביל למסקנה אחת בלבד: "שחיטה כשרה" במשחטות מתועשות היא הונאה. די בצילום אקראי במשחטה כדי להוכיח שהחיות עוברות עינויים שיטתיים תוך הפרה בוטה של המוסר הדתי הרשמי. אפשר לקוות שהדי החקירות יתפשטו בקרב הציבור הדתי.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 317, 28.7.2007.