בעקבות חקירה סמויה בזוגלובק: הושבתה פעילות המשחטה
כמו כתבת התחקיר הגדולה הקודמת ששודרה בכלבוטק בנושאי בעלי חיים – החקירה בבית-המטבחיים של "אדום אדום", שחשפה התעללות בעגלים וטלאים – גם הפקתו של תחקיר זה התאפשרה הודות לפעילותו של העיתונאי ופעיל אנונימוס, רונן בר. בדומה לחשיפה מ"אדום אדום", גם כתבה זו חשפה התעללות חמורה וקיצונית בבעלי-החיים – חמורה הרבה מעבר להתעללות הכרוכה בעצם שחיטתם. אך ההתעללות שנחשפה במשטחת "זוגלובק" רלוונטית אף יותר בעבור הצרכן הישראלי מחשיפת "אדום אדום": מספר העופות הנשטחים מדי שנה בישראל, כ-220 מיליון, גדול יותר מפי אלף ממספר העגלים והטלאים. ישראל היא המובילה העולמית בצריכת בשר עופות. הבדל נוסף בין שני התחקירים, הוא שבתחקיר זה ניכר בצורה מובהקת הרבה יותר כי ההתעללות נובעת משיטת העבודה הנהוגה במשחטה, ולא מהתנהגות של עובדים הפועלים על דעת עצמם. בטור תגובה שפורסם בעמוד השער של מעריב, בבוקר שלאחר החשיפה, עמד אביב לביא על הבדל משמעותי זה בין שני התחקירים:
במשחטת 'זוגלובק' בשלומי, כפי שהראה אתמול תחקיר כלבוטק, הסיפור הוא אחר: עיקר הבעייה נעוצה בתשתיות. רובה של הזוועה אינה מעשי ידי אדם (אם כי גם התעללות אנושית לא חסרה שם), אלא צורת עבודתה של מכונה ששופכת תרנגולות לפס השחיטה כמו ששופכים גרעיני עפולה לשקים.
לצד המכונה מככבים הכלובים עם הסורגים העקומים והשבורים, שראשי התרנגולות נלכדים בהם. את הכלובים והמכונה לא רכשו הפועלים הפשוטים; זו כבר אחריות החברה ומנהליה, אחריות שהם לא יכולים להטיל על שום שעיר לעזאזל."
לביא הזכיר גם את ההיסטוריה הקודמת של זוגלובק עם התעללות בבעלי-חיים, כאשר לפני כחצי שנה נחשף ברשת סרטון המתעד כיצד לאחר התהפכות משאית הובלת עופות של החברה, פועלים בעטו בעופות והניפו אותם מכנפיהם בזמן שטענו אותם חזרה לכלובים.
חברי הכנסת מגיבים: הצעות חוק חדשות להגנת בעלי-חיים וביקורת על משרד החקלאות
בכתבה "עקב תחקיר זוגלובק: 2 הצעות חוק חדשות" (nrg מעריב, 3.11.2013) כי בעקבות החקירה הגיש ח"כ דב חנין (חד"ש) שתי הצעות חוק חדשות להגנת בעלי-חיים. הצעת החוק הראשונה דורשת להטיל אחריות פלילית על מנהלי חברות המתעללות בבעלי-חיים – וזאת על-מנת למנוע הטלת האחריות על הדרגים הנמוכים בלבד, כפי שקרה בפרשת "אדום אדום", בה הפרליקטות החליטה להגיש כתבי אישום נגד עובדים זוטרים בלבד, ולא כנגד ההנהלה הבכירה. ההצעה השנייה, תיקון לחוק הגנת הצרכן, דורשת למנוע הטעיית צרכנים לגבי תנאי הגידול של בעלי-חיים או לגבי תכולת רכיבים מהחי במוצר. לשתי הצעות החוק הצטרפו חברי כנסת נוספים, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה.
ח"כ חנין אף פרסם סטטוס בדף הפייסבוק הרשמי שלו לגבי הצעות החוק, ובו הפנה גם לדף החקירה שפתחה עמותת אנונימוס (chicken.org.il). גם חברי כנסת נוספים העלו לדפי הפייסבוק שלהם הודעות בנושא: רובי ריבלין (ליכוד), סיפר על הצטרפותו להצעות החוק החדשות, והזכיר כי הוא עצמו הפך לצמחוני לפני ארבעים שנים, בעקבות ביקור בבית-מטבחיים. ריבלין אף פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לפתוח בחקירה נגד המשחטה. גם שרת המשפטים ציפי לבני (התנועה) הזכירה שהיא צמחונית, וציינה כי למרות שאינה מתנגדת לאכילת בשר, חשוב לדעת מה המסלול שעוברים בעלי-החיים בדרך לצלחת, ושאין זה מוסרי להתעלם מההתעללות בהם ומהסבל שנגרם להם בעודם בחיים. דב ליפמן (יש עתיד) ציין כי הוא מצטרף לחרם על מוצרי זוגלובק – הן בסטטוס שפרסם בדף הפייסבוק שלו, והן בנאום שנשא בנושא במליאת הכנסת. בנוסף, מתח בנאום שלו ביקורת חריפה על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות באכיפת חוק צער בעלי-חיים, וטען כי המשרד נתון בניגוד אינטרסים מובנה, בהיותו המשרד המקורב ביותר לתעשיות המזון מהחי.
ביקורת דומה על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות הועלתה גם בטור של ד"ר אסף הרדוף, פעיל אנונימוס ומרצה למשפטים, שפורסם בווואלה!:
בשתי מלים: ניגוד אינטרסים. חוק צער בעלי חיים הטיל על משרד החקלאות את האחריות לאכיפת החוק. הבעיה היא שהמשרד הזה הוא מהגופים הגרועים ביותר למשימה. הוא ער לקולות הלולנים והרפתנים ואטום לזעקת התרנגולות והפרות (ולא, גם הכלבים והחתולים אינם מעניינים אותו). שני עשורים של ניגוד אינטרסים, של כישלונות, של אכיפה אפסית, של אדישות."
הרבנות הראשית מגיבה: כשר אבל מסריח
בכתבה "פרשת זוגלובק: הרב לאו יבחן הסרת הכשרות" (ynet, 30.10.2013) דיווח קובי נחשוני כי הרב הראשי לישראל דוד לאו הודיע שתישקל האפשרות לשלול מהמשחטה את תעודת הכשרות שלה בשל התעללותה בבעלי-חיים. למרות ההצהרות המבטיחות, התוצאות היו מאכזבות: כבר למחרת הודיע הרב לאו על ההחלטה שלא לשלול את הכשרות מהמשטחה ("הרב לאו הכריע: לא תישלל הכשרות מזוגלובק", ynet, 31.10.2013), בטענה כי למרות שהתקיימו בה עבירות על איסור צער בעלי-חיים, עבירות אלו אינן נוגעות לחוקי הכשרות, והחוק מונע מהרבנות לשלול תעודת כשרות על-סמך איסורים דתיים שאינם נוגעים ישירות לכשרות. עם זאת, ציין הרב לאו כי יש להמשיך לפעול למניעת ההתעללות:
הצרכנים מגיבים: ירידה של עשרות אחוזים במכירות "זוגלובק"
טור של פעיל אנונימוס נוסף, דדי שי, שהתפרסם במאקו, מפקפק בהצהרתו של מנכ"ל זוגלובק, על-פיה "לא יהיו עוד תמונות כאלו". שי מזכיר שיש להניח שההתעללות הנחשפת בתקשורת היא רק קצה הקרחון של הפגיעה בבעלי-חיים בתעשיות המזון, ושהיקפה האמיתי גבוה הרבה יותר:
ג'ונתן ספרן פויר, מחבר הספר "לאכול בעלי חיים", מציין שאילו הוא היה מבקש לקבל סיור בפרדס, כדי לראות מאיפה מיץ התפוזים שלו מגיע, או לסיור במאפייה כדי לראות כיצד לחם מיוצר, הוא היה זוכה לתגובות חיוביות. לעומת זאת, כשבמסגרת התחקיר לספרו ניסה לבקש מבעלי לולים, רפתות ומשחטות רשות להגיע לסיור כדי לגלות כיצד הבשר הנמכר בחנויות מיוצר, הוא נתקל בשתיקה צוננת.
לנסות לקבל מתעשיית הבשר מידע על איך מגיעים בעלי-החיים לצלחת שלנו הוא עניין קשה, לדבריו של פויר, כאילו היה מדובר בניסיון להוציא סודות צבאיים. ההזדמנויות הבודדות שבה מידע מועט על תעשיית הבשר בכל-זאת מצליח להגיע לעיני הציבור, היא רק הודות למאמציהם הקשים של תחקירנים אמיצים שמצליחים לחשוף רק חלק קטן מהנעשה במשקים ובמשחטות.
[...] עד לפני כמה שנים היה לזוגלובק קו מוצרים בשם "טופוטבע" של נקניקיות והמבורגרים טבעוניים, שירד מסיבות אלו או אחרות מהמדפים. אם החברה הייתה בוחרת להתמקד במוצרים מסוג אלו בלבד, החברה הייתה יכול להתגאות בכך שאין לה מה להסתיר, ושאין לה צורך לחרוד מהאפשרות שצילומי סתר של מה שקורה במפעלים שלהם יגיעו לעיני הציבור הרחב. עד שיגיע היום שבו ראשי תאגידי המזון יתחילו לקבל את ההחלטות הנכונות, האחריות מוטלת עלינו, ציבור הצרכנים: אנחנו אלו שצריכים לקבל את ההחלטה הנכונה בעצמנו, לסרב לצרוך מוצרי-מזון שהפקתם כרוכה בהתעללות בבעלי-חיים, ולהעדיף מזון מהצומח ולא מהחי."
ואכן, לפרסום הכתבה הייתה השפעה רצינית על ציבור הצרכנים: לפי כתבה שפורסמה ב-TheMarker
("אפקט 'כלבוטק': ירידה במכירות זוגלובק"), מכירות החברה ירדו בכ-25-30% מאז פרסום התחקיר. בסקר שערכה תכנית "המטה" בערוץ 10, 77% מהמשיבים ענו כי הם תומכים בחרם על "זוגלובק".
בכתבה ששודרה בתכנית "לילה כלכלי", אמר המנחה, גדי סוקניק, כי התחקיר יוצר "אווירה נגד אכילת בשר". כרם אביטל, המרכזת את פרויקט שירות הייעוץ התזונתי למעבר לטבעונות מטעם אנונימוס, מוסרת כי בימים שלאחר שידור התכנית חלה עלייה חדה במספר הפונים בבקשה לעזרה במעבר לטבעונות.
הווטרינרית המרחבית מגיבה: השבתת פעילות המשחטה
בתגובה לשידור החקירה, ארגנה עמותת אנונימוס הפגנה בקריאה לסגור את המשחטה, ביום ו', 1.11.2013, בה לקחו חלק כ-300 מפגינים. באותו היום התקבלו דיווחים ראשוניים על כך כי מאז ששודרה הכתבה, הורתה הווטרינרית המרחבית על השבתה של הפעילות במקום, בטענה שהכלובים בהם מובלים העופות אינם עומדים בסטנדרטים המינימליים של תקנות חוק צער בעלי-חיים לענייני הובלת עופות. חברת "זוגלובק" הכחישה את הטענה כי פעילות המשחטה מושבתת, אך ההכחשה התבררה כשקרית, וכתבה שפורסמה בגלובס ביום א', 3.11.2013 ("מחיר ההתעללות: משרד החקלאות השבית משחטת זוגלובק") אישרה כי פעילות המשחטה עדיין מושבתת.