"רוחות רפאים מתחת לגלים"
דו"ח חדש חושף את האיום שמהווה ציוד דיג נטוש על המשך החיים בים
"חברות הדיג הגדולות נותנות לאלפי לווייתנים, דולפינים וכלבי ים למות בייסורים מדי שנה מציוד דיג שהושלך", קובע דו"ח חדש בשם "רוחות רפאים מתחת לגלים" שפרסם "הגנה עולמית לבעלי חיים" (World Animal Protection). "רשתות רפאים הופכות לבעיה שעלולה לרוקן את האוקיינוסים מדגים", מזהיר הדו"ח.
בסערות קשות דייגים נאלצים לעתים לנטוש ציוד יקר. אך רוב רשתות-הרפאים מושלכות לא בשעת חירום, אלא, באופן בלתי חוקי, מטעמי נוחות וחיסכון בזמן ובכסף. הן הופכות למלכודות קבועות בים. אינספור בעלי חיים טובעים, נחנקים או נפצעים על ידי חלקי רשתות שאבדו או ננטשו בים.
כ-70% מהפלסטיק הצף בים קשור לדיג
מחקר מקיף עליו מתבסס הדו"ח ניסה להעריך ולמיין את כל הפלסטיק הקיים כיום בימים ובאוקיינוסים, קבע כי כ-70% מהפלסטיק הצף בים (בגודל נראה, מאקרו-פלסטיק) – מקורו בציוד דיג נטוש (בעיקר רשתות ומצופים).
כל הפלסטיק הזה של הרשתות מתפרק לאט לאט, לרוב תוך פציעה והרג (הוא הרי נוצר ועוצב במטרה ללכוד ולהרוג): עופות ים בונים קנים עם חתיכות רשת ורגליהם מסתבכות בה (לפחות 400 אלף עופות-ים מתים כל שנה מהסתבכות ברשתות דיג); כלבי ים צעירים משחקים עם רשתות דיג המתהדקות סביב צווארם או סנפיריהם; לווייתנים ודולפינים מסתבכים ברשתות צפות עד שהם מתים.
בעלי חיים אחרים סובלים "ממוות ממושך וכואב, בדרך כלל מחנק או מרעב" בגלל שבטנם מלאה בחתיכות פלסטיק קטנות יותר שהתפרקו.
היקף התופעה
לפי הדו"ח, 640 אלף טון של רשתות רפאים נוספים לאוקיינוסים בכל שנה – כמו המשקל של כל אזרחי ישראל! יותר מטון רשתות בכל דקה ודקה!
בדיג מים עמוקים בצפון מזרח האוקיינוס האטלנטי, למשל, אובדות ומושלכות מדי שנה 25,000 רשתות. אפילו באזורים קטנים, ושהיינו מצפים שיהיו מוגנים ונקיים יחסית, כמות ציוד הרפאים יכולה להיות מדהימה. כך למשל, לפי הדו"ח, בשמורה הימית הלאומית של פלורידה "אובדות" מדי שנה 18% ממלכודות הסרטנים - שהן כ-90 אלף מלכודות.
נתונים מבהילים אלה מסבירים מדוע ההשלכות של הצטברות "רשתות רפאים" (ושאר ציוד דיג), לפי הדו"ח, הן קטסטרופליות:
• עד 30% מהירידה בהיקף הדגה במינים מסוימים נובעת מ"ההרג השקט" של רשתות הרפאים.
• ציוד דיג נטוש הורג פי 4 יותר בעלי חיים מכל יתר סוגי הפסולת הימית ביחד.
מחוץ לטווח
הדו"ח החדש ניתח את מדיניות ניהול ציוד הדיג של 15 חברות הדיג הגדולות בעולם. הוא מצא כי אף אחת מהחברות לא נוקטת "טיפול אחראי" בציוד הדיג שלה.
"זה אסון מתמשך שגורם סבל עצום, אבל כמעט אף אחד לא מדבר על זה", אומרים בארגון שערך את הדו"ח, "אם זה היה קורה על הקרקע – כבר היתה מהומה. אבל זה תמיד מחוץ לטווח ראייה".