ניצחון: בוטלה רפורמת האפרוחים העודפים!
מאבק נחוש ושיתוף פעולה רחב הצליחו לחסוך את סבלם ומותם של כ-20 מיליון אפרוחים בשנה
ועדת הכלכלה של הכנסת החליטה השבוע פה אחד להציא מחוק ההסדרים את הרפורמה שתוכננה בתעשיית בשר העוף. ח"כ איתן כבל קרא לראשי הארגונים החקלאיים לגבש תכנית חלופית לענף שתובא לדיון בשלושת החודשים הקרובים, ותביא להורדת מחירים מבלי לפגוע במשק המשפחתי או בבעלי החיים. "אני תובע מכם שתדעו לעשות הכל - אבל הכל - כדי לשמור על זכויות בעלי החיים" אמר ח"כ כבל. "שלא יימצא בפעולתכם שום מעשה שעלול חס וחלילה להגדיל את המוות וההרג של האפרוחות והאפרוחים".
הרפורמה בוטלה עקב התנגדות משותפת לארגוני בעלי החיים ולנציגי החקלאים. הרפורמה שתכנן האוצר הציעה לבטל את התכנון שמווסת את היקף בקיעת האפרוחים במדגרות בהתאם להיקף הביקוש הצרכני. בדיונים הזהירו נציגי אנונימוס, תנו לחיות לחיות ומגמה ירוקה שהסרת התכנון תביא ל-20 מיליון אפרוחים "עודפים" בשנה, שיסבלו במדגרות ובלולים על אף שאין ביקוש צרכני לבשרם.
בישיבת הממשלה על התקציב ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע דאגה מפני השלכות הרפורמה על בעלי החיים, והורה לבחון דרכים לצמצום השמדת האפרוחים (הן בתעשיית הבשר והן בתעשיית הביצים). לאורך הדיונים חברי כנסת מימין ומשמאל הביעו התנגדות לרפורמה, ביניהם ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה, תמר זנדברג, נורית קורן, דב חנין, איציק שמולי, יעל גרמן, איילת נחמיאס-ורבין, יעקב פרי, איתן ברושי, עיסווי פריג', חיים ילין, יצחק וקנין, אורי מקלב, עבד אלחכים חאג' יחיא ויוסי יונה.
בסופו של דבר, שר האוצר משה כחלון נפגש עם הפעילים, גילה אוזן קשבת להשלכות הרפורמה על בעלי החיים והחליט לגנוז את המהלך.
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה לאחר הדיון האחרון בוועדת הכלכלה: "אני מברכת על הסרת הרפורמה הזאת, שככל הנראה לא היתה מביאה להורדת מחירים אבל היתה גורמת בוודאות לסבל של עוד עשרים מיליון אפרוחים ותרנגולות בשנה. במקום לעסוק בעוף, שכבר כיום מחירו סביר, הממשלה צריכה להתמקד בהורדת מחירי הפירות והירקות שזינקו באופן דרמטי בשנים האחרונות".
ח"כ נורית קורן (ליכוד): "בכל הסכם עתידי יש לקחת בחשבון את צער בעלי החיים. זו אחת הסוגיות החשובות שצריך לתת את הדין עליה".
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד): "אני מברכת על פיצול הרפורמה מחוק ההסדרים. זו תוצאה של שיתוף פעולה בין חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, החקלאים ועמותות למען זכויות בעלי החיים שעשו עבודה נפלאה".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), יו"ר השדולה למען בעלי החיים: "אני מברך על ההסכמות שהושגו ומאמין שהן יסייעו להביא הן להפחתה מיידית במחיר והן לשמירה על זכויות החקלאים. השדולה למען בעלי חיים בכנסת תעקוב אחר היישום כדי למנוע מצב של ייצור והשמדה המוניים של אפרוחים".
ההחלטה להוציא את רפורמת העודפים היא ניצחון גדול לארגונים להגנת בעלי-חיים. היא מוכיחה שבישראל לא ניתן עוד להעביר רפורמות כלכליות שלא לוקחות בחשבון את בעלי החיים. אפרוחים הם לא מוצרי מדף - הם יצורים חיים ומרגישים.
מי שחשב שניתן להתעלם מסבלם בתחשיב כלכלי קר קיבל השבוע שיעור חשוב ברגישות של החברה הישראלית לצער בעלי-חיים. את הרגישות הזו כולנו יכולים לקדם הלאה, גם למען מאות מיליוני בעלי החיים שהניצחון הנוכחי לא יציל: כל אחד ואחת בבחירות המזון האישיות שלנו, וכולנו יחד במדיניות החברתית-כלכלית של ישראל.
מציבים את האפרוחים על סדר היום
בחודשים האחרונים ניהלה התנועה לזכויות בעלי חיים בישראל - בשיתוף פעולה מצוין בין שלל פעילים וארגונים, וביניהם אנונימוס - מחאה אינטנסיבית נגד רפורמת האפרוחים העודפים. המאבק כלל הפגנות ברחבי הארץ (כמה מהן מול הכנסת ומול ביתו של שר האוצר), הפקת סרטונים, כתבות, תחקירים וראיונות בתקשורת, החתמת עצומות, מיצגים מתוקשרים, דף קמפיין בפייסבוק, פרסום טורי דעה בעיתונות, ולבסוף - עבודת שכנוע מאומצת מול חברי הכנסת ועוזריהם ומול שר האוצר.
ב-26,10.15 - ערב דיון חשוב בוועדת הכלכלה בנושא רפורמת האפרוחים העודפים, נחשפו בחדשות ערוץ 10 צילומים של צוות החקירות שלנו, המתעדים את היום הראשון לחייהם של אפרוחים בתעשיית הבשר באחת המדגרות התעשייתיות הגדולות בישראל.
>> לאתר החקירה >> "דרך העיניים שלהם"
התחקיר תיעד כיצד האפרוחים מושלכים על פס המיון, חלקם נופלים לרצפה וגוססים ממושכות. אלו המסווגים כפצועים, "פגומים" או מאחרים לבקוע, מועברים למכונת השמדה שמועכת אותם בעודם בחיים. לעתים המכונה אינה פועלת, והאפרוחים נותרים לגסוס בפתח המתקן. האפרוחים שנמצאו מתאימים לשיווק נדחסים לארגזים צפופים, לעתים דורכים זה על זה בדרך ללולים התעשייתיים.
נציגי אנונימוס הקרינו בדיון שנערך למחרת, ב-27.10, צילומים מהתחקיר, וקראו לחברי הוועדה לבקר במדגרה ובמשחטה תעשייתית לפני ההצבעה על הרפורמה, ולחזות מקרוב בהתעללות היומיומית באפרוחים בתעשיית הבשר. "הרפורמה תביא להרג מיותר של 20 מיליון אפרוחים בשנה - בעיני משרד האוצר אלו 'עודפי ייצור', אך אפרוח אינו מוצר מדף דומם, וזה אכזרי ומקומם לפגוע מיליוני אפרוחים שאין ביקוש צרכני לבשרם. רפורמות כלכליות צריכות לספור גם את בעלי החיים".
צילומי התחקיר שערכנו במדגרה כדי להמחיש את אכזריות הרפורמה, עוררו הדים יוצאי דופן בכלי תקשורת וברשתות החברתיות ברחבי העולם. רק באיטליה הצילומים פורסמו ב-5 כלי תקשורת שונים, ובכלל זה באתר של העיתון הנפוץ ביותר, הקרוריירה דלה סרה. בנוסף, כתבות על התחקיר התפרסמו באוסטרליה, באיסלנד, בולגריה, בהודו, בסין, ובמדינות נוספות. לסרטון הוויראלי
כשלי הרפורמה: לא רק הרג מיותר
הניצחון במאבק הושג לברית יוצאת דופן של ארגוני הגנת בעלי חיים עם נציגי חקלאים, שחששו כי ייפלטו מהענף על ידי האינטגרציות הגדולות בחסות הרפורמה. נציגי הלולנים הזהירו בדיוני ועדת הכלכלה מפני ההשלכות של הרפורמה על הפגיעה בחקלאות הישראלית, והציגו נתונים לפיהם הרפורמה לא תביא להוזלת מחירי העוף לצרכן, אלא להפך: היא תביא לפשיטת רגל של השחקנים הקטנים יותר בתעשייה, וכתוצאה מכך לריכוזיות שתסתיים בעליית מחירים.
מה חושבים בשוק על רפורמת האפרוחיםהיחידה לייעול והשמדת עודפים במשרד האוצר יצאה לשוק לדבר עם אנשים על המשמעות והחשיבות של "רפורמת האפרוחים" ולשמוע מה דעתם ;) איך הגיבו הקונים? ומה הם חשבו על הרפורמה שמתייחסת לאפרוחים כאילו היו בננות? מוזמנים לצפות - חלק מהמגיבים הדהימו גם אותנו! (ללא תמונות קשות)צילום: Hila Spak https://www.facebook.com/hila.spakישיבת ועדת הכלכלה שאמורה להחליט בעניין הרפורמה נקבעה למחרתיים, יום ראשון.
Posted by אנונימוס לזכויות בעלי-חיים on Friday, 6 November 2015
בנוסף, הובעה התנגדות לרפורמה גם מצד נציגי ארגונים למען בריאות הציבור והגנת הסביבה. דורית אדלר, תזונאית קלינית מהפורום לתזונה בת-קיימא, הדגישה בפני ועדת הכלכלה כי התזונה המומלצת על-פי גופי התזונה המובילים בעולם היא תזונה ים תיכונית, הממעטת במוצרים מהחי ומבוססת בעיקרה על מזון מהצומח. מאמר נוקב שפרסמו אדלר והכלכלנית מורן בלושטיין ב"כלכליסט" ("רפורמה בשוק הפטם: חזון שגוי של האוצר", 1.11.15), הטיל ספק בהבטחות של האוצר להורדת מחירים:
"במאי 2014 העביר האוצר רפורמה בשוק העגלים, לכאורה, במטרה להוריד את מחירי הבשר ולהלחם ביוקר המחיה. פקידי האוצר הסבירו לציבור ולחברי הממשלה, שמחירי הבשר גבוהים בגלל מכסי היבוא, ושברגע שיבוטלו המכסים תהיה תחרות חופשית, שתוביל להצפת השוק בעגלים מיובאים, ומחירי הסטייקים ירדו באופן דרמטי.
האוצר לא הסתפק רק בהורדת המכסים; כדי להבטיח שיהיה גם מי שיקנה את כל הבשר הזה, לווה המהלך גם בתמיכה בתעשית הבקר "לשיווק ומיתוג בשר טרי", בתמיכה בענף המפטמות "כדי לאפשר להן להסתגל לשינויים בשוק" וכן בתמיכות נוספות בענף הבקר למרעה בישראל. קודם לאישור הרפורמה, כתבנו כאן כי התמיכות הנדיבות בשווי מאות מליוני שקלים, שהעביר האוצר כמתנה ממשלמי המסים בישראל לתעשית הבשר לא יובילו לירידת מחירים. מתברר שצדקנו. לא די שמחירי בשר הבקר לא ירדו, אלא שלפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הם עלו מאז הרפורמה ב-9 אחוזים."
אדלר ובלושטיין קראו במאמר לגיבוש מדיניות מזון בת-קיימא:
"התכנון הנדרש בשוק המזון חייב להיות תכנון הוליסטי שלא מתייחס למוצר מזון מסוים אחד אלא לסל המזון כולו, ונותן מענה לאינטרסים ארוכי הטווח של החברה, ובפרט לאתגרים הבריאותיים והסביבתיים העומדים בפניה. רפורמה בשוק המזון צריכה להבטיח הוזלה של סל מזון בסיסי, בריא ובר קיימא, המבוסס על תוצרת מקומית במידת האפשר ומונגש לציבור הרחב. היא צריכה לקדם מדיניות מיסוי המעודדת ייצור וצריכה של מזונות בריאים וברי קיימא, ומסייעת בהסבה של חקלאים לענפי חקלאות מזינים וברי קיימא."
ההישג בתקשורת
וואלה! עדי חשמונאי, "בוטלה הרפורמה שהייתה מביאה להשמדת 20 מיליון אפרוחים בשנה", 9.11.15
נענע10 ניק קוליוחין, "ניצלו חיי 20 מיליון אפרוחים בשנה: הרפורמה בתעשיית הבשר יצאה מחוק ההסדרים", 8.11.15
ynet צבי לביא וארז ארליכמן, "אושר: רפורמת הפטם מחוץ לחוק ההסדרים", 8.11.15
שיחה מקומית יוסי וולפסון, "הישג לארגונים לזכויות בעלי חיים: נחסמה רפורמת האפרוחים", 10.11.15