חיים ומוות בלהב המאוורר
וירג'יניה, יוני 2005: מותם של 513 חזירים מתקלה באוורור
הפסקת חשמל בדיר אחד גרמה למותם של רוב החזירים הכלואים בו, תוך שעות מעטות. מבחינת בעלי המשק והחוק גם יחד, מדובר בסך הכל בתאונה מקומית – ודאי לא באשמתו של מישהו. זוהי הרוח הנושבת כיום בדירי חזירים ובלולי עופות גדולים.
האסון
מזג-אוויר נוח שורר במדינת וירג'יניה, ארצות-הברית. הטמפרטורות המרביות בחוץ עומדות על 25 מעלות צלזיוס בקירוב. אולם בתוך דירי חזירים שורר עולם אחר: הדירים דחוסים עד אפס מקום, האוויר עמוס במזהמים ובלחות, והטמפרטורות גבוהות בהרבה מאלה השוררות בחוץ. עצם היכולת לשרוד בדיר, תלויה לחלוטין בתקינותה של מערכת האוורור. ביום ב', 6.6.2005, חלה תקלה במערכת האוורור בדיר אחד שבמחוז סאסקס (וירג'יניה). התקלה אירעה בלילה, בזמן סופת ברקים. בבוקר מצאו עובדי הדיר 513 חזירים מתים, לאחר שנחנקו או התמוטטו מעומס חום. היו אלה רוב החזירים בדיר – מעל 200 בלבד שרדו. הגסיסה ודאי ארכה שעות, תוך מאבק חסר סיכוי להימלט, בשעה שאוויר צח בשפע מצוי מעבר לקיר. המדובר באירוע מקומי, לאו דווקא חריג, מלבד עניין אחד: מישהו מעובדי הדיר סלד מהמתרחש ודיווח על כך לארגון זכויות בעלי-החיים PETA. זוהי הסיבה היחידה לכך, שמותם של 513 החזירים לא עבר בשתיקה.צפיפות וזיהום טיפוסיים בדיר חזירים. מקור: Animal Rights Media Online Depository (נמסר: 19.9.2004).
"נזק"
הדיר שבו אירע האסון שייך לחברה הגדולה בעולם ל"ייצור" בשר חזיר, הנקראת Murphy-Brown LLC. החברה שייכת לתאגיד הגדול בעולם ל"ייצור" חזירים, Smithfield Foods. בסמית'פילד הורגים 20 מיליון חזירים בשנה, והתאגיד מבצע לאחרונה השתלטות אגרסיבית על תעשיית החזירים באירופה. עבור מרפי-בראון, 513 חזירים מתים לפני המועד המתוכנן הם נזק כלכלי זניח. הגופות נשלחו כבר למחרת למפעל "עיבוד" בתור חומר-גלם פחות-ערך – יחסית לבשר ממשחטות. הנזק הגדול יותר, מבחינת החברה, הוא הפרסום השלילי. איש יחסי-הציבור של החברה הסביר לעיתונאים, שסופת הברקים שהשתוללה בלילה גרמה להפסקת חשמל, ולכן האוורור לא פעל והחזירים מתו. בעל המשק הסביר, שהמאווררים בדיר פועלים באופן אוטומטי בטמפרטורות מסוימות, ואם יש הפסקת חשמל, וילונות מחוץ לבניין נופלים כדי להצל עליו מהשמש. אולם החזירים מתו תוך מספר שעות בלילה, בשעות הקרות, ואפילו לא בשיא הקיץ."כוח עליון"
כעת עולה השאלה, האם בעל המשק או מעסיקיו ישלמו על התאונה, מעבר לאובדן הרווחים משחיטה רגילה. ארגון PETA פנה לשירותים הווטרינריים של וירג'יניה בבקשה לפתוח בחקירה. ממשרד החקלאות הודיעו, שיארגנו חקירה בעניין אולם "אם נקבע שזו הייתה אצבע אלוהים עם הסערה, נמליץ שהדברים יסתיימו שם". על כל פנים, דוברת המשרד הבטיחה, שתיחקר אפשרות של הזנחת החיות או הזנחת המכשור. לחקירה מונה קצין מקומי לפיקוח על בעלי-חיים. הוא הגיע למקום לאחר שהקורבנות כבר עברו "עיבוד" ולא ניתן היה ללמוד דבר על האסון מניתוח גופותיהם. הקצין מסר לעיתונות, שאין במחוז שלו חוקים נגד התאכזרות לחיות, אשר חלים על חיות משק. נראה ש"אלוהים" יוכרז כאחראי לאסון – ולא התנאים, המועדים לתאונות, שנכפו על החזירים. יש להעיר, שלאחרונה פנה PETA לסמית'פילד בבקשה לפרסם מסמכים, המתארים את השיטות הנהוגות בתאגיד לטיפול בחזירים לפני שחיטתם. בסמית'פילד סירבו.תמונות אלה, של גופות חזירים שנזרקו לשלג מתוך דיר, צולמו ב-16.1.2000 במדינת מונטנה, על-ידי Compassionate Action For Animals. כ-13.7% מהחזירים בתעשייה מתים בטרם הגיעם לשחיטה.
עומס חום
חזירים בחוץ מסתדרים היטב עם עומס חום, אבל לא באקלים הקטלני של דירים מודרניים. מתוך ספר הדרכה לגידול חזירים:"בזמן של מזג-אוויר חם, יש ללחות השפעה רבה על מידת החום של הסביבה עבור החיה. כאשר החיות חוות טמפרטורות אוויר גבוהות (מעל טמפרטורת הגוף) הדרך היחידה שבה הן יכולות לאבד חום היא באמצעות התאדות. מכיוון שחזירים אינם מזיעים באופן פעיל, הם מסוגלים לאבד חום באמצעות התאדות רק דרך פתחי הנשימה שלהם ועל-ידי מריחת מים על עורם (באמצעות התפלשות, למשל). חזירים שומרים על קרירות לא באמצעות הזעה, אלא על-ידי בקרת חום התנהגותית.
"כאשר הלחות גוברת, יש לחיה פחות אפשרויות לאדות מים מעורה או ממערכת הנשימה. אם טמפרטורת האוויר עולה על טמפרטורת הגוף והלחות היחסית היא 100% (והתאדות איננה אפשרית) אז החזירים נמצאים בסכנה של מוות משבץ לב."
(McGlone and Pond, פרק 13)
"כאשר הלחות גוברת, יש לחיה פחות אפשרויות לאדות מים מעורה או ממערכת הנשימה. אם טמפרטורת האוויר עולה על טמפרטורת הגוף והלחות היחסית היא 100% (והתאדות איננה אפשרית) אז החזירים נמצאים בסכנה של מוות משבץ לב."
(McGlone and Pond, פרק 13)
מסתורי האוורור
באתר הדרכה למגדלי חזירים, כתב מומחה אחד לאוורור:"אוורור מזערי הוא כמו פוליטיקה – לכל אחד יש דעה בעניין. הבעיה היא שאוורור איננו מדע מדויק. [...] החזירים יאמרו לך אם נוח להם. השתמש בהיגיון בריא."
(Sang 2005)
(Sang 2005)
אולם הגיון בריא אינו מספיק. אוויר צח הוא עניין להגיון בריא – לא "אוורור מזערי", שמשמעו תנאי המינימום להחזקת החזירים בחיים, כשכל טעות משמעה מוות. לפי משרד החקלאות הבריטי (DEFRA):
"אפילו כאשר יש די אוויר, הכרחי לפזר אותו באופן אחיד בין כל החזירים. מערכות אוורור מודרניות תוכננו להשיג זאת, אולם בתעשייה קיימות עדיין מערכות לקויות מיסודן."
מעבר לפגעי טבע בלתי צפויים, הבעיה ביצירת אוורור נאות היא ריבוי הגורמים, שאין אפשרות לחשב במדויק את השפעתם. אוויר הניתן לנשימה צריך להימצא בכמות מספקת בגובה המתאים על פני כל הדיר. לשם כך דרושה זרימת אוויר – אך אסור שתהיה מהירה מדי – וזו מושפעת ממספר המאווררים, עוצמתם, גובהם, הזווית שבה הם קבועים, מבנה פני השטח שבהם נתקל האוויר (כולל מכשולים), תקינותם בתנאי הזיהום הגורמים בלאי מהיר, וכמובן – הטמפרטורות והלחות השוררים במקומות שונים במבנה. מערכת האוורור אמורה לשלוט הן בטמפרטורות והן במידת הלחות, ובתנאי חום היא כוללת מערכות לפיזור מים – אולם בתנאי הצפיפות מתערבים המים בקלות בצואה ובשתן, והופכים לבוץ שנמרח באזור מרבצם הצר של החזירים ומסכן את בריאותם. כל הגורמים הללו לא רק מסובכים להערכה, אלא גם דורשים נוכחות בשטח – ומי ירצה לשהות באוויר קטלני כזה במשך שעות, או אפילו לשלם לפועלים שיעשו זאת? הדירים הגדולים מבוססים על מערכות מדידה אוטומטיות המפוזרות בדיר, ואלה קשורות במערכות בקרת אקלים, המופעלות באורח אוטומטי. וגם כאשר יד אדם מעורבת במערכת האוורור, היא אינה נמצאת בדיר עצמו, אלא על המקלדת, מול מסך מחשב המדווח על הנתונים מן השטח – מן הסתם בחדר ממוזג.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art172.html
מקורות
(כתבות בלתי מתוארכות נסקרו ב-10.6.2005)"Who We Are”, “Murphy-Brown, LLC”, Smithfield Foods".
"Ventilation”, LA Systems Ltd.
"Ventilation and Air Distribution”, DEFRA.
Bob Sang, “Setting Minimal Ventilation”, Farms.com.
Associated Press, "500 Pigs Die in Ventilation Failure", Richmond Times-Dispatch , 9.6.2005.
Scott Harper and Linda McNatt, “State Will Investigate Heat Deaths of 513 Pigs in Sussex”, The Virginian-Pilot, 9.6.2005.
Ventilation, Air Quality and Environmental Management, chap. 13 in: John McGlone and Wilson Pond, Pig Production: Biological Principles and Applications, (New York: Thomson Delmar Learning, 2002)
"Ventilation”, LA Systems Ltd.
"Ventilation and Air Distribution”, DEFRA.
Bob Sang, “Setting Minimal Ventilation”, Farms.com.
Associated Press, "500 Pigs Die in Ventilation Failure", Richmond Times-Dispatch , 9.6.2005.
Scott Harper and Linda McNatt, “State Will Investigate Heat Deaths of 513 Pigs in Sussex”, The Virginian-Pilot, 9.6.2005.
Ventilation, Air Quality and Environmental Management, chap. 13 in: John McGlone and Wilson Pond, Pig Production: Biological Principles and Applications, (New York: Thomson Delmar Learning, 2002)
תחקירים » תעשיות מזון מהחי » בשר חזיר: חזירים וחזירות » תעשיית החזירים בעולם » חיים ומוות בלהב המאוורר