תוכנית הקלה למיליוני חזירים
רפורמת הרווחה במשקי סמית'פילד, ארצות-הברית
בינואר 2007 הכריזה החברה הגדולה בעולם לגידול חזירים ולשחיטתם, סמית'פילד, על הפסקת השימוש בכלובי הריון לחזירות תוך עשר שנים. הצעד הוולונטרי מקדים את החוק כמעט בכל מדינות ארצות-הברית, והוא מהווה חלק מתוכנית וולונטרית, הפועלת מאז שנת 2004, להגבלת הפגיעה בחזירים במשקי סמית'פילד. אלה הם צעדים מהפכניים בתוך אחד מהגופים החקלאיים החזקים, המתועשים, והפוגעניים ביותר בעולם. לפניכם סקירה של תוכנית רווחת בעלי-החיים של סמית'פילד על יתרונותיה וחסרונותיה.
בכתבה זו: כלובי סמית'פילד: הספירה לאחור החלה | סמית'פילד תחת ביקורת עצמית
מאחר שסמית'פילד היא החברה הגדולה ביותר בתעשיית החזירים העולמית, מדובר באחת מן הרפורמות הוולונטריות החשובות ביותר בהיסטוריה של הפגיעה בבעלי-חיים. העובדה שמדובר בהחלפת מתקנים מסוג מסוים במתקנים אחרים לחלוטין, מבטיחה שהרפורמה אכן תתקיים – בניגוד לרפורמות התלויות בהתנהגות היומיומית של עובדי המשק.
לסמית'פילד 187 מתקנים לגידול חזירים (שבהן מוחזקות החזירות ההרות) בנוסף על מתקני גידול שבבעלות חקלאים הקשורים בחוזה עם החברה. לפי הדו"ח השנתי לשנת 2006, חברת-הבת מרפי-בראון, בעלת מתקני הגידול לחזירים של סמית'פילד, מחזיקה 800,000 חזירות הרות בשטח ארצות-הברית. לפי נתוני הארגון Justice Smithfield, רק 53% מהחזירים ששוחטת סמית'פילד גודלו במתקניה; כלומר, החברה משפיעה ישירות על כמיליון וחצי חזירות במתקני רבייה בכל רגע נתון.
אולם ייתכן שההטרדה הישירה מצד PETA הייתה משמעותית יותר. מאז מרץ 2004 אירעו בדרום-מזרח וירג'יניה, בדרך למשחטת סמית'פילד, לפחות שש תאונות של משאיות להובלת חזירים (כ-200 חזירים במשאית). אנשי PETA תיעדו את עובדי החברה מזניחים חזירים פצועים קשה במשך שעות; חזירים שקרסו, נרמסו ברגלי חבריהם בגלל הטיפול הלקוי. העובדים תועדו כשהם בועטים בחזירים שלא יכלו לזוז ומכים אותם, והורגים חזירים באקדח הימום (מסמר בראש) – בניגוד לחוק. הארגון הביא מקרים אלה לחשיפה ציבורית והגיש לרשויות בקשות להגשת כתבי-אישום פליליים. המקרה האחרון, שעדיין לא הוכרע מבחינה משפטית, החל בתאונה שאירעה ב-12.5.2006. בתגובה לחשיפת המקרה, הודיעה סמית'פילד שחברת-בת שלה הכינה תוכנית חדשה להתמודדות עם תאונות, הכוללת משאיות הצלה וצוות מאומן שיבצע המתת חסד מיידית בחיות שנפצעו קשה. זוהי עדות ליכולתו של ארגון זכויות בעלי-חיים להשפיע – אמנם בתחום מצומצם וחריג. כדאי להזכיר כאן גם חשיפת ענק מזעזעת שפורסמה בדצמבר 2006 ב-Rolling Stone בעניין הזיהום הסביבתי שגורמים משקי סמית'פילד – עם תמונה של למעלה ממאה חזירים מתים בערמה אחת בשדה. לסמית'פילד יש אפוא סיבה טובה לנסות לשפר את התדמית שלה.
התגובה החשובה ביותר היא של החברה הגדולה ביותר ל"ייצור" בשר חזיר בקנדה, Maple Leaf Foods: ב-2.2.2007 הכריזה החברה, שהיא תלך בעקבות סמית'פילד ותבטל את השימוש בכלובי הריון בכל מתקניה תוך עשר שנים. חברת-הבת שלה, Elite Swine, החזיקה בשנת 2005 כ-130,000 חזירות במתקני רבייה – מערכת הרבייה השביעית בגודלה בצפון אמריקה. מערכת זו מספקת רק 20% מבשר החזיר שצורכת Maple Leaf Foods, ולכן יש לחברה הקנדית השפעה עקיפה על כחצי מיליון חזירות נוספות.
התוכנית נקראת "מערכת ניהול רווחת בעלי-חיים" (בקיצור: AWMS). היא פותחה על-ידי חברת-הבת Murphy-Brown LLC (בקיצור: MB), העוסקת בגידול חזירים. מבדקים לפי התוכנית נערכו במתקני החברה העיקריים החל מהרבעון השני לשנת 2004. בשנים הראשונות היו פרטי AWMS סודיים. באוגוסט 2006, נעתרה הנהלת סמית'פילד לבקשת הארגון PETA והסכימה לפרסם תקציר בן 19 עמודים של מדריך AWMS, טפסים המשמשים לרישום מבדקי פיקוח פנימיים, וכמה תוצאות כלליות של מבדקי הפיקוח.
המסמך מזכיר גם כיצד מטפלים בחזירות גדולות מדי: "בקרה על כמות המזון" (כלומר, הרעבה?), הרג נקבות גדולות מדי וכליאת חזירות גדולות וקטנות בכלובים הסמוכים לסירוגין זה לזה. בקיצור, הצפיפות המותרת – מחרידה.
נקודה נוספת, שמופיעה בנפרד, היא "הזנחה או התעללות במזיד יופסקו מיד והעבריינים עשויים לעמוד בפני הליכים פליליים." הדיווח וחובת הטיפול במקרים כאלה נוקשים יותר מהחובות ביחס לליקויים אחרים; עם זאת, סמית'פילד בכלל ו-MB בפרט אינן מתחייבות לפתוח בהליכים פליליים נגד עובדיהן.
נתונים מתוך סמית'פילד עשויים לרמז על התשובה. אמנם, ההנהלה סירבה לפרסם נתונים על רמת הליקויים בכל מתקן בנפרד, ולחשוף בכך מוקדי בעיות. אולם היא מפרסמת ציונים ממוצעים שניתנו לכל מתקני MB שבמזרח ארצות-הברית במבדקים פנימיים. התוצאות: במשך השנתיים הראשונות להפעלת התוכנית, עלה הציון מ-96.75% ל-97.75%. מה שמתמיה בציונים אלה אינו הדירוג הגבוה שהחברה העניקה לעצמה, אלא העובדה שהשינוי כה קטן. סביר לצפות, שקביעת עקרונות חדשים והפעלת מערך הדרכה חדש ומערך ביקורת חדש – יביאו שינוי דרמטי; היעדר שינוי כזה מרמז שתוכנית הרווחה אינה מורגשת בשטח. MB פרסמה גם ממוצע של מקרי הפרת הנחיות AWMS. כאן מדובר בפער גדול יותר במהלך השנתיים שנסקרו, מ- 0.85 ל-0.65 מקרים לכל 10,000 חיות, אולם העליות והירידות בין הרבעונים מעידות שוב על תוצאות לא מובהקות.
סמית'פילד מציגה את הנתונים האלה בגאווה, אולם אם הם מלמדים משהו, הרי זה דווקא על כישלון התוכנית. ובכל מקרה, המבחן הסופי לתוכנית חייב להיעשות על-ידי בדיקות חיצוניות וחשאיות לחלוטין, מטעם גורמים שאינם קשורים בחברה או במשרד החקלאות. רק חקירות סמויות כאלה מסוגלות לחשוף באופן אמין את תרבות העבודה בסמית'פילד. אולם מאחר שמתקני החברה מתועשים לחלוטין ושמורים היטב, השגת מידע אמין על הנעשה בתוכם היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
חזירות בכלובי הריון (צילום: (Against Animal Cruelty Tasmania (AACT)
כלובי סמית'פילד: הספירה לאחור החלה
החלטה היסטורית
ב-25.1.2007 הוציאה חברת סמית'פילד (.Smithfield Foods, Inc) הודעה היסטורית לעיתונות:"סמית'פילד הצהירה היום שהיא פותחת בתהליך של ביטול כלובי הריון בכל משקי החזירים שבבעלות החברה והחלפתם במכלאות – או שיכון קבוצתי – במהלך 10 השנים הקרובות. סמית'פילד גם תעבוד על החלפת השיטה עם מגדלים העובדים תחת חוזה עם החברה."
מאחר שסמית'פילד היא החברה הגדולה ביותר בתעשיית החזירים העולמית, מדובר באחת מן הרפורמות הוולונטריות החשובות ביותר בהיסטוריה של הפגיעה בבעלי-חיים. העובדה שמדובר בהחלפת מתקנים מסוג מסוים במתקנים אחרים לחלוטין, מבטיחה שהרפורמה אכן תתקיים – בניגוד לרפורמות התלויות בהתנהגות היומיומית של עובדי המשק.
כלובים מול מכלאות
שיטות הכליאה של חזירות ראויות לדיון נפרד, ונביא כאן רק תזכורת כללית, מתוך נתונים שמסרו לעיתונות הארגון PETA והחוקרת טמפל גרנדין. כלובי הריון הם מכלאה זעירה ממוטות מתכת ורצפת בטון, שהחזירה מוחזקת בה במשך כ-16 שבועות רצופים לאחר שעברה הזרעה מלאכותית. הכלוב "במיטבו" מאפשר לחזירה לנוע צעד אחד בלבד, ללא יכולת להסתובב. חזירות רבות, כיצורים חברותיים ובעלי אינטליגנציה גבוהה (ככל הנראה יותר מכלבים) וסקרנות טבעית, משתגעות מהשעמום ומהבידוד. שריריהן מתנוונים, עצמותיהן נחלשות והן סובלות כאבים קשים. כשהן גדלות, לא נותר להן מקום לזוז והן נאלצות לישון על החזה במקום על הצד לפי טבען. תקופות הכליאה בכלובי הריון מצטברות לשנים, כשהחזירות מוחזקות בחיים במשך 8-5 המלטות. הייסורים הקיצוניים הללו נחסכים כשהחזירות כלואות בקבוצות. אמנם גם כאן צפויים לצופף את החזירות עד למקסימום האפשרי, אך הכלובים גרועים יותר.דיר לחזירות הרות בוויסקונסין, 2002
החלטה כלכלית
מנהל סמית'פילד בפועל טען בהודעה לעיתונות, שהמחקר הקיים על חזירות בהריון, ובכלל זה מחקר בן שלוש שנים שביצעה החברה במתקן הענק שלה בקרוליינה הצפונית, מראה ששתי השיטות – כליאה בכלובי הריון וכליאה במכלאות קבוצתיות – מספקות לחזירות "רווחה טובה באותה מידה". טענה זו נועדה ודאי למנוע ביקורת ציבורית לאור תקופת המעבר הממושכת. המנהל מוסיף, ששתי השיטות "עובדות היטב במידה שווה מנקודת-מבט של הייצור". מסקנת ההנהלה היא ש"החלפת כלובי הריון במכלאות קבוצתיות לא תביא לאפקט מזיק על החיות או על האופן שבו אנו מנהלים את העסק שלנו," אם כי עצם ההחלפה משיטה קיימת לשיטה אחרת היא "מחויבות כלכלית משמעותית לעסק שלנו על פני 10 השנים הבאות." המנהל האחראי לעניינים סביבתיים מציין, ש"שיכון בקבוצות מציג כמה אתגרים, וברגע זה לא נמצאות כל התשובות בידינו. אבל לכן הקצבנו לעצמנו 10 שנים כדי להחליף את המשקים שבבעלות החברה למכלאות קבוצתיות." במילים אחרות: הנהלת סמית'פילד מתכוונת במלוא הרצינות לבצע את ההחלפה, והיא מודיעה לכל תעשיית החזירים בעולם, שכליאה במכלאות משתלמת לא פחות מכליאה בכלובים.אימפריית סמית'פילד
חברת סמית'פילד נוסדה ב-1936 בסמית'פילד, וירג'יניה, ועסקה בשחיטה ובעיבוד בשר בהיקף מקומי. ב-1981 פתחה החברה ברכישת מתחרים וחברות בשר במצוקה כלכלית. ב-1987 החלה סמית'פילד לגדל חזירים במקום לקנות אותם, וב-1990 היא פנתה באופן שיטתי לאינטגרציה אנכית – בעלות על כל שלבי ה"ייצור". רכישות בינלאומיות התחילו ב-1998, וכיום נמצאות בבעלות סמית'פילד או בשותפות עמה חברות ב-8 מדינות: צרפת, פולין, סין, מקסיקו, ספרד, בריטניה, ברזיל ורומניה. בשנת 2000 הפכה סמית'פילד ל"יצרנית" בשר החזיר הגדולה בעולם. במרץ 2007 נמצאות בבעלות סמית'פילד בארצות-הברית 11 חברות-בת בתעשיית החזירים, שתי חברות-בת לבקר ואחת לתרנגולי הודו. סמית'פילד היא שוחטת הבקר החמישית בגודלה בארצות-הברית; בשנת 2005 היא ייסדה את חברת פיטום הבקר הגדולה ביותר שם, המחזיקה 800,000 חיות. החברה היא שוחטת תרנגולי ההודו הרביעית בגודלה בעולם, בהליכים להפיכתה לגדולה ביותר. במשחטות סמית'פילד נשחטו בשנת 2006 כ-27 מיליון חזירים – 26% מכלל החזירים שנשחטו בארצות-הברית.לסמית'פילד 187 מתקנים לגידול חזירים (שבהן מוחזקות החזירות ההרות) בנוסף על מתקני גידול שבבעלות חקלאים הקשורים בחוזה עם החברה. לפי הדו"ח השנתי לשנת 2006, חברת-הבת מרפי-בראון, בעלת מתקני הגידול לחזירים של סמית'פילד, מחזיקה 800,000 חזירות הרות בשטח ארצות-הברית. לפי נתוני הארגון Justice Smithfield, רק 53% מהחזירים ששוחטת סמית'פילד גודלו במתקניה; כלומר, החברה משפיעה ישירות על כמיליון וחצי חזירות במתקני רבייה בכל רגע נתון.
מאבק PETA בסמית'פילד
ייתכן, שלקמפיין הוותיק של הארגון PETA מול סמית'פילד הייתה השפעה על ההחלטה ההיסטורית. למרות היותו ארגון זכויות בעלי-החיים הגדול ביותר, PETA הוא עדיין גוף זעיר מול תאגיד שהרוויח 11.4 מיליארד דולר בשנה האחרונה ומיוחסת לו הפעלת לחץ כלכלי אפקטיבי על מערכות המשפט והחקיקה. ל-PETA יש כמה מניות בסמית'פילד – רכישת מניות היא הדבר הקרוב ביותר לדמוקרטיה שאפשר להשיג בארץ הנשלטת בידי תאגידים. נציגי PETA מגיעים לאסיפות השנתיות של בעלי המניות ומעלים הצעות בנושא רווחת בעלי-חיים. בהנהלה יודעים היטב שמדובר בבעלי מניות סמליים, ובתשובה להצעת הארגון בעניין רווחת בעלי-חיים באסיפת 2006, הזכירה ההנהלה למשתתפי האסיפה ש-PETA מתנגדים לאכילת חיות וקונים מניות באופן שיטתי בחברות בשר כדי להשיג כך השפעה.פינוי גופות חזירים לאחר תאונת רכב הובלה למשחטה של סמית'פילד (צילום: PETA)
אולם ייתכן שההטרדה הישירה מצד PETA הייתה משמעותית יותר. מאז מרץ 2004 אירעו בדרום-מזרח וירג'יניה, בדרך למשחטת סמית'פילד, לפחות שש תאונות של משאיות להובלת חזירים (כ-200 חזירים במשאית). אנשי PETA תיעדו את עובדי החברה מזניחים חזירים פצועים קשה במשך שעות; חזירים שקרסו, נרמסו ברגלי חבריהם בגלל הטיפול הלקוי. העובדים תועדו כשהם בועטים בחזירים שלא יכלו לזוז ומכים אותם, והורגים חזירים באקדח הימום (מסמר בראש) – בניגוד לחוק. הארגון הביא מקרים אלה לחשיפה ציבורית והגיש לרשויות בקשות להגשת כתבי-אישום פליליים. המקרה האחרון, שעדיין לא הוכרע מבחינה משפטית, החל בתאונה שאירעה ב-12.5.2006. בתגובה לחשיפת המקרה, הודיעה סמית'פילד שחברת-בת שלה הכינה תוכנית חדשה להתמודדות עם תאונות, הכוללת משאיות הצלה וצוות מאומן שיבצע המתת חסד מיידית בחיות שנפצעו קשה. זוהי עדות ליכולתו של ארגון זכויות בעלי-חיים להשפיע – אמנם בתחום מצומצם וחריג. כדאי להזכיר כאן גם חשיפת ענק מזעזעת שפורסמה בדצמבר 2006 ב-Rolling Stone בעניין הזיהום הסביבתי שגורמים משקי סמית'פילד – עם תמונה של למעלה ממאה חזירים מתים בערמה אחת בשדה. לסמית'פילד יש אפוא סיבה טובה לנסות לשפר את התדמית שלה.
החוקים החדשים
גורם רלוונטי נוסף להחלטת סמית'פילד הוא החוקים לביטול כלובי הריון, שהתקבלו בעקבות פעילות ציבורית בהיקף עצום בשתי מדינות, פלורידה (2002) ואריזונה (2006). חוקים אלה והצעות חוק דומות במדינות נוספות, מעידים על התנגדות ברורה לכלובי הריון מצד רוב אוכלי הבשר – ולא רק מטעם פעילים צמחונים. עם זאת, הן בפלורידה והן באריזונה האיסור רלוונטי למשק אחד בלבד בכל מדינה; החוקים החדשים ישפיעו אפוא על חזירות במספר העומד על כ-3% מכלל החזירות שבשליטת סמית'פילד. יש להזכיר, שחוקי המדינות הקציבו לבעלי המשקים שש שנות מעבר – פחות מעשר השנים הוולונטריות של סמית'פילד, אך לאור ההבדל בגודל המשקים, תוכנית סמית'פילד מהפכנית יותר. גם האיסור על שימוש בכלובי הריון באיחוד האירופי מתנהל בעצלתיים – הוא נקבע בשנת 2001 ונכנס לתוקף בהדרגה עד 1.1.2013.לחץ מצד הלקוחות
מנהלי סמית'פילד התעקשו בפני עיתונאים, שלא לחצי ארגונים לזכויות בעלי-חיים הובילו אותם להחלטה על ביטול כלובי ההריון, אלא התעניינות מצד הלקוחות. "הלקוחות" אינם צרכני הבשר אלא החברות לשיווק בשר – בסמית'פילד מזכירים את רשתות הבשר מקדונלד'ס וברגר קינג, ורשתות הסופרמרקטים סייפוויי (Safeway) וול-מארט (Wal-Mart). כאן חוזר מוקד ההשפעה ל-PETA: הארגון פתח קמפיין נגד מקדונלד'ס בסוף שנות ה-90, והצליח לגרום לענק ההמבורגר לגבש תוכנית להגבלת הפגיעה בחיות על-ידי ספקי החברה. לאחר מכן נכנעו ברגר קינג וסייפוויי ללחצים דומים מצד הארגון. לפי הוושינגטון פוסט, בעקבות עצת המומחים החיצוניים ששכרה מקדונלד'ס, הביעה הנהלת הרשת עניין להפחית או להפסיק את קניית בשר החזיר מהספקים שמשתמשים בכלובי הריון.תגובות בתעשייה
בחודש הראשון שלאחר הכרזת סמית'פילד, פרסמה התעשייה תגובות מעורבות. במקדונלד'ס מיהרו לשבח את ההחלטה ולהזכיר שביטול הכלובים עולה בקנה אחד עם עצת המומחית הבולטת בצוות הייעוץ שלהם לרווחת בעלי-חיים, ד"ר טמפל גרנדין. למחרת יצאה "המועצה הלאומית של יצרני בשר חזיר" (NPPC) בהודעה מסויגת, שעיקרה הטענה שכלובי הריון טובים לרווחת החזירות לא פחות ממכלאות קבוצתיות, אבל המועצה מכבדת החלטות עסקיות. "מועצת בשר החזיר" הקנדית יצאה בהודעה דומה (15.2) והחלה במתקפה תקשורתית על האיסור – על בסיס הטענה שבמכלאות קבוצתיות יסבלו החזירות יותר מבכלובים.התגובה החשובה ביותר היא של החברה הגדולה ביותר ל"ייצור" בשר חזיר בקנדה, Maple Leaf Foods: ב-2.2.2007 הכריזה החברה, שהיא תלך בעקבות סמית'פילד ותבטל את השימוש בכלובי הריון בכל מתקניה תוך עשר שנים. חברת-הבת שלה, Elite Swine, החזיקה בשנת 2005 כ-130,000 חזירות במתקני רבייה – מערכת הרבייה השביעית בגודלה בצפון אמריקה. מערכת זו מספקת רק 20% מבשר החזיר שצורכת Maple Leaf Foods, ולכן יש לחברה הקנדית השפעה עקיפה על כחצי מיליון חזירות נוספות.
הכליאה בכלובי הריון גורמת לחזירות הפרעות נפשיות קשות (צילום: PETA)
סמית'פילד תחת ביקורת עצמית
תוכנית היסטורית
תוכנית רווחת בעלי-החיים של סמית'פילד היא אחת הרפורמות החשובות בהיסטוריה של החקלאות: היא אמורה להשפיע ישירות על גורלם של 14.2 מיליון חזירים בשנה במתקנים השייכים לחברה, עם פוטנציאל להשפיע בעקיפין על עשרות מיליונים נוספים. כרגיל בתחום זה, המונח "רווחה" מטעה; נכון יותר לדבר על "הגבלת פגיעה" – מובן מאליו שהחברה לא תכפה על עצמה הפסדים כספיים משמעותיים לטובת החיות, ותעדיף להפוך את פרויקט הרווחה למנוף עבור ייעול כללי של פעילותה. עם זאת, גם צמצום פגיעות שנעשו מתוך בורות, רשלנות ואכזריות – עשוי להועיל מאוד לחיות.התוכנית נקראת "מערכת ניהול רווחת בעלי-חיים" (בקיצור: AWMS). היא פותחה על-ידי חברת-הבת Murphy-Brown LLC (בקיצור: MB), העוסקת בגידול חזירים. מבדקים לפי התוכנית נערכו במתקני החברה העיקריים החל מהרבעון השני לשנת 2004. בשנים הראשונות היו פרטי AWMS סודיים. באוגוסט 2006, נעתרה הנהלת סמית'פילד לבקשת הארגון PETA והסכימה לפרסם תקציר בן 19 עמודים של מדריך AWMS, טפסים המשמשים לרישום מבדקי פיקוח פנימיים, וכמה תוצאות כלליות של מבדקי הפיקוח.
תאי הנקה לחזירות ולגוריהן בצפון קרוליינה
עקרונות התוכנית
AWMS היא מערכת כללים לבקרת הטיפול בחזירים, הנמצאים במשקים ובכלי רכב: מה לבדוק, מי אחראי ואיך מתקנים ליקויים. אלה הם חמשת עקרונות התוכנית, לפי מדריך AWMS:- "המחסה תוכנן, מתוחזק ומופעל במטרה לספק סביבה פיסית שעונה לצרכי החיות."
"תא להחזקת חזירה צריך להיות ארוך מספיק כדי להחזיק את גופה על הרצפה. אורך ראוי מוגדר כמספיק כדי שהחזירה, כאשר היא שוכבת כשחלקה האחורי נשען על הגדר האחורית של התא, אינה חייבת להוציא את ראשה מעל למגש מזון מוגבה או החוצה מהגדר הקדמית של התא.
"חזירה צריכה להיות מסוגלת לעמוד ולשכב ברביצת מנוחה רוחבית מלאה ללא הפרעה, כלומר היא יכולה להתרומם ולרבוץ בתנועה רציפה, מבלי להזדקק באופן קיצוני ליציבה בלתי נורמלית או לתנועות התאמה."
"חזירה צריכה להיות מסוגלת לעמוד ולשכב ברביצת מנוחה רוחבית מלאה ללא הפרעה, כלומר היא יכולה להתרומם ולרבוץ בתנועה רציפה, מבלי להזדקק באופן קיצוני ליציבה בלתי נורמלית או לתנועות התאמה."
המסמך מזכיר גם כיצד מטפלים בחזירות גדולות מדי: "בקרה על כמות המזון" (כלומר, הרעבה?), הרג נקבות גדולות מדי וכליאת חזירות גדולות וקטנות בכלובים הסמוכים לסירוגין זה לזה. בקיצור, הצפיפות המותרת – מחרידה.
- "גישה למים ולמזון באיכות גבוהה כדי לענות על הצרכים התזונתיים של החיות." גם כאן מדובר בבדיקות יומיומיות, מבלי לציין באופן פרטני מהם התנאים הרצויים.
- "טיפול הומאני בחיות שמקדם את רווחתן ועונה על כל החוקים והתקנות שניתן ליישמם." מנהל המקום צריך לעקוב אחר תנועת חזירים ממבנה למבנה או לרכב הובלה ולפקח על שיטות זירוז, לתעד טיפולים במידת הצורך ולעקוב אחר האינטראקציה בין העובדים לחזירים. שוב, לא נמסר מה נחשב כטיפול "תקין" – למשל, עד כמה מותר השימוש בשוקר חשמלי? יש לציין, שבהיעדר חקיקה מפורטת להגנה על חיות בארצות-הברית (מלבד "החוק לשיטות שחיטה הומאניות"), אין כמעט משמעות לדרישה שהוצגה כאן, לעמוד בדרישות החוק.
- "זיהוי חיות הזקוקות לטיפול רפואי וטיפול נאות בהן." מנהל המשק חייב לבצע הסתכלות יומיומית בחיות, לנהל יומן "דירוג מצב גוף" במידת הצורך, ולתעד אפשרויות טיפול במידת הצורך. מסמך נפרד מפרט כיצד בודקים פגעים בעור (פציעות, חבלות, מחלות וכו') וממנו מסתבר, שפגעי עור בנקבות נבדקים רק כשלוקחים מהן את הגורים, כשמבצעים בדיקת הריון וכשמעבירים אותן לכלוב הנקה. בשאר החזירים, נבדקים פגעי העור במסגרת בדיקה כללית, שתכיפותה לא פורטה.
- "שימוש בשיטות הומאניות להמתת-חסד של חיות חולות או פצועות שאינן מגיבות לטיפול." המנהל צריך לזהות חיות הפגועות באופן סופני ולבחון אפשרויות להמתת-חסד, בשיטות שלא פורטו.
נקודה נוספת, שמופיעה בנפרד, היא "הזנחה או התעללות במזיד יופסקו מיד והעבריינים עשויים לעמוד בפני הליכים פליליים." הדיווח וחובת הטיפול במקרים כאלה נוקשים יותר מהחובות ביחס לליקויים אחרים; עם זאת, סמית'פילד בכלל ו-MB בפרט אינן מתחייבות לפתוח בהליכים פליליים נגד עובדיהן.
משק פיטום חזירים בצפון קרוליינה, העובד תחת חוזה עם חברת MB של סמית'פילד. במשק 3,520 חזירים.
המערך הלוגיסטי
את AWMS הכינה ועדה שכללה מומחים מתחומים רבים: רפואה וטרינרית, פיסיולוגיית רבייה, ניהול ייצור, ניהול שיווק, משפט, לוגיסטיקה, עניינים ציבוריים וכן שני מומחים ידועים להתנהגות בעלי-חיים ולרווחתם: טמפל גרנדין וסטן קרטיס. מבט כללי על מדריך AWMS מרמז, שאנשי לוגיסטיקה היו כוח התכנון הדומיננטי. רוב המדריך עוסק בחלוקה דקדקנית של תחומי סמכות ואחריות. כל עובד MB, בכל דרג שהוא, חייב לעבור הכשרה וביקורת לפי תפקידו במערך, לבצע בדיקות בהתאם לתפקידו ולדווח על כל ליקוי או הפרה של כללי AWMS. הנהלת MB אחראית בפני סמית'פילד על התוכנית, והיא מחויבת לקיים מנגנון מוגדר של בקרה ושיפור. MB מחולקת לחטיבות גדולות, כשבכל אחת מהן יש "ועדת הדרכה ל-AWMS" בראשות מנהל בכיר, החייבת להיפגש מדי רבעון לפחות ולסקור את תוצאות המבדקים הפנימיים, תקריות התעללות בחיות, תקריות של הפרת הכללים ורשימת אתרים בחברה שלא עמדו בדרישות התוכנית. ועדה זו אחראית לתיקון כל הליקויים.מבדקים פנימיים
עד כאן נראה אפוא שמדובר ביצירה לוגיסטית מרשימה, המבטיחה לכאורה שהכל יידעו את תפקידם, והליקויים יתגלו ויטופלו באחריות ההנהלה. עם זאת, הרוב המוחלט של המידע על הנעשה במתקנים מגיע להנהלה מדיווחי האחראי הישיר על כל מתקן – ולא מצוות מומחים נפרד. צוות מיוחד של MB עורך מבדקים פנימיים רק ב-10% ממתקני החברה בשנה. המבדקים הפנימיים נערכים לפי 40 משתנים, המוצגים בטופס בצורת סעיפים ברורים ומוחשיים למדי, כגון "ציוד האוורור תקין ובמצב עבודה תקין בכל המבנים הפועלים" או "מנהל המשק או הממונה יודע את לוח-הזמנים של האוורור בכל המבנים הפעילים". חשוב לציין, שהמבדק כמעט שלא עוסק בחיות עצמן. מבין 40 הסעיפים, טופס המבדק מטיל על הבודק סוג אחד בלבד של תצפית בחזירים. 13 מהסעיפים דורשים בדיקת תקינות של ציוד ותעודות, ושאר הסעיפים הם מעין בחינת בקיאות למנהל המקום בכל הנוגע לטיפול בחיות ובציוד. במילים אחרות: אם המבדקים יכולים לחשוף משהו על מצב החיות, הרי זה כמעט בעקיפין, דרך איתור ליקויים בציוד ובניהול.משק חזירים במיזורי. הגורים שבתמונה בני חודש; בטבע הם נגמלים בגיל שלושה-ארבעה חודשים.
האם התוכנית עובדת?
מהו ערכה של תוכנית וולונטרית לרווחת בעלי-חיים? לטובת סמית'פילד ייאמר, שלא מדובר בהצהרות ריקות שיצאו ממחלקת יחסי-הציבור, אלא בתוכנית מקצועית מאוד, הנוגעת בהיבטים רבים בחיי החזירים, מספקת כלי בקרה משמעותיים ומטילה אחריות ברורה על הדרגים הנכונים. בהשוואה לרפורמה שנכפית על חברות חקלאיות מתוקף חוקים לרווחת בעלי-חיים, מדובר במערכת לוגיסטית מדויקת הרבה יותר, עם נוכחות הרבה יותר גדולה בשטח. MB אף קיבלה "אישור לווידוא הליכים" מטעם משרד החקלאות, שמשמעותו היא כי המשרד ערב לתקפות של הצהרות MB בכל הנוגע לתוכנית ולהפעלתה. יש גם להזכיר שוב, שהביטול המתוכנן של כלובי ההריון יהווה שינוי יסודי במתקנים, ולכן קל ביותר יהיה לוודא שהרפורמה בוצעה. עד כאן הכל נראה מבטיח, במסגרת הדרישות הצנועות שקובעת התוכנית לצמצום הפגיעה בחזירים. אולם כיצד עובדים הדברים באמת? האם עובדי MB מתייחסים להנחיות ברצינות או שהם מפברקים נתונים? אולי המנהלים הגבוהים מנותקים מדי מהשטח והם ניזונים מטפסים מפוברקים ומהצגות שעורכים לכבודם לקראת מבדקים?נתונים מתוך סמית'פילד עשויים לרמז על התשובה. אמנם, ההנהלה סירבה לפרסם נתונים על רמת הליקויים בכל מתקן בנפרד, ולחשוף בכך מוקדי בעיות. אולם היא מפרסמת ציונים ממוצעים שניתנו לכל מתקני MB שבמזרח ארצות-הברית במבדקים פנימיים. התוצאות: במשך השנתיים הראשונות להפעלת התוכנית, עלה הציון מ-96.75% ל-97.75%. מה שמתמיה בציונים אלה אינו הדירוג הגבוה שהחברה העניקה לעצמה, אלא העובדה שהשינוי כה קטן. סביר לצפות, שקביעת עקרונות חדשים והפעלת מערך הדרכה חדש ומערך ביקורת חדש – יביאו שינוי דרמטי; היעדר שינוי כזה מרמז שתוכנית הרווחה אינה מורגשת בשטח. MB פרסמה גם ממוצע של מקרי הפרת הנחיות AWMS. כאן מדובר בפער גדול יותר במהלך השנתיים שנסקרו, מ- 0.85 ל-0.65 מקרים לכל 10,000 חיות, אולם העליות והירידות בין הרבעונים מעידות שוב על תוצאות לא מובהקות.
סמית'פילד מציגה את הנתונים האלה בגאווה, אולם אם הם מלמדים משהו, הרי זה דווקא על כישלון התוכנית. ובכל מקרה, המבחן הסופי לתוכנית חייב להיעשות על-ידי בדיקות חיצוניות וחשאיות לחלוטין, מטעם גורמים שאינם קשורים בחברה או במשרד החקלאות. רק חקירות סמויות כאלה מסוגלות לחשוף באופן אמין את תרבות העבודה בסמית'פילד. אולם מאחר שמתקני החברה מתועשים לחלוטין ושמורים היטב, השגת מידע אמין על הנעשה בתוכם היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
משפחת חזירים במכלאה ללא כלובים. עוד עשר שנים גם בסמית'פילד (צילום: USDA).
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art423.html
מקורות עבור "כלובי סמית'פילד: הספירה לאחור החלה"
כללי"About Smithfield", Smithfield Justice, accessed 4.3.2007.
"Our Family of Companies”, "History of Smithfield Foods”, "Smithfield Foods, Inc. Animal Welfare Policy”, Smithfield, accessed 2.3.2007.
Smithfield Foods, Inc Annual Report 2006, p. 23.
Jeff Tietz, “Boss Hog / Pork's Dirty Secret: The Nation's Top Hog Producer is Also One of America's Worst Polluters”, Rolling Stone, 14.12.2006.
Smithfield Foods, Inc., Notice of Annual Meeting of Shareholders To Be Held August 30, 2006, 31.7.2006. pp. 33-36.
"Our Family of Companies”, "History of Smithfield Foods”, "Smithfield Foods, Inc. Animal Welfare Policy”, Smithfield, accessed 2.3.2007.
Smithfield Foods, Inc Annual Report 2006, p. 23.
Jeff Tietz, “Boss Hog / Pork's Dirty Secret: The Nation's Top Hog Producer is Also One of America's Worst Polluters”, Rolling Stone, 14.12.2006.
Smithfield Foods, Inc., Notice of Annual Meeting of Shareholders To Be Held August 30, 2006, 31.7.2006. pp. 33-36.
ביטול כלובי ההריון בסמית'פילד
"Smithfield Foods Phasing Out Gestation Crates”, Triple Pundit, 13.2.2007.
Kristin Collins, “Pork Producer Uncages Some Pigs", The News & Observer, 13.2.2007.
Marc Kaufman, "Largest Pork Processor to Phase Out Crates", Washington Post, 26.1.2007; A06.
"NPPC: Gestation Crates are Also Appropriate", Pig Progress, 26.1.2007.
"Smithfield Foods Makes Landmark Decision Regarding Animal Management”, Smithfield, 25.1.2007
Kristin Collins, “Pork Producer Uncages Some Pigs", The News & Observer, 13.2.2007.
Marc Kaufman, "Largest Pork Processor to Phase Out Crates", Washington Post, 26.1.2007; A06.
"NPPC: Gestation Crates are Also Appropriate", Pig Progress, 26.1.2007.
"Smithfield Foods Makes Landmark Decision Regarding Animal Management”, Smithfield, 25.1.2007
תאונות סמית'פילד
"Smithfield's Trucking Accidents: Pigs Pay the Price", People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), accessed 2.3.2007.
Associated Press, “Hog Farmer, Hauler Develops Plan to Respond to Accidents”, WorldNow and WAVY, 30.6.2006.
Linda McNatt, “PETA Files New Complaint of Cruelty against Smithfield Foods", The Virginian-Pilot, 22.6.2006.
"Almost 200 Pigs Trapped, Many Injured Following Smithfield Foods Accident", PETA, May 2006.
"Maple Leaf Cancels Sow Gestation Crates”, Pig Progress, 2.2.2007.
Associated Press, “Hog Farmer, Hauler Develops Plan to Respond to Accidents”, WorldNow and WAVY, 30.6.2006.
Linda McNatt, “PETA Files New Complaint of Cruelty against Smithfield Foods", The Virginian-Pilot, 22.6.2006.
"Almost 200 Pigs Trapped, Many Injured Following Smithfield Foods Accident", PETA, May 2006.
"Maple Leaf Cancels Sow Gestation Crates”, Pig Progress, 2.2.2007.
התפתחויות בקנדה
"Smithfield Foods and Maple Leaf Foods Are Phasing Out Cruel Gestation Crates”, accessed 2.3.2007.
"Canadian Doubts about Gestation Crate Bans”, Pig Progress, 15.2.2007.
"Maple Leaf Cancels Sow Gestation Crates”, Pig Progress, 2.2.2007.
"Canadian Doubts about Gestation Crate Bans”, Pig Progress, 15.2.2007.
"Maple Leaf Cancels Sow Gestation Crates”, Pig Progress, 2.2.2007.
מקורות עבור "כלובי סמית'פילד: הספירה לאחור החלה"
כללי "USDA Process Verified Program", USDA, Agricultural Marketing Service, Livestock and Seed Program, accessed 9.3.2007.
"Smithfield Foods, Inc. Animal Welfare Policy”, Smithfield, accessed 2.3.2007.
"Murphy-Brown, LLC Process Verified Program" (Murphy-Brown, LLC Western Operations, Algona, Iowa, U.S.A), USDA, Agricultural Marketing Service, Livestock and Seed Program, 30.1.2007.
"Smithfield Foods, Inc., Notice of Annual Meeting of Shareholders To Be Held August 30, 2006", 31.7.2006. pp. 33-36.
"Murphy-Brown LLC USDA Process Verified Certification" (Murphy-Brown, LLC, Eastern Operations Rose Hill, North Carolina), USDA, Agricultural Marketing Service, Livestock and Seed Program, Issued 19.8.2005.
"Smithfield Foods, Inc. Animal Welfare Policy”, Smithfield, accessed 2.3.2007.
"Murphy-Brown, LLC Process Verified Program" (Murphy-Brown, LLC Western Operations, Algona, Iowa, U.S.A), USDA, Agricultural Marketing Service, Livestock and Seed Program, 30.1.2007.
"Smithfield Foods, Inc., Notice of Annual Meeting of Shareholders To Be Held August 30, 2006", 31.7.2006. pp. 33-36.
"Murphy-Brown LLC USDA Process Verified Certification" (Murphy-Brown, LLC, Eastern Operations Rose Hill, North Carolina), USDA, Agricultural Marketing Service, Livestock and Seed Program, Issued 19.8.2005.
כל המסמכים הבאים מופיעים תחת דף AWMS באתר Murphy-Brown LLC. כניסה 9.3.2007.
Animal Welfare Management System (AWMS) Manual, Murphy-Brown LLC, Revised 15.11.2005.
"Internal Farm AWMS Audit", Murphy-Brown LLC, Revised 10.6.2005.
"Procedure for Assessing and Scoring Skin Lesions", Murphy-Brown LLC, Revised 6.5.2003.
"Body Condition Scoring Guide", Murphy-Brown LLC, Revised 17.4.2003.
"Criteria for Determinning Adequate Stall Space for a Sow", Murphy-Brown LLC, Revised 3.4.2003.
"Murphy-Brown LLC Eastern Operations Audit Scores" (Internal audit scoring averages and trends), Murphy-Brown LLC.
"Murphy-Brown LLC Eastern Operations Non-conformance Ratings" (Recorded internal non-conformance tracking results), Murphy-Brown LLC.
"Significant Aspect Table: Process to Determine Areas of Animal Welfare in the Program", Murphy-Brown LLC.
תחקירים » תעשיות מזון מהחי » בשר חזיר: חזירים וחזירות » תעשיית החזירים בעולם » תוכנית הקלה למיליוני חזירים