המאבק למען התרנגולות באוסטריה
גרסתו של מרטין באלוך למאבק לשינוי החוק האוסטרי, 2005-2004
סיפורו של באלוך
החוק שהתקבל באוסטריה מקדים בשלוש שנים את האיסור האירופי על השימוש בכלובי סוללה, וקובע תאריך איסור לשימוש בכלובים בתעשיית הביצים כולה. חוק זה הוא תוצאה של מאבק ממושך, שבסופו מאמץ מרוכז מאוד. VGT (הארגון Verein gegen Tierfabriken) טוען לתפקיד מרכזי בהצלחה. השם הבולט בארגון הוא ד"ר מרטין באלוך (Balluch, בתמונה משמאל), גיאופיסיקאי במקצועו. אנו מביאים את סיפור המאבק הסוער נגד כלובי סוללה באוסטריה, על בסיס דברי באלוך, שנשלחו לארגונים בעולם לפני ההצבעה בפרלמנט.
מבצעי תיעוד
מרץ 2003: קמפיין VGT נגד כלובי הסוללה נפתח בחדירה ללול סוללות בליווי עיתונאי וחשיפת עבירות רבות על החוק הקיים. הפעילים פנו עם הממצאים למשרדי מושל המחוז והציגו תרנגולות מתות מהלול. כדי לזכות בהתייחסות, הם נאלצו לקשור את עצמם לרהיטי המשרד. לאחר חמש שעות הואיל המושל להיפגש לשיחה על איסור השימוש בכלובי סוללה – ללא תוצאות.
ביולי 2003 נערך מבצע התיעוד הגדול של VGT, שכבר כתבנו עליו: במשך שבועיים ביקרו שלושה צוותים ב-48 משקי הביצים הגדולים באוסטריה, וחשפו הפרות שיטתיות של החוק האירופי: ב-91% מהמשקים אוכלסו לפחות בחלק מהכלובים יותר תרנגולות מן המותר; ובכל המשקים היו תרנגולות חולות ומתות בכלובים. המידע המתועד נשלח לרשויות, ובתחילת אוגוסט פורסמו הממצאים וסוקרו בהרחבה ובאהדה רבה בכלי התקשורת. באלוך קיבל בקשה בהולה ממשרד מושל המחוז, לבוא למחרת לדון בנושא – שוב ללא תוצאות. בתגובה לפניות VGT הביעו מפלגות האופוזיציה – הירוקים והסוציאל-דמוקרטים – תמיכה מלאה באיסור. במפלגת החופש (החברה בקואליציה) התעורר ויכוח, ואילו מפלגת השמרנים (השולטת) התנגדה לשינוי.
הקמפיין התקשורתי מתחמם
פברואר 2004: באלוך הואשם ב"גניבת" תרנגולות ביולי 2003. הטלוויזיה הלאומית סיקרה את הנושא והראתה לאנשים ברחוב ולראש בית-המשפט המחוזי סרט שצולם בלול. העיתון הגדול באוסטריה התגייס לעניין ונציגיו ביקשו להיפגש עם ראש הממשלה כדי ללחוץ לטובת האיסור. הממשלה הכריזה שאינה מתכוונת לאסור את השימוש בכלובי סוללה – וכמעט כל העיתונים במדינה פרסמו הודעה בתשלום, ובה תמונה של תרנגולות מדממות בכלוב סוללה, והצהרה כי כליאתן בכלובים היא התעללות ושהממשלה חייבת לאסור זאת. הירוקים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו לעיתונות על תמיכתם באיסור מלא. לקראת סוף החודש פורסם בהרחבה רבה סקר, ובו נקבע כי 86% מאזרחי אוסטריה תומכים באיסור על השימוש בכלובי סוללה, לעומת 7% שמתנגדים.
השמרנים מחטיפים וחוטפים
מרץ 2004: לקראת הבחירות לשני מחוזות בתאריך זה פתח VGT מסע הסברה נגד מפלגת השמרנים ותמיכתה בכלובים, באמצעות "כרזות גדולות, הרבה דיבורי רמקול ומיליארדי עלונים", כדברי באלוך. פעילי VGT ערכו הפגנות כמעט יומיומיות, תוך התמחות בהפרעה לעצרות של השמרנים על-ידי פרישת כרזות ברגעי שיא.
בקרינתיה, אחד משני המחוזות שבהם נערכו הבחירות, הותקפה הפגנה של VGT על-ידי אלמונים. באלוך, שחטף אגרוף בפרצוף, מספר משועשע: "צילמנו את ההתקפה, ודרך טלפונים סלולריים שלחנו את התמונות ב-SMS למשרד שלנו בווינה, שם מישהו רשם הודעה לעיתונות ותוך שעה מן ההתקפה המידע עבר לכל התקשורת הלאומית והמקומית." התוקפים זוהו לפי תמונותיהם, והוזכרו בהודעה לעיתונות: שני חברי פרלמנט שמרנים, והדובר החקלאי המחוזי של השמרנים – הוא בעל האגרוף. למחרת, ביום הבחירות, פרסמו כל עיתוני המחוז המרכזיים כתבות ענק עם באלוך. התקשורת ירדה לחיי השמרנים גם במחוזות אחרים. העיתון הגדול במדינה פרסם קריקטורה של ראש הממשלה דחוס בכלוב סוללה ואומר: "הלוואי שהייתי תרנגולת". השמרנים הפסידו בבחירות.
תרגיל ממשלתי
17 במרץ: הממשלה נפגשה לדיון בנושא כלובי הסוללה והוציאה הודעה מתחכמת לעיתונות, שלפיה ייאסר השימוש בכלובי הסוללה בתחילת 2009, שלוש שנים לפני האיסור הכלל-אירופי. במילים אחרות – הממשלה התירה את השימוש בכלובים "מועשרים" שאינם נבדלים באופן ניכר מכלובי הסוללה. כמה עיתונים הלכו שולל אחר הכרזת ההישג, אך עיתונים אחרים התעדכנו כראוי, והגדול שבהם כתב בעמוד הראשי: "הצעה זו של הממשלה אינה באה בחשבון".
ראשית הוועדה
26 במרץ: ועדה מיוחדת מונתה לדון בכלובי הסוללה והיא התכנסה לראשונה, עם נציגי ארבע המפלגות ומומחים. ביום המפגש פרסם VGT על עמוד שלם בעיתון קריאה לראש הממשלה לקדם את האיסור. הסוציאל-דמוקרטים הניחו עותקים של ההודעה על שולחנם של כל חברי המפלגה השמרנית בפרלמנט.
בינתיים קיימו פעילי VGT הפגנות יומיומיות בווינה והפגנות שבועיות בערים אחרות, תוך הקרנת סרטים שצולמו במשקים תעשייתיים על גבי מסך גדול, ברחובות. פעילים נכנסו לסופרמרקטים בחולצות נגד כלובי סוללה, ונעמדו במחאה ליד מדפי הביצים. הנושא נותר חם למדי בתקשורת, והתלהט שוב ב-9 באפריל, כאשר 35 פעילים נכנסו למשק ביצים בזלצבורג ושחררו 37 תרנגולות. התרנגולות הועברו למכלאה שהוכנה מחוץ למקום, ובה הוקצו עשרה מ"ר לכל תרנגולת. במקביל לכך עלו הפעילים על הגג ותלו כרזות. ההפגנה נערכה בנוכחות צלמי טלוויזיה, והיא סוקרה במהדורת החדשות העיקרית.
עוד תרגיל
22 באפריל: נציגי משרד החקלאות ביקרו בלול עם כלובים "מועשרים". המשרד הכין הודעה לעיתונות ליום שלמחרת, ובה תיאור חייהן הנפלאים לכאורה של התרנגולות בכלובים. באותו לילה חדרו אנשי VGT לאותו לול ותיעדו בסטילס ובווידיאו את הזוועה בלול, כולל ציפורים מתות ונרקבות בכלובים וציפורים חיות שנוצותיהן נשרו. המידע העדכני נשלח לעיתונות ועומת עם שקרי נציגי הממשלה. הממשלה המשיכה להיכשל בתקשורת בטיעונים משונים. למשל, בעימות אחד הודיע שר החקלאות לבאלוך, שבתור טבעוני אין לו זכות להשתתף בדיונים על חיות במשקים! ברחובות החלו פעילי המפלגה השמרנית להציב משמרות להגנה על הכרזות שלהם, ולאיים על תולי הכרזות נגדם.
בחירות לנשיאות
לקראת הבחירות לנשיאות אוסטריה, ב-25 באפריל, ביקש VGT מהמועמדים להביע את עמדתם בעניין כלובי הסוללה. מועמדת השמרנים ניסתה להתחמק, אך בעקבות ההפגנות הצהירה ב-19 בחודש שהיא חושבת "שיש להדק את החוק" בלי לציין כיצד; ערב הבחירות, היא הודיעה לעיתונות שיש לאסור את השימוש בכלובי הסוללה. היא הפסידה לסוציאל-דמוקרטים.
הוועדה מתכנסת
27 באפריל 2004: לקראת ישיבת הוועדה המיוחדת קיימו פעילי VGT הפגנה בת 11 שעות ליד הפרלמנט, וששת הארגונים הגדולים באוסטריה להגנה על בעלי-חיים פרסמו הודעה נגד כלובי סוללה, בחתימת 78 אנשי ציבור. לפני הישיבה הוסכם שבאלוך ימסור לנציג השמרנים 10,000 חתימות שנאספו לאחרונה נגד כלובים "מועשרים" – מול מצלמות הטלוויזיה הלאומית. אנשי VGT ניצלו את ההזדמנות להציג צילומים גדולים של תרנגולות בכלובים "מועשרים", וכן כלוב אמיתי. השמרנים רתחו מזעם ודאגו לסלק את באלוך מבניין הפרלמנט – מול מצלמות הטלוויזיה. הצילומים והכלוב נותרו בבניין, וחברת הוועדה מטעם הירוקים לקחה אותם לתוך הישיבה. למחרת כבר הוזמן באלוך עצמו להשתתף בדיון בפרלמנט.
אופוזיציה נגד כלובים "מועשרים"
4 במאי: קבוצה של פוליטיקאים מהאופוזיציה הצטרפה ל-VGT לביקור מתוקשר בלול סגור ללא כלובים. מטרת הביקור הייתה להראות שאפשר לייצר ביצים באופן המוני גם ללא כלובים – פשרה עגומה המשכנעת פוליטיקאים שאין הכרח בכלובים. הביקור סוקר בהצלחה בטלוויזיה הלאומית, כשנציגי האופוזיציה מדברים בתוקף נגד כלובים "מועשרים". לאחר מכן החלו פגישות לא רשמיות בין הסוציאל-דמוקרטים לממשלה, כשברקע ממשיך הלחץ ברחוב ובתקשורת.
פריצת הדרך
הלחץ הבלתי פוסק הביא לשינוי בתוך המפלגה השמרנית. ב-13 במאי גיבשה המפלגה הצעה: איסור על בניית כלובים חדשים (מכל סוג שהוא) החל מ-1.1.2005, איסור על שימוש בכלובי סוללה מ-1.1.2009, ואיסור על שימוש בכלובים "מועשרים" החל מ-1.1.2020. הצעה זו התקבלה בדיונים הבאים: ב-18 במאי נפתח דיון של כל המפלגות, שארך כמעט 13 שעות. בסופו הושג הסכם, אשר הפרלמנט אישר פה אחד ב-27 במאי.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 153, 4.6.2004.
עדכון: כלובי סוללה באוסטריה, הסוף מתקרב
מתוך זכויות בעלי-חיים השבוע 243, פברואר 2005: מרטין באלוך מדווח שכבר ב-1992 החל הארגון לבדוק את מקור הביצים שהרשתות מוכרות בתור ביצי "חופש", ומצא שהתוויות על רבע מכלל הביצים שקריות. חשיפה זו הביאה להפסקת המכירה של ביצים מכלובי סוללה באחת הרשתות הגדולות ביותר, ב-1994. לאחר ההצבעה על החוק (27.5.2004) תפס הקמפיין תאוצה באמצעות פניות הציבור, הפגנות ופגישות עם הנהלות הסופרמרקטים, ובסוף שנת 2005 הבטיחו כל רשתות הסופרמרקטים באוסטריה להפסיק למכור ביצים מכלובי סוללה. ההתחייבות תיכנס לתוקף בראשית שנת 2007. נוסף לכך, הרשתות התחייבו להפסיק להשתמש בביצים כאלה במוצרי מזון מעובדים הנמכרים כמותגים שלהן – ללא התחייבות למועד מסוים. הארגון הצליח לשכנע כ-20 חברות וארגונים נוספים להפסיק להשתמש בביצים כאלה: רשתות מסעדות, חברות לייצור אטריות, מטבחים ציבוריים גדולים ועוד.