לקראת הבחירות לכנסת ה-17
על הרשימות, המצעים, המועמדים/ות וההתחייבויות
לקראת הבחירות לכנסת ה-17, מגישה אנונימוס כשירות לבוחרים את תחקיר "זכויות בעלי-חיים – בחירות 2006". התחקיר מבוסס בעיקרו על מצעי המפלגות ומענה לשאלונים שנשלחו לכל הח"כים והמפלגות. אנונימוס קוראת לציבור להעדיף מפלגות שייאבקו למען בעלי-חיים. מומלץ לקרוא עוד על פעילות הכנסת בעניין בעלי-חיים בכנסת השש-עשרה ובכנסת החמש-עשרה
ח"ץ ושינוי מרצ-יחד חד"ש רע"ם-תע"ל-מד"ע האיחוד הלאומי-מפד"ל ש"ס הירוקים עלה ירוק המפלגות הגדולות
ח"ץ היא אמנם מפלגה טרייה, אך חבריה אינם כאלה, וכמעט כל הצמרת שלה מורכבת מחברי-כנסת, שהוכיחו את עצמם היטב כמחויבים להגנת בעלי-חיים. בראשם עומד ח"כ אברהם פורז (לשעבר שר הפנים וכיום יו"ר ועדת החינוך), שקצרה היריעה מלתאר את תרומתו הפרלמנטרית להגנת חיות: החל מהעברת חוק צער בעלי-חיים בכנסת לפני 12 שנים, דרך תקצוב עיקור וסירוס חתולים בהיותו שר הפנים, ועד פעילות נמרצת לקידום תקנות והנחיות מטעם משרד החקלאות בהיותו יו"ר ועדות הכלכלה והחינוך של הכנסת. פורז הוא צמחוני מטעמי מוסר, המקפיד להזכיר בהזדמנויות שונות כי הפגיעה בבעלי-חיים במשקים היא גדולה לאין שיעור בהיקפה ובחומרתה מכל פגיעה אחרת בחיות.
בתשובה לשאלון אנונימוס, מתחייב ח"כ רוני בריזון, המצוי במקום השני בח"ץ, להמשיך את המאבק להגנת בעלי-חיים במעבדות ובמשקים. ח"כ אילן שלגי (מס' 3), נמנע באופן אישי מכבד אווז וממופעי בידור המנצלים חיות. הוא ענה על שאלון אנונימוס מתוך מחויבות מלאה לקדם את מאבקי זכויות בעלי-החיים, ואף הוסיף:
ח"כ מלי פולישוק-בלוך (מס' 4) שימשה אף היא כיו"ר ועדת החינוך והאיצה במשרד החקלאות להיערך לסגירת הענף ולסיוע למפטמי האווזים. ח"כ אתי לבני (מס' 6) הגישה הצעות חוק נגד פיטום והרעבה (הנהוגה בתעשיית הביצים) של בעלי-חיים, לצמצום סבל בעלי-חיים בהובלה, והיא מתחייבת בפירוט בתשובה לאנונימוס להיאבק לצמצום הסבל במשקים, הידוק הפיקוח על ניסויים בחיות והגנה על צרכנים מהטעיה. חברי ח"ץ אף הגישו בכנסת האחרונה הצעת חוק מהפכנית בת מעל ל-50 עמודים, המחייבת רפורמה בתנאי הכליאה של חיות במשקים ברוח חקיקת האיחוד האירופי.
שינוי בהרכבה החדש, בתשובה לשאלון אנונימוס, מבטיחה להיאבק בפיטום אווזים, לתמוך בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות ("לדעת שינוי ראוי שהשמירה על רווחת בע"ח תהיה נתונה למי שאין לו אינטרסים כלל"), ולתמוך באיסור על שיטות אכזריים שננקטות נגד חיות במשקים (משלוחים חיים מאוסטרליה, תאי צינוק לחזירות, כלובי סוללה לתרנגולות). כמו כן, מבטיחה שינוי לתמוך באיסור להטעות צרכנים (במוצרי קוסמטיקה, על גבי אריזות ביצים).
בהמשך המצע נמתחת ביקורת רבה על ניסויים בבעלי-חיים. יעדים ספציפיים שהמפלגה מתחייבת לקדם הם: הפסקת ייצוא חיות לניסויים וסגירת "חוות מזור", מימון ממשלתי לעיקורים ולסירוסים, שיפור התנאים במכלאות עירוניות, איסור הרעלת בעלי-חיים, חקיקת חוק האוסר שימוש בבעלי-חיים למטרות מסחר, מופעי בידור וספורט, אכיפה נמרצת של חוקי הציד והגברת התמיכה בארגונים הפועלים למען בעלי-חיים. מימוש מצע זה עשוי להביא תועלת רבה לבעלי-החיים, אך מטרידה ההתעלמות מהפגיעה הנרחבת והחמורה ביותר בחיות, המתבצעת במסגרת תעשיות המזון.
בתשובה לשאלון אנונימוס, מתחייב ח"כ רן כהן (מס' 3) לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים למשרד נייטרלי, אך לא נוקט עמדה בנוגע לאיסורים על פרקטיקות חקלאיות אכזריות, שנאסרו באיחוד האירופי ("לצערי אינני מבין בזה"). הוא מדווח על מאמץ להימנע מצריכת מוצרים שפוגעים בבעלי-חיים ("ואכן כמעט ואינני צורך אותם!"), ומבטיח לתמוך בסימון ברור של מוצרים, שבמהלך ייצורם נפגעו חיות.עוד הוא מבטיח לתמוך בעידוד ממשלתי למוצרים, שכוללים פגיעה מופחתת בבעלי-החיים, ובסבסוד של מוצרים מהצומח, המקבילים למוצרים מסובסדים מן החי. ח"כ זהבה גלאון (מס' 4) פעלה רבות נגד ניצול בעלי-חיים במופעי בידור ובמיוחד בקרקסים: מהשתתפות בהפגנות אנונימוס מול קרקסים שתועדו מתעללים בחיות, ועד הגשת שלוש הצעות חוק בנושא. במענה לשאלון אנונימוס, מבטיחה גלאון להמשיך להיאבק למען כל היעדים שהוצגו, ובהם גם האיסורים על מספר פרקטיקות חקלאיות אכזריות (כולל איסור על "כלובי סוללה" לתרנגולות). צביה גרינפילד (מס' 6) פעלה למען בעלי-חיים גם מחוץ לכנסת, ואף ספגה בשל כך גינויים מגורמים חרדיים. מוסי רז (מס' 10) הגיש בעבר הצעת חוק, שנועדה להפחית את מקרי הדריסה של חיות בר.
בתשובותיו לשאלון אנונימוס, מצהיר אורלב כי ישקול לתמוך בהגבלות על תעשיות מזון הפוגעות בחיות "מנקודת מוצא של צער בעלי-חיים וצמצום והגבלת הפגיעה בבעלי-חיים" משום שאיננו מכיר את הסוגיות הספציפיות. הוא מבטיח לתמוך בסימון ברור על גבי מוצרים שייצורם פגע בחיות. צבי הנדל (מס' 3 ברשימה) ענה על שאלון אנונימוס והבטיח לתמוך אף הוא בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות, בהעברת סמכויות צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, באיסור הטעיה בפרסום ובסבסוד מוצרים צמחיים המקבילים למוצרים מסובסדים מהחי. את ההגבלות על פגיעה בחיות במשקים הוא מסייג במציאת פתרונות "הגיוניים". ח"כ אורי אריאל (מס' 9) סייע בכנסת האחרונה במאבק נגד פיטום אווזים, וענה בחיוב לכל שאלון אנונימוס, בנוגע לכל הסעיפים שפורטו לעיל. הוא מצהיר, כי אישית הוא נמנע ממופעי בידור המנצלים בעלי-חיים ומוסיף:
במקום העשירי ברשימה ממוקמת ח"כ גילה פינקלשטיין, שאף היא סייעה למאבק בפיטום אווזים בכנסת היוצאת.
ח"כ אלי ישי מתחייב בתשובותיו לשאלון אנונימוס, כי יתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים ("לחלוטין. מדובר בצער בעלי-חיים ולכן ראוי להיזהר בכך"). ישי מסכים, ש"יש היגיון רב" בצורך להעביר את סמכויות אכיפת חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות שנאבק להתרת ההתעללות באווזים ("צריך אבל לבדוק בדיוק לאיזה משרד להעבירו") ותומך גם באיסור על כליאת תרנגולות בכלובי סוללה (כלובי רשת צפופים שבהן הן אינן יכולות אפילו לפרוש כנפיים. איסור כזה התקבל ב-99' באיחוד האירופי). בנוסף לכך, הוא מבטיח שיתמוך בסימון מוצרי קוסמטיקה שנוסו בבעלי-חיים ובסימון אריזות ביצים בהתאם לחיי התרנגולות שהטילו אותן. הוא אף סבור, שעל הממשלה לעודד כלכלית חקלאים שמצמצמים את פגיעתם בחיות.
הירוקים מתחייבים במצעם לפעול לרפורמה משמעותית בתעשיות המזון מן החי, כמו גם להגברת השימוש בחלופות לניסויים בבעלי-חיים, לעיקור ולסירוס של חתולים חופשיים, לתוכניות חינוך להגברת המודעות לכיבוד צרכיהן של חיות, ועוד. המפלגה התחייבה לתמוך ביעדי אנונימוס לכנסת הבאה כפי שהוצגו בשאלון. הירוקים אמנם טרם הוכיחו את עצמם בכנסת, אך אנונימוס צברה ניסיון של עבודה משותפת פורייה איתם ברמה המוניציפלית מזה למעלה משש שנים. הדס שכנאי (מס' 2) פעלה רבות בניסיון למנוע את ההתעללות בסוסים ובחמורים הרתומים לעגלות בתל-אביב-יפו, והייתה הכתובת העיקרית לסיוע מנהלי בעירייה, עבור אינספור הפרויקטים שקיימה אנונימוס בעיר בשנים האחרונות. היא אף סייעה לאנונימוס במאבקים ארציים כדוגמת המאבק בפיטום אווזים. בזכות מפלגת הירוקים אף נאסרה כניסת קרקסים המנצלים חיות לתל-אביב (מה שהביא להחלטות דומות בהרצליה ובאר-שבע).
ב"נספח למצע בענייני זכויות בעלי-חיים" אף מופיעות התחייבויות מרחיקות לכת לעגן את זכויות בעלי-החיים בחוק יסוד ובחתימה על אמנות בינלאומיות. במסמך בולטת ההכרה בסבלן של חיות במשקים, ובכלל זה ניכר ידע בתחומים בלתי מוכרים בציבור, כמו ברירה מלאכותית לגוף מעוות. בתשובה לשאלון אנונימוס, התחייבה המפלגה לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים, בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, באיסור על פרקטיקות חקלאיות אכזריות, בהגנת צרכנים מפני הטעיה אודות פגיעת המוצרים שהם קונים בבעלי-חיים, ועוד.
במפלגת קדימה, בולטת שרת החוץ ציפי לבני (מס' 3) במסירותה העמוקה להגנת בעלי-חיים: לבני היא צמחונית מטעמי מוסר מגיל צעיר, שעוד בטרם היותה שרה, הגיעה לנאום בעצרות אנונימוס והביעה הזדהות עם סבל החיות במשקים. בכנסת האחרונה השתמשה לבני בתפקידה ובכישוריה למען בעלי-חיים. בהיותה שרת המשפטים כיהנה כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, מה שאפשר לה להיאבק בהצעתו של ישראל כץ להוציא את האווזים מחוץ להגנת חוק צער בעלי-חיים. לבני אף גייסה את תמיכתם של יתר חברי הממשלה, עד שהצעת כץ נפלה בישיבת הממשלה, ובכך נסללה הדרך להפסקת ההתעללות למוות בכמיליון אווזים בכל שנה. ח"כ אברהם הירשזון (מס' 10) פעל בשנות התשעים למען בעלי-חיים ואף הוכתר כיו"ר הלובי למען חיות בכנסת. בכנסת האחרונה מיעט הירשזון לעסוק בנושא, אך הוא חתום למשל על הצעת חוק להגברת השקיפות בניסויים בבעלי-חיים. חברי הכנסת דוד טל (מס' 23) ומיכאל נודלמן (מס' 27; הצביע בעבר בעד פיטום אווזים) חתומים על הצעת חוק לסימון מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי-חיים.
במפלגת העבודה-מימד, סייע השר יצחק הרצוג להדוף את הצעת החוק של ישראל כץ להתרת התעללות באווזים כשהיה השר היחיד שהגיע לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, מלבד ציפי לבני ושר החקלאות עצמו. הרצוג התנגד להצעת החוק באומץ גם מול מידע מסולף שהציג שר החקלאות בפניו, ולמרות שמשרד עורכי הדין שלו נשכר על-ידי המפטמים. ח"כ איתן כבל (מזכ"ל העבודה ומס' 7) הוא הח"כ העקבי ביותר במפלגה במאבקו למען בעלי-חיים. בכנסת הקודמת הצליח כבל להעביר בקריאה טרומית הצעת חוק לסימון מוצרים שנוסו על בעלי-חיים, דבר שהיה עשוי להרחיב בצורה ניכרת את החרם על מוצרים אלה. בכנסת ה-16 יזם ארבע הצעות חוק. כמו כן, השתתף במאבק נגד פיטום אווזים. בתשובה לשאלון אנונימוס, התחייב כבל לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות ("יש בעיה רבה בכך שמשרד החקלאות הוא הממונה על החוק. לא פעם נתקלתי באטימות המשרד"). על המשלוחים החיים כתב:
כמו כן, מצהיר כבל: "אתמוך באיסור כליאת חזירות משך חייהן בכלוב ללא יכולתן לנוע ובאיסור החזקת תרנגולות בכלובי רשת צפופים." כבל מתחייב להמשיך ולקדם איסורים על הטעיית צרכנים בתחומים שונים בנוגע לפגיעה בחיות, לתמוך בעידוד ממשלתי למשקים המפחיתים פגיעה בחיות, ולתמוך בסבסוד מוצרים בסיסיים מהצומח, המקבילים למוצרים בסיסיים מהחי. הוא מצהיר, כי הוא ומשפחתו נמנעים משימוש במוצרי קוסמטיקה שנוסו על חיות, ומוסיף ומפרט רשימה ארוכה ומרשימה של קידום הצעות חוק, כינוס ועדות כנסת לדיונים, טיפול בנושא בעלי-חיים שננטשו ברצועת עזה עם ההתנתקות, מאבק בניסויים אכזריים בבעלי-חיים ומאבק בהגבלות שביקשה עיריית ראשון-לציון להטיל על האכלת חתולים. מסכם כבל:
גם הרב מיכאל מלכיאור מתנועת מימד (מס' 10) מתחייב לתמוך בהגבלות על התאכזרות לחיות במשקים, בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות, בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, ועוד. "נקודת המוצא מבחינתי", הוא כתב לאנונימוס, "היא שאסור מסיבות של רווח ותיעוש להגיע למצב של אכזריות כלפי בעלי-חיים." ח"כ קולט אביטל (מס' 12) השתתפה בעבר בהצעת חוק לתיקון פקודת הכלבת, שהייתה עשויה לשפר את תנאי הכליאה של כלבים החשודים בנשיאת המחלה. ח"כ אבי יחזקאל (מס' 22) הגיש בעבר הצעת חוק נגד עיקול בעלי-חיים על-ידי ההוצאה לפועל.
הליכוד זכור לרע בעיקר עקב מאמציו של שר החקלאות מטעמו להוציא את האווזים מחוץ לחוק צער בעלי-חיים. אולם כמה ח"כים מטעם המפלגה סייעו לנו במאבק זה בדרכים שונות, אף על-פי שלרוב ביקשו מאיתנו שלא לפרסם זאת. ראוי לציון ח"כ עוזי לנדאו (מס' 14) שהצביע נגד המשך פיטום האווזים חרף מחאות חברי מפלגתו, שהגיעו לוועדת החינוך לבקשת השר כ"ץ. ח"כ חיים כץ, שהשתתף בהגשת הצעת חוק לסימון מוצרים שנוסו על חיות, הצהיר בתשובה לשאלון אנונימוס כי הוא מתנגד לפיטום אווזים, ויתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובאיסור על סימון מטעה של מוצרים. חיים כץ מבהיר, שאינו מכיר נושאים כגון תנאי כליאה והובלה בתעשיית המזון ולכן אינו יודע מהן החלופות לפרקטיקות הקיימות והאם יתמוך בחלופות אלה. ח"כ יולי אדלשטיין (מס' 15) ראוי לשבח על העברת תיקון חקיקה בכנסת ה-16, האוסר נטישה של בעלי-חיים.
השאלונים
לקראת הבחירות, נשלחו שאלונים לכל הח"כים והמפלגות המתמודדים. אלה הן עיקרי השאלות שהוצגו בהם:- האם תתמוך/י בהפסקת פיטום האווזים בישראל לאלתר?
- האם תתמוך/י בהארכת ההיתר לפטם אווזים לאחר המועד שקבע משרד החקלאות (15.4.2006) במידה שהמפטמים יבקשו הארכה כזו?
- האם את/ה תומך/ת בהידוק הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים בישראל?
- האם תתמוך/י בהצעת חוק להידוק הפיקוח ברוח הצעת שריד-אורלב?
- האם תתמוך/י בהעברת הסמכויות בעניין חוק צער בעלי-חיים (אכיפת החוק והתקנת תקנות המגדירות פגיעות אסורות בחיות במשקים) למשרד ממשלתי ניטרלי (כגון המשרד לאיכות הסביבה)?
- האם תתמוך/י באיסור על משלוח כבשים ועגלים חיים מאוסטרליה לישראל במסע ימי, שאורך כשלושה שבועות?
- האם תתמוך/י באיסור על כליאת חזירות במשך רוב חייהן בכלוב, שלא מאפשר להן לזוז ממקומן (תאי הריון ותאי הנקה)?
- האם תתמוך/י באיסור על החזקת תרנגולות בכלובי רשת צפופים, שבהם אין הן יכולות אפילו לפרוש את כנפיהן?
- האם תתמוך/י בתיקונים לחוק הגנת הצרכן, שיחייבו לבצע סימונים כאלה רק תחת אישור מטעם גוף שיוסמך לכך?
- האם תתנגד/י להטעיית צרכנים על-ידי דימויים של תרנגולות רועות באחו על אריזות ביצים, שמקורן בכלובים?
- האם תתמוך/י בעידוד מוצרים, שמעלים את הסטנדרט בכל הנוגע לרווחת בעלי-חיים?
- האם תתמוך/י בסבסוד מוצרי מזון בסיסיים מהצומח (מתוצרת מקומית) המקבילים למוצרים מסובסדים מן החי?
- האם את/ה נמנע/ת ממוצרים מסוימים מטעמי צער בעלי-חיים?
ח"ץ ושינוי
שינוי שלפני הפיצול הייתה המפלגה המשמעותית ביותר בכנסת ה-16 בפעילותה לטובת בעלי-חיים. כיום ח"ץ ושינוי אינן כוללות במצען תוכנית להגנת חיות, מלבד התחייבות מעורפלת של ח"ץ לפעול "למניעת צער בעלי-חיים".ח"ץ היא אמנם מפלגה טרייה, אך חבריה אינם כאלה, וכמעט כל הצמרת שלה מורכבת מחברי-כנסת, שהוכיחו את עצמם היטב כמחויבים להגנת בעלי-חיים. בראשם עומד ח"כ אברהם פורז (לשעבר שר הפנים וכיום יו"ר ועדת החינוך), שקצרה היריעה מלתאר את תרומתו הפרלמנטרית להגנת חיות: החל מהעברת חוק צער בעלי-חיים בכנסת לפני 12 שנים, דרך תקצוב עיקור וסירוס חתולים בהיותו שר הפנים, ועד פעילות נמרצת לקידום תקנות והנחיות מטעם משרד החקלאות בהיותו יו"ר ועדות הכלכלה והחינוך של הכנסת. פורז הוא צמחוני מטעמי מוסר, המקפיד להזכיר בהזדמנויות שונות כי הפגיעה בבעלי-חיים במשקים היא גדולה לאין שיעור בהיקפה ובחומרתה מכל פגיעה אחרת בחיות.
בתשובה לשאלון אנונימוס, מתחייב ח"כ רוני בריזון, המצוי במקום השני בח"ץ, להמשיך את המאבק להגנת בעלי-חיים במעבדות ובמשקים. ח"כ אילן שלגי (מס' 3), נמנע באופן אישי מכבד אווז וממופעי בידור המנצלים חיות. הוא ענה על שאלון אנונימוס מתוך מחויבות מלאה לקדם את מאבקי זכויות בעלי-החיים, ואף הוסיף:
"תמכתי ותרמתי רבות להפסקת הפיטום בתפקידי כיו"ר ועדת החינוך. הגשתי הצעה לסדר בנושא עגלי חלב ושאילתות בנושא פיטום אווזים ועגלי חלב. ביקרתי בחוות פיטום אווזים, ופניתי בנדון לשר החקלאות."
ח"כ מלי פולישוק-בלוך (מס' 4) שימשה אף היא כיו"ר ועדת החינוך והאיצה במשרד החקלאות להיערך לסגירת הענף ולסיוע למפטמי האווזים. ח"כ אתי לבני (מס' 6) הגישה הצעות חוק נגד פיטום והרעבה (הנהוגה בתעשיית הביצים) של בעלי-חיים, לצמצום סבל בעלי-חיים בהובלה, והיא מתחייבת בפירוט בתשובה לאנונימוס להיאבק לצמצום הסבל במשקים, הידוק הפיקוח על ניסויים בחיות והגנה על צרכנים מהטעיה. חברי ח"ץ אף הגישו בכנסת האחרונה הצעת חוק מהפכנית בת מעל ל-50 עמודים, המחייבת רפורמה בתנאי הכליאה של חיות במשקים ברוח חקיקת האיחוד האירופי.
שינוי בהרכבה החדש, בתשובה לשאלון אנונימוס, מבטיחה להיאבק בפיטום אווזים, לתמוך בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות ("לדעת שינוי ראוי שהשמירה על רווחת בע"ח תהיה נתונה למי שאין לו אינטרסים כלל"), ולתמוך באיסור על שיטות אכזריים שננקטות נגד חיות במשקים (משלוחים חיים מאוסטרליה, תאי צינוק לחזירות, כלובי סוללה לתרנגולות). כמו כן, מבטיחה שינוי לתמוך באיסור להטעות צרכנים (במוצרי קוסמטיקה, על גבי אריזות ביצים).
מרצ-יחד
מרצ מצטיינת מבחינת זכויות בעלי-חיים, הן במצעה, הן בתשובותיה לשאלון אנונימוס והן בפעילות עקבית ולאורך שנים להגנת בעלי-חיים. למרבה הצער, אחד הח"כים המסורים ביותר להגנת בעלי-חיים אי פעם, יוסי שריד, אינו מתמודד לכנסת הבאה, לאחר שנים שעמד בראשות מרצ. במצע המפלגה נכתב בין היתר:"התייחסות נאותה לבעלי החיים היא חלק מהתייחסות נאותה ל'אחר' וקבלתו. חינוך להתייחסות נאותה לבעלי חיים איננה לוקסוס [...] בישראל קיים חוק צער בעלי חיים, אולם הוא אינו מספק וכמעט שאינו נאכף כלל."
בהמשך המצע נמתחת ביקורת רבה על ניסויים בבעלי-חיים. יעדים ספציפיים שהמפלגה מתחייבת לקדם הם: הפסקת ייצוא חיות לניסויים וסגירת "חוות מזור", מימון ממשלתי לעיקורים ולסירוסים, שיפור התנאים במכלאות עירוניות, איסור הרעלת בעלי-חיים, חקיקת חוק האוסר שימוש בבעלי-חיים למטרות מסחר, מופעי בידור וספורט, אכיפה נמרצת של חוקי הציד והגברת התמיכה בארגונים הפועלים למען בעלי-חיים. מימוש מצע זה עשוי להביא תועלת רבה לבעלי-החיים, אך מטרידה ההתעלמות מהפגיעה הנרחבת והחמורה ביותר בחיות, המתבצעת במסגרת תעשיות המזון.
בתשובה לשאלון אנונימוס, מתחייב ח"כ רן כהן (מס' 3) לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים למשרד נייטרלי, אך לא נוקט עמדה בנוגע לאיסורים על פרקטיקות חקלאיות אכזריות, שנאסרו באיחוד האירופי ("לצערי אינני מבין בזה"). הוא מדווח על מאמץ להימנע מצריכת מוצרים שפוגעים בבעלי-חיים ("ואכן כמעט ואינני צורך אותם!"), ומבטיח לתמוך בסימון ברור של מוצרים, שבמהלך ייצורם נפגעו חיות.עוד הוא מבטיח לתמוך בעידוד ממשלתי למוצרים, שכוללים פגיעה מופחתת בבעלי-החיים, ובסבסוד של מוצרים מהצומח, המקבילים למוצרים מסובסדים מן החי. ח"כ זהבה גלאון (מס' 4) פעלה רבות נגד ניצול בעלי-חיים במופעי בידור ובמיוחד בקרקסים: מהשתתפות בהפגנות אנונימוס מול קרקסים שתועדו מתעללים בחיות, ועד הגשת שלוש הצעות חוק בנושא. במענה לשאלון אנונימוס, מבטיחה גלאון להמשיך להיאבק למען כל היעדים שהוצגו, ובהם גם האיסורים על מספר פרקטיקות חקלאיות אכזריות (כולל איסור על "כלובי סוללה" לתרנגולות). צביה גרינפילד (מס' 6) פעלה למען בעלי-חיים גם מחוץ לכנסת, ואף ספגה בשל כך גינויים מגורמים חרדיים. מוסי רז (מס' 10) הגיש בעבר הצעת חוק, שנועדה להפחית את מקרי הדריסה של חיות בר.
חד"ש
ראש המפלגה, ח"כ מוחמד ברכה, חתום על שתי הצעות חוק למען בעלי-חיים בכנסת האחרונה, אחת מהן הוגשה בסוף הקדנציה (איסור על עקירת ציפורניים לחתולים), והשנייה עברה בכנסת והיא בעלת חשיבות רבה: החמרת הענישה של המורשעים בהתעללות בבעלי-חיים. במקום השלישי ברשימת חד"ש ניצב ד"ר דב חנין, שענה לשאלון אנונימוס והתחייב לתמוך בכל הנקודות שהציגה אנונימוס כיעדים אפשריים למאבק בכנסת הקרובה.רע"ם-תע"ל-מד"ע
ח"כ אחמד טיבי פעל רבות בכנסת האחרונה למען בעלי-חיים: מהתכתבויות עם שרים, ראשי ערים, אוניברסיטאות והיועץ המשפטי לממשלה ועד קידום הצעות חוק בנושא. במענה לשאלון אנונימוס, התחייב טיבי להמשיך ולהיאבק בפיטום אווזים אם יהיה בכך צורך, ללחוץ לפיקוח אמיתי על ניסויים בבעלי-חיים (כמי שחתום על הצעת החוק שהגישו שריד ואורלב בנושא), לתמוך בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, וברפורמות בתעשיות מזון הפוגעות קשה בבעלי-חיים (ובכלל זה איסור על כלובי סוללה, נושא שעליו התכתב עם שר החקלאות בכנסת זו), ובסעיפים נוספים. הוא מציין כי תמך בחרם הצרכני על קסטרו בגלל שילוב פרוות אמיתיות בבגדיהם. יו"ר סיעת רע"ם, ח"כ עבד-אלמלכ דהאמשה, ענה אף הוא על שאלון אנונימוס באופן אוהד המבטיח תמיכה כמעט בכל יעדינו.האיחוד הלאומי-מפד"ל
שתי מפלגות הימין הגדולות (האיחוד הלאומי-מפד"ל וישראל ביתנו) אינן מתייחסות לבעלי-חיים במצען, אולם מחויבות אישית של ח"כים לנושא הופכת את האיחוד הלאומי-המפד"ל לידידותית לחיות הרבה יותר מישראל ביתנו. מס' 2 ברשימה, ח"כ זבולון אורלב, פעל רבות למען בעלי-חיים בעבר: הוא העביר תיקון לחוק צער בעלי-חיים, האוסר ביצוע חיתוכים בבעלי-חיים למטרות נוי (בעיקר בכלבים גזעיים) ובתפקידו כיו"ר ועדת החינוך של הכנסת ה-15, הדגיש את מחויבות היהדות להגנת בעלי-חיים, הצהיר כי זכויות בעלי-חיים כוללות את הזכות לחיות, סירב לאשר תקנות לפיטום ברווזים וקרא למשרד החקלאות להפסיק את פיטום האווזים. יחד עם יוסי שריד הוא הגיש הצעת חוק מפורטת ומקצועית, שהייתה אמורה לחולל שינויים רבים בתחום הניסויים בבעלי-חיים. אף על-פי שהצעה זו אושרה בקריאה טרומית ברוב סוחף, הכנסת התפזרה בטרם הגיעה להצבעה חוזרת.בתשובותיו לשאלון אנונימוס, מצהיר אורלב כי ישקול לתמוך בהגבלות על תעשיות מזון הפוגעות בחיות "מנקודת מוצא של צער בעלי-חיים וצמצום והגבלת הפגיעה בבעלי-חיים" משום שאיננו מכיר את הסוגיות הספציפיות. הוא מבטיח לתמוך בסימון ברור על גבי מוצרים שייצורם פגע בחיות. צבי הנדל (מס' 3 ברשימה) ענה על שאלון אנונימוס והבטיח לתמוך אף הוא בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות, בהעברת סמכויות צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, באיסור הטעיה בפרסום ובסבסוד מוצרים צמחיים המקבילים למוצרים מסובסדים מהחי. את ההגבלות על פגיעה בחיות במשקים הוא מסייג במציאת פתרונות "הגיוניים". ח"כ אורי אריאל (מס' 9) סייע בכנסת האחרונה במאבק נגד פיטום אווזים, וענה בחיוב לכל שאלון אנונימוס, בנוגע לכל הסעיפים שפורטו לעיל. הוא מצהיר, כי אישית הוא נמנע ממופעי בידור המנצלים בעלי-חיים ומוסיף:
"כאדם דתי, אני רואה בחומרה כל פגיעה בבעלי חיים. צער בעלי חיים הוא עניין בעל משמעות רבה ביהדות, רחמיו של אלוקים על כל מעשיו-בני אדם ובעלי חיים כאחד".
במקום העשירי ברשימה ממוקמת ח"כ גילה פינקלשטיין, שאף היא סייעה למאבק בפיטום אווזים בכנסת היוצאת.
ש"ס
בהתמודדות בין ש"ס ויהדות התורה, ש"ס מנצחת ללא מאבק. למרות ששתי המפלגות אינן כוללות התייחסות להגנת בעלי-חיים במצעיהן, אנשי ש"ס הוכיחו את עצמם בשנים האחרונות כלוחמים נאמנים בפגיעה בבעלי-חיים. הרב עובדיה יוסף סיפק לאורך השנים פסקי הלכה, המבוססים על האיסור ההלכתי לצער בעלי-חיים: מאיסור על צפייה ב"מלחמות פרים" בטיולים בספרד ועד לאיסור לפטם אווזים. אנשי ש"ס, ובראשם ח"כ משולם נהרי, סייעו לבלום בוועדת החינוך את נסיונות משרד החקלאות, להמשיך את פיטום האווזים ללא סוף ולדחות את הקלת סבלם של "עגלי החלב" בעשר שנים נוספות.ח"כ אלי ישי מתחייב בתשובותיו לשאלון אנונימוס, כי יתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים ("לחלוטין. מדובר בצער בעלי-חיים ולכן ראוי להיזהר בכך"). ישי מסכים, ש"יש היגיון רב" בצורך להעביר את סמכויות אכיפת חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות שנאבק להתרת ההתעללות באווזים ("צריך אבל לבדוק בדיוק לאיזה משרד להעבירו") ותומך גם באיסור על כליאת תרנגולות בכלובי סוללה (כלובי רשת צפופים שבהן הן אינן יכולות אפילו לפרוש כנפיים. איסור כזה התקבל ב-99' באיחוד האירופי). בנוסף לכך, הוא מבטיח שיתמוך בסימון מוצרי קוסמטיקה שנוסו בבעלי-חיים ובסימון אריזות ביצים בהתאם לחיי התרנגולות שהטילו אותן. הוא אף סבור, שעל הממשלה לעודד כלכלית חקלאים שמצמצמים את פגיעתם בחיות.
הירוקים
הירוקים ועלה ירוק מבטיחות ביותר מבחינת יחסן לזכויות בעלי-חיים, אך מעולם לא נבחרו לכנסת.הירוקים מחזיקים במצע מבטיח, הנפתח בהצהרות מרשימות:"הירוקים מכירים בזכותם של בעלי-החיים לקיום נאות, כזכות מהותית העומדת בפני עצמה [...] משק החי המודרני הפך את בעל-החי לחומר גלם, בדרך אשר מונעת ממנו זכויות קיומיות בסיסיות [...] תנאים מחרידים הם נחלתן של חיות משק כגון פרות, תרנגולות, אווזים ועוד. צורת גידול זו של בעלי-חיים מחייבת שימוש מוגבר באנטיביוטיקה וחיסונים, אשר עוברים אחרי כן לאדם ומרעילים אותו".
הירוקים מתחייבים במצעם לפעול לרפורמה משמעותית בתעשיות המזון מן החי, כמו גם להגברת השימוש בחלופות לניסויים בבעלי-חיים, לעיקור ולסירוס של חתולים חופשיים, לתוכניות חינוך להגברת המודעות לכיבוד צרכיהן של חיות, ועוד. המפלגה התחייבה לתמוך ביעדי אנונימוס לכנסת הבאה כפי שהוצגו בשאלון. הירוקים אמנם טרם הוכיחו את עצמם בכנסת, אך אנונימוס צברה ניסיון של עבודה משותפת פורייה איתם ברמה המוניציפלית מזה למעלה משש שנים. הדס שכנאי (מס' 2) פעלה רבות בניסיון למנוע את ההתעללות בסוסים ובחמורים הרתומים לעגלות בתל-אביב-יפו, והייתה הכתובת העיקרית לסיוע מנהלי בעירייה, עבור אינספור הפרויקטים שקיימה אנונימוס בעיר בשנים האחרונות. היא אף סייעה לאנונימוס במאבקים ארציים כדוגמת המאבק בפיטום אווזים. בזכות מפלגת הירוקים אף נאסרה כניסת קרקסים המנצלים חיות לתל-אביב (מה שהביא להחלטות דומות בהרצליה ובאר-שבע).
עלה ירוק
מפלגת "עלה ירוק" מחזיקה במצע מרשים ביותר בתחום בעלי-החיים, אך מעולם לא נבחנה עדיין ביישומו:"עלה ירוק תפעל למען שיפור משמעותי במצב בעלי החיים במשקים, במעבדות ובמקומות נוספים [...] פעולות אלה יכללו עיגון זכויות בעלי חיים בחוק, הקצאת משאבים להגנה עליהם ולמניעת ההתעללות בהם, איסור על מנהגים אכזריים בחקלאות כגון פיטום אווזים וגידול עופות בכלובי סוללה, ביטול ניסויים מיותרים בבעלי חיים ואימוץ חלופות הומניות, איסור על פגיעה בבעלי חיים למטרות בידור וספורט, וכן חיזוק מעמדן של חיות הבית אשר תלויות באדם לשם קיומן בתנאים נאותים."
ב"נספח למצע בענייני זכויות בעלי-חיים" אף מופיעות התחייבויות מרחיקות לכת לעגן את זכויות בעלי-החיים בחוק יסוד ובחתימה על אמנות בינלאומיות. במסמך בולטת ההכרה בסבלן של חיות במשקים, ובכלל זה ניכר ידע בתחומים בלתי מוכרים בציבור, כמו ברירה מלאכותית לגוף מעוות. בתשובה לשאלון אנונימוס, התחייבה המפלגה לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים, בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, באיסור על פרקטיקות חקלאיות אכזריות, בהגנת צרכנים מפני הטעיה אודות פגיעת המוצרים שהם קונים בבעלי-חיים, ועוד.
המפלגות הגדולות
ההתרחבות המודעות לזכויות בעלי-חיים בשנים האחרונות עדיין לא חלחלה אל המפלגות הגדולות, שאינן כוללות נושא זה בסעיפי מצען(למעט הליכוד, שהכניס בימים האחרונים מספר סעיפים בנושא). פעילותן בנושא זה כוללת יוזמות של ח"כים המחויבים לנושא באופן אישי.במפלגת קדימה, בולטת שרת החוץ ציפי לבני (מס' 3) במסירותה העמוקה להגנת בעלי-חיים: לבני היא צמחונית מטעמי מוסר מגיל צעיר, שעוד בטרם היותה שרה, הגיעה לנאום בעצרות אנונימוס והביעה הזדהות עם סבל החיות במשקים. בכנסת האחרונה השתמשה לבני בתפקידה ובכישוריה למען בעלי-חיים. בהיותה שרת המשפטים כיהנה כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, מה שאפשר לה להיאבק בהצעתו של ישראל כץ להוציא את האווזים מחוץ להגנת חוק צער בעלי-חיים. לבני אף גייסה את תמיכתם של יתר חברי הממשלה, עד שהצעת כץ נפלה בישיבת הממשלה, ובכך נסללה הדרך להפסקת ההתעללות למוות בכמיליון אווזים בכל שנה. ח"כ אברהם הירשזון (מס' 10) פעל בשנות התשעים למען בעלי-חיים ואף הוכתר כיו"ר הלובי למען חיות בכנסת. בכנסת האחרונה מיעט הירשזון לעסוק בנושא, אך הוא חתום למשל על הצעת חוק להגברת השקיפות בניסויים בבעלי-חיים. חברי הכנסת דוד טל (מס' 23) ומיכאל נודלמן (מס' 27; הצביע בעבר בעד פיטום אווזים) חתומים על הצעת חוק לסימון מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי-חיים.
במפלגת העבודה-מימד, סייע השר יצחק הרצוג להדוף את הצעת החוק של ישראל כץ להתרת התעללות באווזים כשהיה השר היחיד שהגיע לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, מלבד ציפי לבני ושר החקלאות עצמו. הרצוג התנגד להצעת החוק באומץ גם מול מידע מסולף שהציג שר החקלאות בפניו, ולמרות שמשרד עורכי הדין שלו נשכר על-ידי המפטמים. ח"כ איתן כבל (מזכ"ל העבודה ומס' 7) הוא הח"כ העקבי ביותר במפלגה במאבקו למען בעלי-חיים. בכנסת הקודמת הצליח כבל להעביר בקריאה טרומית הצעת חוק לסימון מוצרים שנוסו על בעלי-חיים, דבר שהיה עשוי להרחיב בצורה ניכרת את החרם על מוצרים אלה. בכנסת ה-16 יזם ארבע הצעות חוק. כמו כן, השתתף במאבק נגד פיטום אווזים. בתשובה לשאלון אנונימוס, התחייב כבל לתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות ("יש בעיה רבה בכך שמשרד החקלאות הוא הממונה על החוק. לא פעם נתקלתי באטימות המשרד"). על המשלוחים החיים כתב:
"כשסוגיית הובלת העגלים מאוסטרליה לישראל הועלתה בתקשורת בפעם הראשונה, לפני כשנתיים, אירגנתי קבוצת חברי כנסת לקיים דיון במליאה על הסוגייה בנוכחות השר הממונה. לדאבוני דבר לא השתנה ולכן אמשיך להתנגד לסוגייה ולתמוך בכל פעילות פרלמנטרית שתעצור את הזוועה הזו."
כמו כן, מצהיר כבל: "אתמוך באיסור כליאת חזירות משך חייהן בכלוב ללא יכולתן לנוע ובאיסור החזקת תרנגולות בכלובי רשת צפופים." כבל מתחייב להמשיך ולקדם איסורים על הטעיית צרכנים בתחומים שונים בנוגע לפגיעה בחיות, לתמוך בעידוד ממשלתי למשקים המפחיתים פגיעה בחיות, ולתמוך בסבסוד מוצרים בסיסיים מהצומח, המקבילים למוצרים בסיסיים מהחי. הוא מצהיר, כי הוא ומשפחתו נמנעים משימוש במוצרי קוסמטיקה שנוסו על חיות, ומוסיף ומפרט רשימה ארוכה ומרשימה של קידום הצעות חוק, כינוס ועדות כנסת לדיונים, טיפול בנושא בעלי-חיים שננטשו ברצועת עזה עם ההתנתקות, מאבק בניסויים אכזריים בבעלי-חיים ומאבק בהגבלות שביקשה עיריית ראשון-לציון להטיל על האכלת חתולים. מסכם כבל:
"סוגיית שמירה על זכויות בעלי חיים שזורה באג'נדה הפרלמנטרית שלי מאז ומתמיד. אני פועל בתחום מתוך משאלת לב שיהיה בכך כדי לסייע לידידינו בעלי החיים חסרי הישע".
גם הרב מיכאל מלכיאור מתנועת מימד (מס' 10) מתחייב לתמוך בהגבלות על התאכזרות לחיות במשקים, בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות, בהעברת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות, ועוד. "נקודת המוצא מבחינתי", הוא כתב לאנונימוס, "היא שאסור מסיבות של רווח ותיעוש להגיע למצב של אכזריות כלפי בעלי-חיים." ח"כ קולט אביטל (מס' 12) השתתפה בעבר בהצעת חוק לתיקון פקודת הכלבת, שהייתה עשויה לשפר את תנאי הכליאה של כלבים החשודים בנשיאת המחלה. ח"כ אבי יחזקאל (מס' 22) הגיש בעבר הצעת חוק נגד עיקול בעלי-חיים על-ידי ההוצאה לפועל.
הליכוד זכור לרע בעיקר עקב מאמציו של שר החקלאות מטעמו להוציא את האווזים מחוץ לחוק צער בעלי-חיים. אולם כמה ח"כים מטעם המפלגה סייעו לנו במאבק זה בדרכים שונות, אף על-פי שלרוב ביקשו מאיתנו שלא לפרסם זאת. ראוי לציון ח"כ עוזי לנדאו (מס' 14) שהצביע נגד המשך פיטום האווזים חרף מחאות חברי מפלגתו, שהגיעו לוועדת החינוך לבקשת השר כ"ץ. ח"כ חיים כץ, שהשתתף בהגשת הצעת חוק לסימון מוצרים שנוסו על חיות, הצהיר בתשובה לשאלון אנונימוס כי הוא מתנגד לפיטום אווזים, ויתמוך בהידוק הפיקוח על ניסויים בחיות ובאיסור על סימון מטעה של מוצרים. חיים כץ מבהיר, שאינו מכיר נושאים כגון תנאי כליאה והובלה בתעשיית המזון ולכן אינו יודע מהן החלופות לפרקטיקות הקיימות והאם יתמוך בחלופות אלה. ח"כ יולי אדלשטיין (מס' 15) ראוי לשבח על העברת תיקון חקיקה בכנסת ה-16, האוסר נטישה של בעלי-חיים.
http://anonymous.org.il/art525.html