האיחוד האירופי, 2007
סיכום שנתי של החקיקה לרווחת בעלי-חיים במוסדות האיחוד האירופי
לפניכם סיכום ההתפתחויות העיקריות בחקיקה לרווחת בעלי-חיים בשנת 2007 באיחוד האירופי – הגוף החשוב ביותר בעולם בתחום זה. הסקירה מתייחסת רק לנעשה במוסדות הכלליים של האיחוד ולא להתפתחויות שאירעו בנפרד בכל אחת מ-27 המדינות החברות בו.
תרנגולים בתעשיית הבשר
תעשיית בעלי-החיים הגדולה ביותר היא תעשיית הבשר של תרנגולי בית (פטמים) ולכן לכל התייחסות של החוק אליה אמורה להיות משמעות מרחיקת לכת. עם זאת, ניסיון החקיקה הראשון ל"רווחת" תרנגולים כולל פשרות כה גדולות עם התעשייה, עד שספק אם יש לו משמעות מעשית. במאי 2005 אימצה הנציבות האירופית טיוטת דירקטיבה לרווחת תרנגולים בתעשיית הבשר, וב-8.5.2007 התקבלה טיוטה מתוקנת בערכאה המכרעת – מועצת שרי החקלאות. הדירקטיבה לא פורסמה עדיין. היא תיכנס לתוקף 20 יום לאחר פרסומה, והמדינות החברות באיחוד יחויבו לפעול לפי הוראותיה עד יוני 2010.נושא המחלוקת העיקרי הוא הצפיפות המותרת, שנמדדת בק"ג/מ"ר, כלומר, מקסימום משקל מותר של סך כל העופות הכלואים בכל מטר רבוע. אף על פי שדו"ח הוועדה המדעית של הנציבות קבע שיש להגביל את הצפיפות ל-25 ק"ג/מ"ר, ולמרות הטיוטה המקורית שקבעה פשרה של 30 ק"ג/מ"ר, ההסכם שהתקבל מתיר צפיפות של 33 ק"ג/מ"ר, ובמקרה שהלול עומד בקריטריונים מסוימים, מותרת צפיפות של 39 ק"ג/מ"ר. אם לא די בכך, הוחלט שבמקרה שנשמר בלול סטנדרט רווחה גבוה במיוחד, מותר יהיה להגדיל את הצפיפות ב-3 ק"ג/מ"ר נוספים. ומהי משמעותם של פלפולים מספריים אלה? התשובה היא, שהדירקטיבה עוקרה ממשמעות בנושא הצפיפות. ממוצע הצפיפות בלולי אירופה עמד לפני כתיבת הטיוטות על 40 ק"ג/מ"ר; אם כן, לכל צורך מעשי, הדירקטיבה מתירה לתעשייה לנהוג כמנהגה. ניתן יהיה לתבוע בעזרתה לולנים רק על חריגות ניכרות מהצפיפות המקובלת ממילא.
הדירקטיבה כוללת גם הוראות הקשורות בהזנה, בתאורה, באוורור ובטריות הרפד (המצע שעל קרקעית הלול). עוד נקבע, שחיות פגועות קשה יקבלו טיפול מיידי או יומתו באופן "הומאני", ושתיערך בדיקה יסודית בלול לפחות פעמיים ביום, עם רישום מפורט של ממצאי הבדיקה. כל אלה הם כללים קשים לאכיפה, והמחוקקים מניחים שיהיה מדובר בפיקוח עצמי. לכן הם הוסיפו הוראה המחייבת הכשרה ורישוי לכל אדם העוסק בטיפול בתרנגולים בלולים אינטנסיביים.
הובלת יונקים
ב-5.1.2007 נכנסו לתוקף הוראות חדשות (Regulation (EC) No. 1/2005) בדבר הובלת יונקים למרחקים ארוכים. אלה הם עיקרי ההוראות:- כלי רכב שנועדו להובלת חיות למשך 8 שעות ומעלה צריכים לעבוד שדרוג ואישור. בכלים המשופרים אמורים להיות אוורור סביר ומים לשתייה.
- אסור להוביל חיות צעירות מאוד ואימהות בשבוע הראשון שלאחר הלידה.
- נהגים ומטפלי חיות עוברים הכשרת חובה בעניין טיפול בחיות. החל משנת 2008 הם יהיו חייבים ברישיון.
- האחריות החוקית על מצב החיות חלה על כל הגורמים המעורבים: נהגים, סוחרים וכל עובד הבא במגע עם החיות בכל נקודה לאורך המסע.
- יש דרישות ספציפיות לצמצום המצוקה של החיות בהעמסה למשאית ובפריקה.
- כל כלי הרכב החדשים להובלה במשך 8 שעות ומעלה חייבים להיות מצוידים במכשור לאיתור באמצעות לווין (בכלים ישנים מותר להשהות את הכנסת המערכת למשך שנתיים נוספות). המכשור מאפשר מעקב אחר מרחקי ההובלה ומשך ההובלה.
משאית להובלת כבשים באנגליה, בשלוש קומות צפופות. באתר החקלאי שפרסם תמונה זו טוענים שזוהי הובלה הומאנית.
דיג
רשויות האיחוד האירופי המשיכו בשנת 2007 לגמגם בכל הנוגע לדיג. דו"ח הארגון הסביבתי WWF חושף, שבשנה החולפת קבעו שרי המדגה האירופים מכסות דיג העולות ב-54% על המכסות המומלצות על-ידי הנציבות האירופית. זאת אף על-פי שהמלצות הנציבות נועדו למנוע את הכחדת הדגים. כל זאת בתחום החוקי; ביוני, הצהירה הנציבות שרק 3 מתוך 33 מינים שהסטטוס שלהם ידוע, נידוגים על-ידי דייגים באיחוד תוך עמידה בדרישות ההסכמה הבינלאומית שהושגה ב-2002. דו"ח WWF אף מגלה, שעד 60% מכלל היצורים הימיים שנלכדים ברשתות האירופיות, נזרקים בחזרה למים. בדרך-כלל, מדובר בדגים שכבר נחנקו למוות. הזריקה למים היא אחת מהשיטות של הדייגים לציית לכאורה למכסות. בתחילת השנה החלה הנציבות בהליכי חקיקה נגד זריקת דגים למים, אולם השלמת המשימה מתעכבת.הנושא העיקרי שעלה לכותרות ב-2007 הוא דיג הטונה כחולת הסנפיר. בספטמבר הודיעה הנציבות שהדייגים עברו את מכסת הדיג המותרת של טונות, ושמערכת הדיווח על דיג לא חוקי כשלה. כך נסגרה עונת דיג הטונה – לפני התוכנית אך מאוחר מדי בשביל הדגים. סימן להתעוררות בעניין הדיג הוא הכרזת הנציבות, שהיא פתחה בהליכים משפטיים נגד שבע מדינות שדייגיהן הפרו את ההוראות בדבר דיג הטונה במזרח האוקיינוס האטלנטי ובים התיכון.
טונה כחולת סנפיר נאבקת על חייה (מתוך אתר של דייגים)
כלבי ים
לאחר שספטמבר 2006 קיבל הפרלמנט האירופי החלטה לאסור ייבוא פרוות כלבי ים לאיחוד האירופי, נעצרה היוזמה על-ידי הגוף שאמור היה לממש החלטה זו, הנציבות. אירופה היא השוק העיקרי לפרוות כלבי-ים שנטבחים באביב על-ידי ציידים קנדים. ב-26.1.2007 הודיעה הנציבות שהיא דוחה את עמדת הפרלמנט. התירוץ: הדיווחים על כך שהציד "אינו הומאני" הם "סותרים בחלקם". הנציבות התחייבה לבצע בדיקה של שיטות הציד, ולהתיר ייבוא פרוות כלבי ים רק אם ניצודו בשיטות "הולמות". משמעותה המיידית של החלטה זו היא דחיית החלטה מהותית, שכבר עלתה – ותמשיך לעלות – בחייהם של מאות אלפי גורים.ציפורי בר
ב-1.7.2007 נכנס לתוקף איסור תמידי על ייבוא ציפורי בר לאיחוד האירופי. לפני שנת 2005 היה האיחוד יבואן ציפורי הבר הגדול בעולם – בכל שנה יובאו קרוב למיליון ציפורים ממינים הרשומים ב-CITES – מספר שהוערך ב-87% מהסחר העולמי במינים אלה. הפגיעה הממשית שגורם הסחר האירופי הרבה יותר גדולה, כי מיני בר רבים אינם מוגנים על-ידי CITES; ככל הנראה כמיליון ציפורים נוספות המיובאות לאירופה בשנה. בנוסף לכך, מעריכים שכ-60% מכלל הציפורים הניצודות בטבע מתות לפני שהגיעו לסטטיסטיקת הסחר. האיסור שהתקבל, בזכות החשש משפעת העופות, מהווה אפוא מהפכה בסחר העולמי בציפורי בר.בתמונה: ניסיון הברחת תוכי שנחשף (Wildlife Extra)
ניסויים בקופים
בספטמבר 2006 נפתחה בפרלמנט האירופי יוזמה לניסוח הצהרה בדבר ניסויים בקופים. ההצהרה התמוססה בינואר, באולם באפריל 2007 הושקה הצהרה מגובשת יותר (Written Declaration 40/2007), בהפקת הארגון Animal Defenders International. כדי להשיג את תמיכת חברי הפרלמנט, הופץ חומר ב-27 מדינות האיחוד בכל השפות המקומיות. התוצאה: ב-6 בספטמבר נסגרה ההצהרה עם 433 חתימות של חברי פרלמנט, הכוללות נציגים מכל הפלגים הפוליטיים העיקריים בכל המדינות. זהו מספר החתימות השלישי בגודלו שהושג בפרלמנט האירופי מאז שנת 2000 בעניין כלשהו. ההצהרה כוללת שלוש דרישות עיקריות:- להפסיק לאלתר ניסויים בקופי אדם גדולים (אייפים)
- להפסיק לאלתר ניסויים בקופים שניצודו בטבע (כאלף קופים בשנה ברחבי האיחוד)
- לקבוע לוח-זמנים להפסקת כל הניסויים בקופים ברחבי האיחוד (כ-10,000 קופים)
הפגנה בבריסל נגד ניסויים בקופים (צילום: Animal Friends Croatia)
הצהרת הפרלמנט מפעילה לחץ על שני מוסדות השלטון האחרים – הנציבות האירופית ומועצת השרים – לחוקק חוק של ממש בעניין. העיתוי אינו מקרי – בימים אלה בוחנת הנציבות מחדש את חוק הניסויים בחיות, וההצהרה נועדה להביא לקופים את הגנת החוק. אולם הצהרת חברי הפרלמנט מטפלת רק בשוליים של בעיית הניסויים בחיות באירופה. בנובמבר פרסמה הנציבות האירופית דו"ח חדש, וחשפה שמספר החיות ששימשו בניסויים באירופה גדל ב-2005 ב-3.2% ל-12.1 מיליון – המספר הגדול ביותר מזה עשור. שליש מהניסויים הם מחקר בסיסי בביולוגיה, ללא יישום רפואי, ונרשמה עלייה אפילו במספר החיות שעברו מבדקים בתעשיית הקוסמטיקה.
פרוות חתולים וכלבים
לאחר שבאוקטובר 2006 עברה בפרלמנט האירופי החלטה הצהרתית לאסור סחר בפרוות חתולים וכלבים, השנה עברה ההחלטה את הערכאות המשפטיות העיקריות. הנציבות האירופית ניסחה תקנה, שהתקבלה עם כמה פשרות ב-26 בנובמבר על-ידי הגוף הסרבן ביותר בעניינים אלה – מועצת השרים. לפי התקנה, החל מראשית שנת 2009 אסורים באיחוד האירופי ייבוא, ייצוא ומכירה של פרוות חתולים וכלבים. לא נקבע בחוק כיצד תתבצע האכיפה, והותר לסחור בפרוות חתולים וכלבים למטרות לימודיות ולפחלוץ. במקביל לתהליך החקיקה הכלל-אירופי, חלה התקדמות בחקיקה מגבילה על הסחר בפרוות חתולים וכלבים במדינות החברות, וכיום יש ב-15 מהן הגבלות כלשהן על תעשייה זו. עם זאת, ב-2006 נחשף קיומה של תעשיית פרוות חתולים וכלבים בצ'כיה.הת'ר מילס מקרטני עם חברי הפרלמנט האירופי סטרואן סטיבנסון (משמאל) ופיליפ ווייטהד, מציגים בפני העיתונות עדויות לתעשיית פרווה של חתולים בצ'כיה. (תמונה: הפרלמנט האירופי, 8.12.2006).
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/europe2007
מקורות
תרנגולים"Commissioner Kyprianou welcomes Council Agreement on Animal Welfare Rules for Broilers" (reference: IP/07/630), Europa, 8.5.2007.
הובלה
"Animal Welfare During Transport", Europa, accessed 21.12.2007.
"New Rules for Captive Bird Imports to Protect Animal Health in the EU and Improve the Welfare of Imported Birds", (reference: IP/07/40), Europa, 12.1.2007.
"New Rules for Captive Bird Imports to Protect Animal Health in the EU and Improve the Welfare of Imported Birds", (reference: IP/07/40), Europa, 12.1.2007.
דיג
David Cronin, "EU Troubling Fishy Waters", IPS, 4.10.2007.
"EU Admits to Illegal Tuna Fishing", Environmental News Network, 21.9.2007.
The Associated Press, "EU Closes this Season's Bluefin Tuna Fishery, Saying Catch Quotas have been Exhausted", International Herald Tribune, September 19, 2007.
"EU Admits to Illegal Tuna Fishing", Environmental News Network, 21.9.2007.
The Associated Press, "EU Closes this Season's Bluefin Tuna Fishery, Saying Catch Quotas have been Exhausted", International Herald Tribune, September 19, 2007.
כלבי ים
"MEP Demands EU Stops Stalling on Seal Fur Ban", News Release from the office of the South-East England's Green MEP Caroline Lucas, 14.3.2007.
"EU Delay on Seal Fur Ban Will Mean 200,000 Deaths",News Release from the office of the South-East England's Green MEP Caroline Lucas, 19.2.2007.
"EU Probes Norway's Seal Hunt", Aftenposten, 29.1.2007.
The Associated Press, "EU Rejects Appeal for Ban on Canadian Seal Products", CBS, 26.1.2007.
"EU Delay on Seal Fur Ban Will Mean 200,000 Deaths",News Release from the office of the South-East England's Green MEP Caroline Lucas, 19.2.2007.
"EU Probes Norway's Seal Hunt", Aftenposten, 29.1.2007.
The Associated Press, "EU Rejects Appeal for Ban on Canadian Seal Products", CBS, 26.1.2007.
ציפורי בר
"EU Bans Wild Bird Imports", Wildlife Extra, accessed 21.12.2007.
"EU Permanently Bans Wild Bird Imports", Species Survival Network, 12.1.2007.
"EU Permanently Bans Wild Bird Imports", Species Survival Network, 12.1.2007.
ניסויים
"European Parliament Sets Historic Target to End Experiments on Primates", NAVS, 6.12.2007.
"BUAV Short Statement on New EU Animal Experiment Statistics, Politics.co.uk, 8.11.2007.
"MEPs Launch Bid to end Inhumane Experiments on Primates in EU Labs", Politics.co.uk, 27.6.2007.
"ADI: Council of Europe Recognizes Lab Primate Suffering", Politics.co.uk, 25.6.2007.
"ADI: Euro Parliament Moves to End Primate Testing", Politics.co.uk, 13.6.2007.
"BUAV Short Statement on New EU Animal Experiment Statistics, Politics.co.uk, 8.11.2007.
"MEPs Launch Bid to end Inhumane Experiments on Primates in EU Labs", Politics.co.uk, 27.6.2007.
"ADI: Council of Europe Recognizes Lab Primate Suffering", Politics.co.uk, 25.6.2007.
"ADI: Euro Parliament Moves to End Primate Testing", Politics.co.uk, 13.6.2007.
חתולים וכלבים
"EU to Ban Trade in Dog, Cat Fur", Deutsche Welle, 27.11.2007.
Markos Kyprianou (Commissioner responsible for Health), "Trade Ban on Cat and Dog Fur in the EU" (reference: SPEECH/07/409), European Parliament Plenary Session, 18.6.2007.
"EU Governments Back Ban of Cat, Dog Fur", 30.1.2007.
Markos Kyprianou (Commissioner responsible for Health), "Trade Ban on Cat and Dog Fur in the EU" (reference: SPEECH/07/409), European Parliament Plenary Session, 18.6.2007.
"EU Governments Back Ban of Cat, Dog Fur", 30.1.2007.