אירופה 2008
חקיקה בעניין בעלי-חיים באיחוד האירופי
האיחוד האירופי הוא הגוף החשוב בעולם בתחום החקיקה שנועדה לצמצם את סבלם של בעלי-חיים המנוצלים באופן ממוסד. בניגוד למצב בארצות-הברית ובישראל, החקיקה באיחוד היא תהליך מקיף ורציף: בכל עת נערכים מחקרים מדעיים ועבודה משפטית בתחום נרחב של עניינים הנוגעים לבעלי-חיים. על רקע זה, שנת 2008 הייתה מאכזבת, עם החלטות צנועות בלבד וללא התקדמות בתחומים ההמוניים והזנוחים ביותר: תעשיית בשר העופות ותעשיית הדגים.
שחיטה
ב-18 בספטמבר פרסמה נציבות האיחוד האירופי הצעה לעדכון הדירקטיבה המיושנת בעניין שחיטת בעלי-חיים (Directive 93/119/EC). ההצעה מתייחסת לכל צורות ההרג של בעלי-חיים בתעשיות המזון והלבוש. מדובר אפוא בהרג של מיליארדי חיות בשנה. ההצעה חלה גם על מדינות חיצוניות: מדינות המייצאות לאיחוד האירופי מוצרים מן החי, יצטרכו לעמוד בדרישות התקנה. בין השיפורים שהוצעו:- כל המשחטות הגדולות יידרשו להחזיק "ממונה על רווחת בעלי-חיים", שצריך להיות זמין בכל עת ולאכוף את סמכותו בעניין מזעור הסבל של החיות במשחטה ובמתקנים הסמוכים לה.
- כל עובדי המשחטות שבאים במגע עם חיות יצטרכו לעבור הכשרה ולקבל רישיון לטיפול בחיות במשחטה.
- יצרני ציוד להימום חיות (גרימת אובדן הכרה) יצטרכו לפרסם הנחיות ברורות לשימוש יעיל בציוד.
- פריטים מסוימים של ציוד הימום יחויבו לפעול ביעילות. למשל: תיקבע עוצמת זרם מחייבת להימום באמצעות חשמל, והשימוש בגז להימום יחייב שהחיות לא ישובו להכרה לפני מותן.
- יוגבלו שיטות ההרג המותרות במקרים של השמדה המונית של בעלי-חיים בעקבות התפרצות מגיפה, וההשמדה תהיה טעונה דיווח לציבור.
עופות תלויים ברגליהם בהכרה מלאה, על מסוע המוביל אותם למתקן הימום. הנציבות של האיחוד האירופי לא מציעה שינוי בשיטה זו. (צילום: PETA)
תעשיית הביצים
הדירקטיבה בעניין "סטנדרטים מינימליים לתרנגולות מטילות" (Directive 1999/74/EC) אוסרת את השימוש בכלובי סוללה בתעשיית הביצים החל מראשית שנת 2012. תריסר השנים שהוקצבו כתקופת מעבר ליישום מלא של הדירקטיבה, רצופות בהתקפות על החוק מצד תעשיית הביצים. אולם ב-8 בינואר פרסמה הנציבות דו"ח כולל על סבלן של התרנגולות בכלובי סוללה ועל השיקולים הכלכליים המעורבים ברפורמה, ובו המלצה ברורה: יש לקיים את האיסור לפי לוח-הזמנים המתוכנן.ב-25 באפריל אישרה ממשלת הולנד איסור על השימוש ב"כלובים מועשרים" ברחבי המדינה, שנכנס לתוקף כבר בראשית שנת 2009. כלובים אלה לא נאסרו באיחוד האירופי, אף על-פי שהם גדולים רק במעט מכלובי הסוללה שנמצאים בשימוש כיום.
חיות משובטות
חיות משובטות מתות בגיל צעיר וסובלות מפגמים רבים אף יותר מחיות שהורבעו בברירה מלאכותית. למשל: גידים מכווצים, כשל נשימתי, דפורמציות ומחלות לב וכליות. בראשית שנת 2007 העניק "מינהל המזון והתרופות" האמריקאי (FDA) אור ירוק לשיווק מוצרים שמקורם בחיות משובטות ובצאצאיהן, ובעקבות זאת הזמינה הנציבות האירופית חוות דעת רשמיות בנושא, שהתקבלו בינואר 2008. חוות הדעת של "סוכנות בטיחות המזון של אירופה" חוזרת על עמדת FDA וקובעת שאין הוכחה לכך שמוצרים מחיות משובטות ומצאצאיהן יגרמו נזק לצרכנים. אולם בחוות הדעת שפרסמה "הקבוצה האירופית לאתיקה" (EGE) נאמר:"בהתחשב במצב הנוכחי של סבל ובעיות בריאות של אמהות פונדקאיות וחיות משובטות, יש ל-EGE ספק בשאלה האם שיבוט חיות לאספקת מזון מוצדק מבחינה אתית. השאלה, האם מסקנה זו תקפה גם לגבי צאצאים [של חיות משובטות], פתוחה למחקר מדעי נוסף. כיום, EGE אינו רואה טיעון משכנע להצדקת הייצור של מזון מחיות משובטות ומצאצאיהן."
הדו"ח כולל גם המלצה, שלפיה תנסח הנציבות האירופית כללים ל"רווחה" בהרבעת בעלי-חיים, ובכלל זה בשיטות של שיבוט.
התפתחות דרמטית אירעה ב-18 בספטמבר בפרלמנט האירופי, כשהפרלמנט קיבל ברוב עצום (630 מול 32) קריאה לאסור שיווק מזון שמקורו בחיות משובטות ובצאצאיהן. תהליך החקיקה בנושא צריך לעבור ערכאות נוספות.
ניסויים בבעלי-חיים
היוזמה לעדכן את "הדירקטיבה להגנה על חיות המשמשות למטרות מדעיות" (Directive 86/609/EEC) מתעכבת כבר שמונה שנים. ב-5 בנובמבר הציעה סוף סוף הנציבות דירקטיבה מעודכנת (שצריכה לעבור אישור בפרלמנט ובמועצת השרים). אולם בהצעה יש רק שיפורים מתונים מאוד עבור יותר מ-12 מיליון החיות שעוברות ניסויים באיחוד האירופי בשנה. מדובר בעיקר בדרישה להערכה אתית של כל פרויקט חדש, ובהוראות לגבי גודל הכלוב וסביבת החיים.העדכון שמציעה נציבות האיחוד האירופי לדירקטיבה בעניין ניסויים בבעלי-חיים אינו מבטיח כל איסור על ניסויים מסוימים. (צילום: Animals Count)
אמנם ב-2007 התקבלה בפרלמנט האירופי ברוב גדול החלטה נגד ניסויים בקופים, אולם זו מיושמת באופן חלקי בלבד בדירקטיבה שמציעה הנציבות. ההצעה כוללת איסור על ניסויים בקופי אדם גדולים (גורילה, אורנג אוטן, שימפנזה ובונובו). מאחר שמאז שנת 2002 לא נערכו ניסויים כאלה באיחוד, מדובר בהחלטה סמלית, ואפילו זו כוללת פטורים מסוימים. בניגוד לדעת הפרלמנט, אין בהצעה איסור על השימוש בקופים שנלכדו בטבע ואין בה לוח-זמנים להפסקת השימוש בקופים – למרות הבעת הסתייגות לא מחייבת מפרקטיקות אלה.
ב-26 בנובמבר הודיעה הנציבות על כוונתה לעזור במימון מעבדת חיות גדולה בפורטוגל. לפי התוכנית, ייבנו 25,000 כלובים להרבעה ולמחקר, עבור ניסויים בפורטוגל, באירופה ואף מחוץ לאירופה. האיחוד האירופי יקציב 27 מיליון אירו להקמת המקום. זאת לעומת 11.3 מיליון אירו בלבד שהוקצבו במשך חמש השנים האחרונות למרכז האירופי לאימות שיטות חלופיות (ECVAM).
כלבי ים
ב-23 ביולי אימצה הנציבות הצעה לתקנה, המגבילה את הסחר במוצרים שמקורם בכלבי ים. ההגבלה חלה לא רק על סחר פנימי באיחוד האירופי אלא גם על ייבוא וייצוא, ולכן עשויות להיות לה השלכות מרחיקות לכת על ציד כלבי הים בקנדה ובמדינות נוספות. יתכן שהיא גם תגביל סחר בפרוות כלבי ים למזרח הרחוק דרך אירופה. אולם לשון התקנה המוצעת עמומה מדי: היא מתירה סחר בפרוות כלבי ים במידה שהובטח כי שיטת הציד עומדת "בסטנדרט גבוה של רווחת בעלי-חיים". אין בהצעה פירוט מספק על השיטות המותרות והאסורות, וממילא הפיקוח על הציד בשדות קרח נידחים לא יכול להיות יעיל.במקום לאסור חד-משמעית ייבוא פרוות כלבי ים, הנציבות האירופית מציעה תקנה עמומה, שמעודדת את ממשלת קנדה להמשיך בהצהרות על כך שמכות מוט בראשו של גור נמלט מהוות "המתה הומאנית". (צילום: HSUS)
כדי להתקבל כתקנה, ההצעה צריכה לעבור בפרלמנט האירופי ובמועצת השרים. ההצעה אינה עומדת בתנאי הצהרת הפרלמנט האירופי משנת 2006, אשר דרשה מהנציבות לקבוע איסור מלא על ייבוא מוצרים ממיני כלבי הים הניצודים בקנדה.
שמורות טבע
רשת שמורות הטבע של האיחוד האירופי, Natura 2000, כוללת כמעט 20% משטח היבשה של האיחוד. ב-12 בדצמבר נוספו לשמורות הטבע האירופיות 95,522 קמ"ר, ויש לכך השלכות מכריעות על הישרדותן של חיות בר ביבשת. כמעט כל שמורות הטבע החדשות נמצאות ברומניה ובבולגריה (למשל: בדלתא של נהר הדנובה) ובפולין.במדינות חדשות
החקיקה לרווחת בעלי-חיים במדינות שהצטרפו לאיחוד האירופי בשנים האחרונות מפגרת בדרך-כלל בהשוואה למצב באיחוד. ב-24 בינואר התקדמה בולגריה כשקיבלה חוק חדש להגנה על בעלי-חיים. החוק אוסר עריכת קרבות בעלי-חיים, נטישת חיות, ניצול מיני של חיות ומעשים הגורמים להן סבל חוזר או פגיעה תמידית. נאסרה גם הרבעת חתולים וכלבים בדירות, אלא אם יש בהן חלל מתאים – לפחות 6 מ"ר לחתול או לכלב קטן.רומניה, לעומת זאת, ביקשה בראשית השנה פטור מחוקי השחיטה האירופיים, לאור המנהג המקומי לשחוט חזירים ללא הימום במשקים ביתיים קטנים. נציבות האיחוד האירופי סירבה לבקשה.
סרביה אמנם לא חברה באיחוד, אולם ב-3 באוקטובר הכריזו הרשויות הווטרינריות הסרביות על יוזמה ראשונה מסוגה במדינה בלקנית: פרויקט לאומי מיידי, בשיתוף עם האיחוד האירופי, של "אסטרטגיית אל-הרג של עיקור וסירוס לפתרון בעיית אוכלוסיית החתולים והכלבים." במקביל לכך, הוחלט לבטל את החוק הקובע שיטות השמדה מותרות לחתולים ולכלבים. לרשויות אסור אפוא להרוג חתולים וכלבים לשם צמצום אוכלוסייתם.
הזירה הבינלאומית
הנציבות האירופית פועלת בשיתוף עם ארגונים לרווחת בעלי-חיים בהתוויית מדיניות עולמית לטובת בעלי-חיים. באפריל ערכו הנציבות והארגונים כנס ראשון, שאליו הוזמנו דוברים אירופים לצד דוברים מברזיל, מארגנטינה ומארצות-הברית, לדון ביוזמות מקומיות לרווחת בעלי-חיים, בניסיון להעביר רעיונות מוצלחים ממדינה למדינה וכשלב מוצהר בפיתוח אסטרטגיה עולמית ל"רווחת חיות משק". תוצאות הכנס נועדו לשמש בכינוס של הארגון העולמי לבריאות בעלי-חיים (OIE).
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/europe2008
מקורות
שחיטה"EU Wants to Improve Animal Welfare in Slaughterhouses", eubusiness.com, 18.9.2008.
"Commission Proposal Improves Welfare of Animals at Slaughter" (reference: IP/08/1371), europa.eu, 18.9.2008.
"Questions and Answers on the Proposal for the Protection of Animals at the Time of Killing" (reference: MEMO/08/574), europa.eu, 18.9.2008.
"Slaughter Proposals Hailed as Boost to Animal Welfare" (press release), Eurogroup for Animals, 18.9.2008.
תעשיית הביצים"Commission Proposal Improves Welfare of Animals at Slaughter" (reference: IP/08/1371), europa.eu, 18.9.2008.
"Questions and Answers on the Proposal for the Protection of Animals at the Time of Killing" (reference: MEMO/08/574), europa.eu, 18.9.2008.
"Slaughter Proposals Hailed as Boost to Animal Welfare" (press release), Eurogroup for Animals, 18.9.2008.
"No Delay to Chicken Battery Cages Ban, EU Presidency Says", Business News, 26.9.2008.
"Dutch Demand Higher Standards than the EU", World Poultry, 25.4.2008.
"Battery Cages Will Be Banned in 2012 as European Commission Rejects Farmers' Call for Postponement" (e-mail), Planeta Animal, 14.1.2008.
"Animal Welfare: Commission Report Confirms the Potential Benefits of Banning Conventional Battery Cages for Laying Hens" (reference: IP/08/19), europa.eu, 8.1.2008.
חיות משובטות"Dutch Demand Higher Standards than the EU", World Poultry, 25.4.2008.
"Battery Cages Will Be Banned in 2012 as European Commission Rejects Farmers' Call for Postponement" (e-mail), Planeta Animal, 14.1.2008.
"Animal Welfare: Commission Report Confirms the Potential Benefits of Banning Conventional Battery Cages for Laying Hens" (reference: IP/08/19), europa.eu, 8.1.2008.
"European Parliamentarians Vote to Ban Cloning" (press release), Eurogroup for Animals, 3.9.2008.
"Ethical Aspects of Animal Cloning for Food Supply, Opinion No 23", The European Group on Ethics in Science and New Technologies to the European Commission, 16.1.2008.
John W. Miller, "EU Food-Safety Agency Backs Products From Cloned Animals", online.wsj.com, 12.1.2008.
"Commission Receives Scientific and Ethics Opinions Regarding Food from Cloned Animals", Health & Consumer Voice, Monthly Newsletter on Food Safety, Health and Consumer Policy, January - 2008 Edition, (European Commission).
ניסויים בבעלי-חיים"Ethical Aspects of Animal Cloning for Food Supply, Opinion No 23", The European Group on Ethics in Science and New Technologies to the European Commission, 16.1.2008.
John W. Miller, "EU Food-Safety Agency Backs Products From Cloned Animals", online.wsj.com, 12.1.2008.
"Commission Receives Scientific and Ethics Opinions Regarding Food from Cloned Animals", Health & Consumer Voice, Monthly Newsletter on Food Safety, Health and Consumer Policy, January - 2008 Edition, (European Commission).
"European Commission Guilty of Hypocrisy over Replacing Animals in Experiments – with Threat of Huge New Animal Lab" (e-mail), Animal Defenders International (ADI) and the National Anti-Vivisection Society (NAVS), 26.11.2008.
Philippa Runner, "EU animal testing bill worries scientists", euobserver.com, 6.11.2008
"Revised Directive 86/609/EEC on Animal Experiments: Rread the Dr Hadwen Trust's Reaction to New Draft, Dr Hadwen Trust", 5.11.2008.
"ECEAE Statement: EU Must Stop Animal Testing Law Delay Today" (e-mail), The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), 18.9.2008.
"European Parliament Sets Historic Target to End All Experiments on Primates",
Animal Defenders International (ADI), 7.9.2007.
כלבי יםPhilippa Runner, "EU animal testing bill worries scientists", euobserver.com, 6.11.2008
"Revised Directive 86/609/EEC on Animal Experiments: Rread the Dr Hadwen Trust's Reaction to New Draft, Dr Hadwen Trust", 5.11.2008.
"ECEAE Statement: EU Must Stop Animal Testing Law Delay Today" (e-mail), The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), 18.9.2008.
"European Parliament Sets Historic Target to End All Experiments on Primates",
Animal Defenders International (ADI), 7.9.2007.
Priscilla Feral, "European Commission Proposes a Seal Product Import Ban—Maybe" (e-mail), Animal People, 22.8.2008.
Sue Hickey, "EU Proposes Ban on Seal Products Obtained through Inhumane Killing", gfwadvertiser.ca, 24.7.2008.
שמורות טבעSue Hickey, "EU Proposes Ban on Seal Products Obtained through Inhumane Killing", gfwadvertiser.ca, 24.7.2008.
"Environment: Greater Protection for Europe's Wildlife" (reference IP/08/1956), europa.eu, 12.12.2008.
במדינות החדשותPaola Ghidotti (OIPA), "Serbian Authorities Want Start National No Kill Sterilisation Strategy (Public Notice – e-mail), 4.10.2008.
Steven Blaakman (Eurogroup for Animals), "EU Rules No Exemption on Slaughtering for Romania" (e-mail), 7.4.2008.
Spasena Baramova, "Bulgarian Parliament Adopts Draft Law on Animal Protection in Second Reading", sofiaecho.com, 24.1.2008.
"EU-Romania Deal on Pig Slaughter Pigs in Romania", BBC, 7.1.2008.
הזירה הבינלאומיתSteven Blaakman (Eurogroup for Animals), "EU Rules No Exemption on Slaughtering for Romania" (e-mail), 7.4.2008.
Spasena Baramova, "Bulgarian Parliament Adopts Draft Law on Animal Protection in Second Reading", sofiaecho.com, 24.1.2008.
"EU-Romania Deal on Pig Slaughter Pigs in Romania", BBC, 7.1.2008.
"International Forum on Global Aspects of Farm Animal Welfare, Health and Consumer Protection, 22-23 April 2008", European Commission, accessed 9.1.2009.