יום חמישי – יום צמחוני
עידוד לצמחונות בעיר גנט, בלגיה
Donderdag – Veggiedag
ב-13.5.2009 הפכה גנט לעיר המערבית הראשונה בעולם שמקיימת יום צמחוני מדי שבוע. גנט (Gent) היא בירת פלאנדריה (החלק דובר ההולנדית של בלגיה), הידועה כעיר אוניברסיטאית המצטיינת באוצרות ארכיטקטורה ואמנות. בגנט חיים 240,000 תושבים, ויש בה תרבות מיחזור מפותחת ושימוש ניכר בתחבורה ציבורית ובאופניים. קודם להכרזת היום הצמחוני היו בגנט 13 מסעדות צמחוניות – יותר מסעדות כאלה לנפש בהשוואה לכל עיר אירופית אחרת, לדברי המקומיים. אולם גם עבור "בירת הצמחונות של אירופה", כפי שהגדירו את גנט בעיתונות, מדובר בצעד ענק. במסגרת המדיניות החדשה, יגישו כל מסעדות גנט לפחות מנה צמחונית אחת בימי ה', וחלקן יגישו רק מזון צמחוני. החל מספטמבר, בימי ה' יגישו המזנונים בבתי-הספר שבניהול העירייה רק מזון צמחוני – אלא אם הורים מסוימים יבקשו להגיש לילדיהם בשר. מחולקות רבבות מפות של המקומות הצמחוניים ברחבי העיר; המזנונים המשמשים את אלפי עובדי העירייה מעשירים את התפריט הצמחוני; בית-חולים אחד הצטרף לתוכנית; 1,500 מסעדות קיבלו עלון הסברה מקצועי על מזון צמחוני; וייערכו שיעורי בישול צמחוני. "Donderdag – Veggiedag" (יום חמישי – יום צמחוני) הוא אפוא הרבה יותר מסיסמה חביבה.
יום צמחוני בשבוע
צמחונים רבים מכירים את הרעיון של יום אחד בשבוע ללא בשר דרך Meatout Mondays – פרויקט של הארגון האמריקאי FARM מאז שנת 2005, המבקש לסייע לציבור "להיפטר מההרגל של אכילת בשר" על-ידי התחייבות ליום צמחוני אחד בשבוע. אולם Meatout Mondays נותר בעיקרו שבועון אלקטרוני על צמחונות. אנשי הארגון שעומד מאחורי "יום חמישי – יום צמחוני", EVA (התאחדות הצמחונות האתית של פלאנדריה) אפילו לא שמעו על Meatout Mondays כשהחלו בקמפיין בגנט, לפני שנה וחצי.
לדבריו של מייסד EVA, טוביאס לינארט, הרעיון של יום עירוני צמחוני בשבוע קיבל דחיפה רצינית בזכות ד"ר ראג'נדרה ק. פצ'אורי, כלכלן המכהן בראשות הפאנל הבין-ממשלתי בעניין שינוי האקלים של האו"ם (IPCC). בדצמבר 2007, פצ'אורי קיבל פרס נובל לשלום בשם IPCC (לצד אל גור), ובספטמבר 2008, זמן קצר לאחר שנבחר לכהונה שנייה בת שש שנים בראשות IPCC, הוא הכריז בנאום שנשא בלונדון שצמצום בצריכת בשר הוא "ללא ספק האפשרות המושכת ביותר" לעצירת שינוי האקלים, בעיקר עקב פליטת גזי החממה שגורמות תעשיות המזון מן החי. "ותרו על בשר יום אחד [בשבוע] מראש, והפחיתו זאת מכאן ואילך," יעץ פצ'אורי והסביר לבריטים שוויתור לאומי על יום אחד של בשר בשבוע יפחית את פליטת גזי החממה בערך השווה להורדת חמישה מיליון מכוניות מהכביש. (למצגת של פצ'אורי בנושא, באנגלית).
פצ'אורי בגנט
דבריו של פצ'אורי עוררו הדים בכל העולם. כבר בנובמבר 2006 פרסם ארגון החקלאות והמזון של האו"ם את הדו"ח "צלו הארוך של משק החי", המציין את תפקידה המרכזי של חקלאות בעלי-החיים בהרס הסביבה. אולם מדעני האו"ם נמנעו מהמסקנה המתבקשת – להמליץ על הפחתה בצריכת המזון מן החי. פצ'אורי, לעומת זאת, העז מרום מעמדו באו"ם להמליץ בגלוי על שינוי בהרגלי האכילה. הוא גם הסכים לבוא לגנט לדבר על כך עם מועצת העיר ("פשוט ביקשנו ממנו", מסביר לינארט).
אחד משומעיו של פצ'אורי היה טום בלתזר, חבר מועצת העיר מטעם מפלגת העבודה המקומית וחבר ועדת הסביבה והבריאות. בלתזר השתכנע, ובסיוע עוזריו הנלהבים, החל רעיון היום הצמחוני לקרום עור וגידים. לינארט מדגיש, שאיש מהפוליטיקאים שסייעו למימוש הפרויקט אינו צמחוני. הם פשוט השתכנעו ביתרונות הסביבתיים והבריאותיים של הרעיון. יש לציין, שצריכת הבשר בבלגיה גבוהה.
האירוע
שבוע לפני השקת היום הצמחוני, התארחו חברי מועצת העיר בארוחת גורמה שהכין עבורם פיליפ ון דן בולק, "סטייליסט מזון" כפי שהוא מגדיר את עצמו ואחד מהשפים ומבקרי האוכל המובילים בפלאנדריה. בבלוג של לינארט מופיע התפריט, שכולל, בין השאר, סושי סלק ובצל אדום, רטטוי בציפוי חציל, ועוגת אוכמניות עם סורבה וקוקוס. חברי המועצה התלהבו, ובלתזר נשא דברים.
"יום חמישי – יום צמחוני" הושק ב-13 במאי עם פסטיבל בשוק הפירות והירקות של גנט. הפסטיבל כלל הופעות מוסיקה, מכירת מזון צמחוני, הדגמת בישול צמחוני, החתמת תושבים על התחייבות להימנע מבשר לפחות אחת לשבוע, וגם גימיקים פחות צפויים, כגון "שטיח אדום" מפירות מצוירים, זירת "קרבות אוכל" וג'אגלינג פירות. יש לציין, שבכל הפרסומים מודגש ש"צמחוני" משמעו הימנעות מכל בשר שהוא, כולל דגים; למעשה, כמעט כל הדיווחים על התפריט מתארים מזון ללא כל מוצר מן החי, מלבד דווקא פלאפל עם גבינה, שהגיש אחד מדוכני המזון.
הד עולמי
פתיחת היום הצמחוני בגנט זכתה לסיקור נרחב – ממזרח אסיה ועד לדרום אמריקה – ובפרט בעיתונים הגדולים בבריטניה, במספר רשתות טלוויזיה אירופיות וב-CNN, ובסוכנות רויטרס. אמנם פורסמו גם כתבות עוינות לצמחונות, אך בדרך-כלל הפרסום היה אוהד מאוד – אולי הסיקור החיובי ביותר שניתן עד כה בעיתונות העולמית לעניין צמחוני. רוב הסקירות התמקדו בנזק הסביבתי של תעשיות בעלי-החיים ובתועלת הסביבתית הצפויה מהפחתה בצריכת הבשר; הוזכרה גם ההערכה שמופיעה בדו"ח האו"ם, שלפיה משק החי אחראי על 18% מפליטת גזי החממה בעולם. ברויטרס הוקדשה פסקה שלמה לנזקים סביבתיים לפי דו"ח האו"ם, וצוטט מחקר רלוונטי חדש מ-Scientific American. בעיתונות הוזכרו בקצרה גם כמה נזקים בריאותיים שנגרמים כתוצאה מצריכת בשר: השמנה, סרטן וסוכרת. הקשר בין אכילת בשר לפגיעה בבעלי-חיים כמעט שלא הוזכר.
בעקבות החלוצים
שתי ערים פלמיות, Hasselt ו-Merelbeke, פנו ל-EVA בהתעניינות לקיים יום צמחוני שבועי גם בהן, ויש פניות מערים נוספות, גם מחוץ לבלגיה (בגרמניה, בהולנד ובקנדה) ומארגונים בריטיים. גנט חברה ב"ברית האקלים" – גוף בינלאומי (בעיקר אוסטרי-גרמני-איטלקי) המונה כ-390 עיריות וכאלף גופים נוספים, שהתחייבו לפעול להפחתת גזי חממה ולתמיכה ביערות הגשם. אולי רעיון היום הצמחוני ייכנס לסדר-היום של התארגנויות כאלה. לינארט אופטימי לגבי הרחבת הפרויקט, אך מזכיר של-EVA יש יתרון חריג, בתור ארגון צמחוני שממומן על-ידי הממשלה; "עבדנו במשך שנים על תדמית אמינה ומקצועית. זה עוזר שלא להיות ארגון זכויות בעלי-חיים, כי ארגונים ומוסדות במיינסטרים צפויים יותר להתעניין בטיעונים בריאותיים וסביבתיים."
המצב באירופה
בבלוג שלו, לינארט מספר שנפגש לאחרונה עם אחד מסגני הנשיא של הפרלמנט האירופי, אדוארד מקמילן סקוט, והם חישבו ומצאו שאם כל האיחוד האירופי ישתתף ביום צמחוני, הפחתת שיעור פליטת גזי החממה תהיה שוות-ערך להורדת 35 מיליון מכוניות מהכביש (היום הצמחוני בגנט לבדה שווה-ערך להורדת 20,000 מכוניות, אם כל האוכלוסייה תדבק בתפריט הצמחוני). ב-30 באפריל נערך בפרלמנט יום צמחוני עם טעימות, ארוחות צהרים ועניין תקשורתי מסוים. אולם אין בפרלמנט האירופי תעוזה מספקת לקידום העניין.
הכוח המניע להכרה בנושא הוא ינס הולם, המסיים בקרוב את כהונתו כחבר הפרלמנט מטעם מפלגת השמאל השבדית. הולם, טבעוני ועובד לשעבר בארגון זכויות בעלי-החיים הגדול בשבדיה, הציע לבטל את הסובסידיות לבשר ולעבוד על הוזלת המזון הצמחוני. הולם שאל את הנציבות האירופית אם היא מאמצת את מסקנות דו"ח האו"ם על נזקי משק החי, ותשובה לשאילתה צפויה להינתן בקיץ זה. הוא השתתף בכתיבת "תעשיית בעלי-החיים והאקלים – האיחוד האירופי הופך את הרע לגרוע", חוברת העוסקת בקשר שבין ייצור בשר, מדיניות האיחוד האירופי וההתדרדרות הסביבתית. היא תורגמה ל-8 שפות. (לצפייה בסרט על הולם ופעילותו, באנגלית)
הישגו המבטיח ביותר של הולם היה משפט מהפכני שנכנס לדו"ח של הוועדה הזמנית בעניין שינוי האקלים של הפרלמנט האירופי. הדו"ח, שהתקבל בראשית דצמבר 2008, כלל מספר התייחסויות קצרות לנזקים הסביבתיים של תעשיות בעלי-החיים, וביניהן (סעיף 109):
למרבה הצער, הדו"ח כפי שהוגש לא התקבל בפרלמנט אלא עבר מספר שינויים לקראת ההצבעה הסופית עליו במליאה. הולם זועם על כניעת חברי הפרלמנט ללחצי תעשיית הבשר: בגרסה הסופית הושמט חלקו השני של הסעיף שצוטט לעיל.
אם כן, אין עדיין באירופה המלצה רשמית להפחית בצריכת הבשר ממניעים סביבתיים. אולם היום הצמחוני של גנט, בתקווה שיאומץ על-ידי ערים רבות נוספות, מקרב את הרשויות באירופה יותר מאי-פעם להתמודדות מול תעשיות בעלי-החיים ולהכרה בנזקים הסביבתיים והבריאותיים שהן גורמות.