ריצ'רד דוקינס: הייתי רוצה שכולם יהיו צמחונים
התנועה לזכויות בעלי-חיים קיבלה לאחרונה חיזוק מאחת הדמויות הבולטות בעולם המדע - הביולוג האבולוציוני הידוע ריצ'רד דוקינס. בכנס שנערך באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בוושינגטון די. סי. נשאל דוקינס על עמדותיו בנוגע לזכויות בעלי-חיים. בתשובתו הסביר דוקינס שהוא מחזיק בדיעה כי הרעיון בדבר פער בלתי-ניתן לגישור בין בני-אדם לבין בעלי-חיים אחרים הוא שרירותי וחסר-בסיס, ויש לראות את ההבדלים בין בני-אדם לבין בעלי-חיים ממינים אחרים ככאלו הנמצאים על רצף אחד. לאחר מכך המשיך ואמר, כי על-אף שהוא עצמו אינו צמחוני כרגע הוא תומך בצמחונות: "הייתי רוצה להיות צמחוני, והייתי רוצה שכולם יהיו צמחונים". דוקינס סיכם את עמדתו כשאמר כי "תוך מאה או מאתיים שנים, ייתכן שנתפוש את היחס שלנו לבעלי-חיים בימינו כפי שאנו תופשים כיום את היחס של אבותנו לעבדים."
"פרויקט הקוף הגדול"
זו אינה הפעם הראשונה שבה דוקינס נוקט עמדה למען זכויות בעלי-חיים: ב-1994 הוא לקח חלק ב"פרויקט הקוף הגדול", קמפיין שמטרתו הייתה להכיר בזכויות חוקיות של קופי-על גדולים - שימפנזים, אוראנג-אוטאנים, גורילות וקופי בונובו. הפרוייקט, שבו השתתף דוקינס לצד מדענים בולטים אחרים, כגון חוקרת השימפנזים ג'יין גודול, זכה להצלחה בניו-זילנד (שהכירה בקופי-על כבעלי זכויות מעוגנות בחוק) והשפיע גם על הפסקת ניסויים בקופי-על במדינות אחרות. עם זאת, בפרויקט זה ההתייחסות הייתה אך ורק לבעלי-החיים הקרובים ביותר גנטית למין האנושי, והדומים לו ביותר בתכונותיהם. לא הייתה בו שום התייחסות לצורך בהגנה על הקורבנות הרבים ביותר של פגיעה בבעלי-חיים, אלו המנוצלים בתעשיות המזון, שאמנם רחוקים יותר מבני-אדם מבחינה גנטית ושונים מהם בתכונותיהם, אבל לא נבדלים מהם ביכולת לחוש כאב.
התקדמות משמעותית יותר לעבר הכרה בבעייתיות המוסרית שביחס לבעלי-חיים בתעשיות המזון ניתן לראות בסרטון שהעלה דוקינס ב- 2009 לערוץ היוטיוב האישי שלו, "Foundation for Reason and Science", שבו הוא מראיין את הפילוסוף האוסטרלי פיטר סינגר, שלקח גם הוא חלק בפרויקט הקוף הגדול לצד דוקינס. סינגר הוא אחד הפעילים הבולטים ביותר בתנועה לזכויות בעלי-חיים, וספרו "שחרור בעלי החיים" נחשב לאחד הניסוחים המפורטים ביותר של הטיעון האתי בעד צמחונות. דוקינס דן עם סינגר באריכות בטיעוניו למען זכויות בעלי-חיים, ועל-אף שהוא אינו מתמקד בצמחונות הוא מסכים עמו על החובה המוסרית להיות מודע למה שקורה לבעלי-חיים בתעשיות המזון, ולכך שבעידן המודרני, עם תיעוש משק-החי, התחוללו שינויים מרחיקי-לכת בתנאים שבהם מוחזקים בעלי-חיים במשקים, כך שכיום רוב בעלי-חיים המנוצלים לייצור מזון נתונים בתנאים השוללים מהם דרך קבע מימוש של צרכיהם הבסיסיים ביותר.
אם כן, כבר בראיון ב- 2009 התייחס דוקינס לבעיה המוסרית שביחס לבעלי-חיים בתעשיות המזון, אך ההתבטאות שלו בכנס באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון הייתה הפעם הראשונה שבה הביע תמיכה מפורשת בצמחונות. בכך מצטרף דוקינס לאישים בולטים אחרים שהביעו את תמיכתם בצמצום הצריכה של מזון מהחי, כגון מייסד חברת מיקרוסופט ביל גייטס, שהפך לאחרונה למשקיע עיקרי בפיתוח מקבילים מהצומח לבשר ולביצים, ונשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, שעבר לטבעונות מטעמי בריאות.