שני צמחוני בוושינגטון
בירת ארצות-הברית מעודדת צמחונות, יוני 2010
וושינגטון מצטרפת ליוזמה
במאי 2009 הייתה העיר גנט בבלגיה לעיר הראשונה בעולם שהכריזה על יוזמה לעידוד יום צמחוני אחד בשבוע. ההכרזה באה בעקבות דו"ח האו"ם החושף את הנזקים האקולוגיים של תעשיות בעלי-החיים, וקריאתו של ראג'נדרה פצ'אורי, יו"ר הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם בעניין שינוי האקלים, להפחית בצריכת הבשר לפחות יום אחד בשבוע, כאמצעי להתמודד עם נזקים אלו. בעקבות גנט, הצטרפו גם ערים נוספות בעולם ליוזמה דומה, ביניהן סן פרנסיסקו. ב-29.6.2010 הצטרפה גם וושינגטון, בירת ארצות-הברית, לערים המקדמות יום צמחונות שבועי, כשמועצת מחוז קולומביה (המחוז המנהל את ענייני העירייה) חתמה על "ההכרזה על הכרה ביום שני ללא בשר." מטרת ההכרזה, לדברי המועצה, היא "להכיר במגיפת ההשמנה במחוז קולומביה, להאיר את היתרנות של תזונה עשירה בפירות וירקות, לעודד תושבים להימנע ממזון מהחי בימי שני, ולחגוג את שפע התוצרת המגודלת בגינות הקהילה והאזורים הסמוכים לה." ההכרזה היא תוצאת מאמציהם המשותפים של ארגון זכויות בעלי-חיים שמרכז פעילותו בוושינגטון, Compassion Over Killing, וארגונים מקומיים נוספים לקידום צמחונות.הפן הבריאותי
ההכרזה מתמקדת ברובה ביתרונות הבריאותיים של תזונה מהצומח, על רקע פעילותה של אשת נשיא ארצות-הברית, מישל אובמה, למאבק בהשמנת-יתר ולעידוד תזונה בריאה יותר בקרב צעירים, ועל רקע שיעורי ההשמנה הגבוהים במיוחד בבירה. ההצהרה נפתחת במילים:"הואיל ושיעור השמנת-היתר בקרב מתבגרים במחוז קולומביה הוא הגבוה במדינה וקרוב למחצית מהילדים בכמה רובעים סובלים מעודף משקל. ילדים ומתבגרים הסובלים מהשמנת-יתר נתונים בסיכון גבוה יותר למחלות של הלב וכלי הדם, כגון עודף כולסטרול או יתר לחץ דם, לבעיות עצמות ומפרקים, לדום נשימה בשינה, לבעיות חברתיות ופסיכולוגיות, כגון תיוג שלילי או הערכה עצמית נמוכה, ולסוכרת מסוג 2."
ההכרזה ממשיכה ומצטטת את עמדתו של ארגון התזונה האמריקאי, שעל-פיה צמחונים נהנים מרמות כלוסטרול נמוכות יותר, מלחץ דם נמוך יותר, ומסיכויים נמוכים יותר להשמנת-יתר, למחלות לב, לסוכרת, לסרטן הערמונית ולסרטן המעי הגס.
תשומת-לב מופנית להרגלי התזונה הלקויים האחראים להתדרדרות המצב הבריאותי: 81% מתלמידי התיכון במחוז לא אוכלים את הכמות היומית המומלצת של ירקות ופירות. לעומת זאת, צריכת הבשר לאדם עלתה בכמעט 90 ק"ג לשנה מאז שנות החמישים. ההכרזה מבקרת גם את איכותו הנמוכה של הבשר המוגש בקפטריות בתי-הספר בעיר, שבדיקות לאיתור פתוגנים נערכות בו לעתים רחוקות יותר מבדיקות בשר ברשתות מזון מהיר.
חברת מועצת מחוז קולומביה, איבט אלכסנדר, מחזיקה את "ההכרזה על הכרה ביום שני ללא בשר," באירוע השקת ההכרזה. לידה, משמאל לימין, עו"ד אמבר מקדונלד (DC Vegan), אליזבת קוסיניץ' ( Physicians Committee for Responsible Medicine) ואריקה מאייר (Compassion Over Killing). צילום: Compassion Over Killing
הפן הסביבתי
בהמשך ההכרזה, מוסבר גם על החשיבות הסביבתית של הפחתת הצריכה של מזון מהחי:"הואיל וההשלכות הסביבתיות של הימנעות מבשר הן משמעותיות. בכל פעם שיחיד נמנע מבשר, הוא חוסך 890 גאלוני מים וכמעט גאלון דלק. האו"ם מצא שהשיטות הנוכחיות לייצור בשר גורמות מחצית מכלל זיהום הנחלים והנהרות [...] ד"ר ראג'נדרה פצ'אורי, זוכה פרס נובל לשלום ויו"ר הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם בעניין שינוי האקלים, ציין כי הדרך הקלה ביותר לצמצום טביעת הרגל הפחמנית היא לקבוע יום אחד בשבוע ללא בשר."
בנוסף לכך, מתייחסת ההכרזה גם לבזבוז המזון במשק-החי, ומציינת כי אם התבואה המנוצלת להאבסת בעלי-חיים במשקים הייתה משמשת ישירות להאכלת בני-אדם, היא הייתה יכולה לספק כמות מזון כפולה מזו הדרושה להאכלת כל אחד מ-1.4 מיליארד הרעבים בעולם.
וגם בעלי-החיים מוזכרים
ההכרזה מכילה אזכור – אמנם קצר ולא מפורט – גם לשיקול של טובת בעלי-חיים בבחירה להמנעות ממוצרים מהחי:"הואיל ומספר הולך וגדל של אנשים מפחיים את צריכת המוצרים מהחי כדי למנוע אכזריות לבעלי-חיים. מיליארד בעלי-חיים בקירוב יינצלו אם צריכת המזון מהחי תופחת ב-10% בלבד, שיעור שיושג על-ידי יום שני לאומי ללא בשר."
למרות שוליותו, אזכור בעלי-החיים מפתיע לטובה: בהכרזות דומות שפורסמו על-ידי ערים אחרות, ניתן אזכור רק לשיקולים בריאותיים וסביבתיים נגד מזון מהחי.
פעילי Conpassion Over Killing בחלוקת מזון מהצומח באירוע השקת ההכרזה. צילום: Compassion Over Killing
חשיבות הצהרתית
בניגוד להכרזה על יום צמחוני בגנט, שלוותה גם בשינויי מדינויות תואמים במזנונים של בתי-ספר ומוסדות אחרים המנוהלים על-ידי העירייה, ההכרזה בוושינגטון נותרה בינתיים בגדר הצהרה כללית על עידוד יום שני צמחוני, ללא צעדים מחייבים. עם זאת, גם להכרזה סמלית יש חשיבות – בראש ובראשונה, כאמצעי להעלאת המודעות לנושא, אבל גם כגורם שעשוי להשפיע לטובה על קבלת החלטות עתידית של מוסדות העירייה. המשך עבודה מצד ארגונים לקידום הצמחונות, תוכל להבטיח שהמלצות ההכרזה יזכו ליישום בפועל ולא ייוותרו בגדר הצעה בלבד.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art701.html