משק החי האירופי לילדים
Farmland, אתר האינטרנט לילדים של הנציבות האירופית
התפתחות היסטורית
ב-1974 החל האיחוד האירופי לחוקק חוקים לצמצום הפגיעה בבעלי-חיים המנוצלים בחקלאות. בשנים האחרונות התרחבה פעילות רשויות האיחוד והחלה לכלול התייחסות ישירה להתנהגות הצרכנים. סימון ביצים ואריזות ביצים מאז שנת 2004 בישר מגמה זו, ולאחר מכן הזמינה הנציבות האירופית סקרים מקיפים בעניין האמונות והציפיות של אזרחי אירופה בכל הנוגע למצב החיות במשקים. אתר האינטרנט Farmland (אדמה חקלאית) מסמן שלב חדש בהגנה על חיות באמצעות פנייה לצרכנים. האתר, שהושק על-ידי הנציבות האירופית ב-10.11.2008 במסגרת "השבוע הווטרינרי האירופי", פונה לילדים בגילאי 12-9 בקירוב ומבקש לעצב את הרגלי הצריכה שלהם. האתר פועל בתשע שפות, והנציבות מתכוונת לתרגמו לשפות נוספות במידת הצורך, ולהוסיף ערכת הדרכה למורות כדי לאפשר את שילובו בתוכניות הלימודים בבתי-הספר באירופה.
משחק ומטרות
אתר Farmland כולל הסברים מילוליים על כמה מהצרכים של בעלי-חיים המנוצלים בחקלאות, על השיטות החקלאיות המקובלות ועל השיטות המועדפות לדעת יוצרי האתר. לב האתר הוא משחק אנימציה, וקיים פער בין ההסברים המילוליים על תעשיות בעלי-החיים, שהם אמינים למדי וכוללים צילומים אותנטיים, לבין משחק האנימציה, שמציג תמונה מיופייפת ומטעה של החקלאות. במשחק עצמו, עליך לגלם עובד/ת במשק ולבצע שורה של משימות בלול עופות לבשר, בדיר חזירים, בלול ביצים, במפטמת עגלים וברפת חלב. לאחר השלמת משימות אלה, עליך להוביל חיות במשאית, ורק אז נפתחת בפניך האפשרות לקנות בסופרמרקט (אתר המשחק אינו כולל התייחסות משמעותית לשחיטה). הדרישות המרכזיות ממך כעובד/ת במשק כרוכות במתן תנאי קיום בסיסיים לחיות, ואם אינך מצליח/ה לספק תנאים אלה – נכשלת במשחק. עם זאת, ילד שמשחק ב-Farmland אינו אמור לשכוח לרגע, שמטרתו אינה גידול חיות לשמו אלא הפקת מוצרים מגופן. מתוך ההקדמה למשחק:
ובתקופה הקצרה ביותר שאפשר תוך כדי איזון בין החיים של בעלי-החיים והמגבלות הכלכליות של מגדל החיות...
כדי לעשות זאת עלינו לדאוג לבריאות של החיות ולצרכים שלהן, וזה אומר לכבד את הרווחה שלהן ולהחזיק אותן בתנאים הטובים ביותר שאפשר...
עלינו לדאוג לה, לפנק אותה... חיה בריאה, שמצבה טוב בנפש ובגוף נותנת מוצר באיכות גבוהה... "
הסברים ועובדות
המשחק מתייחס לתעשיית העופות לבשר באופן תלוש מהמציאות – מוצגים בו כמה עופות בחצר, מבלי להסביר שזוהי שיטה נדירה. מדור ההסברים באתר Farmland דווקא מציג בכנות עובדות על התעשייה, אולם מבלי להזכיר לולים מהסוג האלטרנטיבי שמאויר במשחק:
לולי פטמים הם לעתים קרובות צפופים מאוד – בממוצע, כ-20,000 תרנגולים מוחזקים בבניין אחד, ולעתים מספר זה עלול לגדול עד ל-40,000 עופות."
הצילומים הנלווים להסבר ממחישים צפיפות איומה, ואחד מהם, הלקוח מארגון רווחת בעלי-החיים, CIWF (שסיפק מספר צילומים רבים לאתר) אף ממחיש רגליים מעוותות. עם זאת, כשם שהחוק האירופי לא קובע כיום הגבלות משמעותיות על תעשיית הבשר, כך גם דברי ההסבר לילדים מסתפקים בטענה הכמעט-טריוויאלית, שהלולן צריך לדאוג שלעופות יהיו מים ומזון כדרוש, טמפרטורה מתאימה, זרימת אוויר וכדומה.
גם תעשיית הביצים מיוצגת במשחק באופן תלוש מהמציאות, אולם דברי ההסבר מציגים את שיטות הגידול השונות, תוך התמקדות בכמה מן הפגעים שנגרמים לתרנגולות בכלובי סוללה, והצהרה: "לכן, החל מסוף 2011 כלובי סוללה לא יהיו יותר בשימוש באיחוד האירופי, כי הם רעים לרווחת בעלי-החיים." בהסבר מוצגים לולים ללא כלובים בנפרד מכלובים "מועשרים", שנשארו חוקיים באירופה, ובהם, כפי שנכתב בכנות, "יש לתרנגולות חלל לזוז במקצת."
אחת ממשימות המשחק היא לנהל משק חזירים בשטח פתוח, עם גישה למים, לבוץ ולמרעה, אף על-פי שבמציאות – כפי שאכן נאמר בדברי ההסבר – רוב החזירים באירופה כלואים במבנים.
בדברי ההסבר על תעשיות החלב ובשר הבקר, נאמר שהעגלים "מופרדים מאמם זמן קצר לאחר הלידה והם מואכלים באופן מלאכותי כדי שאפשר יהיה להשתמש בחלב אמם לייצור מזון." מוסבר שפרות אשר מייצרות חלב רב מועדות למחלות רבות, בעיקר ברגליים ובעטינים, אם כי קשה להבין מתוך הדברים שהחולניות נובעת ישירות מהייצור הבלתי טבעי של חלב רב.
בכל הנוגע להובלת בעלי-חיים, המשחק ריאליסטי למדי: כשחקן, עליך לנהוג בכביש צר בעזרת החצים שבמקלדת, ובכל פעם שסטית לשולי הכביש, מופיע אפקט מעיק של התנגשות. גם דברי ההסבר בנושא זה מציגים תמונה עגומה של הובלות ממושכות ומעוררות מצוקה. זהו ההסבר היחיד, שבו נעשה שימוש בשפה שנועדה לעורר הזדהות עם החיות:
ללא חלופות ברורות
ההסברים על תעשיות החי הגדולות כוללים אפוא כמה עובדות קשות ואפילו מספר תמונות בלתי נעימות לצפייה, ויש פירוט של דברים שעלולים להשתבש במשק. אולם באתר בולט בחסרונו הסבר ברור על ההבדלים הקיימים בין שיטות חקלאיות שונות ועל האפשרות שיש לצרכן להחרים את השיטות האכזריות ביותר. ילד שמשחק ב-Farmland וקורא את ההסברים, ודאי יתרשם שבכל תעשייה חקלאית (מלבד, אולי, תעשיית הביצים) יש שיטה אחידה, פחות או יותר, ודברים עלולים להשתבש באופן מקומי; כצרכן, אין לו אפוא שום דרך לדעת מתי משהו השתבש ומתי כדאי לבחור במוצר אחר. מן הסתם, בנציבות האירופית לא רצו להרגיז אף גוף מסחרי ולכן נמנעו מלסמן שיטות חקלאיות חוקיות בתור שיטות פסולות. במובן זה, Farmland הוא יוזמה שהוחמצה.
בסופרמרקט
דברי ההסבר תחת הכותרת "לעשות את הקניות שלך" הם הניסיון של יוצרי האתר לתקן את העמימות. דף זה הוא המקום היחיד בפרויקט, שמספק לילד/ה הנחיות ברורות על ההתנהגות הרצויה כשקונים מזון מן החי:
תוויות מזון עוזרות לנו לבחור מוצרים ידידותיים-לרווחת-בעלי-חיים. יש הרבה מידע על התווית שמסביר מאיפה מזון מסוים מגיע ומה יש במזון הזה. כיום, במקרה של בשר בקר, התווית תאמר לך בדיוק איפה החיה נולדה, גודלה ונשחטה.
לעתים תוויות מכילות מידע על התנאים שבהם גודלה החיה. למשל, על ביצים, התווית מעידה האם הביצים יוצרו על-ידי תרנגולות מטילות שחיות בכלובים או על-ידי אלה שהיו חופשיות להסתובב, לפעמים אפילו בחוץ.
אז זכרו – היו מודעים, ובדקו את התוויות כאשר אתם הולכים לקנות מזון. בעשותכם כך, גם אתם תוכלו ליצור הבדל ממשי לרווחת בעלי-חיים."
למרות הנחיות מפורשות אלה, במשחק עצמו שלב הקניות הוא החלק המאכזב ביותר ב-Farmland. כל מה שנדרש מהשחקן בסופרמרקט הוא לזהות האם המוצר שהוא קונה מקורו בבקר, בעופות, בחזירים או בכבשים. באופן תמוה, אין בחלק זה של המשחק זכר ל"רווחת בעלי-חיים".
השלכות הפרויקט
לא יהיה זה מציאותי לצפות מהנציבות האירופית שתספר לילדים את כל האמת על הפגיעה החקלאית בחיות ושתעודד צמחונות. ואכן, בפרויקט Farmland עצם הניצול החקלאי של בעלי-חיים אינו עומד תחת שום ביקורת. כמו חוק רווחת בעלי-החיים האירופי, כך גם הפרויקט נשען על הנחות חקלאיות מיתממות: שהגבלה על תנאי תיעוש קיצוניים קשורה ב"איכות המוצר", ושניהול טוב של משק חי משמעו מתן תנאים טובים לחיות – כמעט ללא רמז לעובדה, שדווקא משתלם לחקלאים לפגוע בחיות מטעמים כלכליים רבים. מעבר לכך, המשחק (אולם לא ההסברים שבאתר) מתאר משק קטן מאוד עם תנאים טובים במיוחד; בכך הוא דומה לספרי ילדים סטנדרטיים, המבססים בתודעת הילדים אשליות בוטות על טיבה של המציאות החקלאית.
למרות כל זאת, פרויקט Farmland מועיל הרבה יותר משהוא מזיק. בעולם של ניכור עמוק בין הצרכנים לבין החיות שאת ניצולן הם מממנים, הפרויקט ממוקד ביעילות רבה בשבירת הניכור. רוב הילדים שייחשפו למשחק ולהסברים הנלווים אליו, ודאי יפתחו עניין בקניית מוצרים מן החי מן הסוג הפחות אכזרי שבין אלה שמוצעים לקנייה בסופרמרקט. אחדים מכלל המשחקים אף עשויים לפתח ספקנות כלפי צריכת מוצרים מן החי בכלל. אם כן, בתור פרי יוזמתו ועבודתו של אחד מהגופים הפוליטיים הגדולים בעולם, פרויקט Farmland מהווה תקדים היסטורי מהפכני.