איסור על עקירת ציפורני חתולים
ב-28.11.2011 אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית הצעת תיקון לחוק צער בעלי-חיים, שעל פיה ייאסרו ניתוחים לעקירת ציפורני חתולים שלא למטרות רפואיות. את ההצעה יזם יו"ר שדולת בעלי-החיים בכנסת, ח"כ איתן כבל (עבודה) והיא הוגשה בשיתוף עם ח"כ דב חנין (חד"ש), ח"כ יואל חסון (קדימה), וח"כ ניצן הורוביץ (מרצ). בעוד שניתוחים לכריתת איברי בעלי-חיים למטרות קוסמטיות נאסרו בחוק כבר בשנת 2001, ניתוחים לעקירת ציפורני חתולים המשיכו להתבצע במטרה למנוע מחתולים את האפשרות לשרוט ולגרום נזק לריהוט.
הניתוח כרוך לא רק בהסרת הרקמה הלא-עצבית של הציפורניים (שאינה רגישה לכאב) אלא גם בעקירת קצה פרק היד של החתול, המכיל עצבים ורגיש לכאב, וזאת על-מנת למנוע מהציפורניים לצמוח מחדש. הדבר גורם לחתול לכאבים עזים הנמשכים לאורך תקופת החלמה של מספר שבועות, שבמהלכה על כפותיו להישאר חבושות. גם לאחר תקופת ההחלמה עשויים חתולים שעברו את הניתוח להמשיך לסבול מכאבי פנטום (כאבים הנגרמים מפעילות מערכת העצבים של איבר קטוע) והם אף נותרים נכים לכל חייהם, מכיוון שהציפורניים נחוצות לא רק לצורך התגוננות אלא גם בביצוע פעולות שגרתיות כמו טיפוס, קפיצה, או התגרדות. חקיקה האוסרת ביצוע ניתוחים מסוג זה קיימת כבר במספר מדינות וביניהן בריטניה, פינלנד, הולנד, שוויץ, אסטוניה, גרמניה, אוסטריה וברזיל.
עם זאת, התיקון החדש לחוק מסויג בכך שהוא עדיין מאפשר את ביצוע הניתוח במקרה שהדבר נחוץ לצרכים רפואיים – של החתול או של בני האדם המחזיקים בו. יש לציין שגם במקרים שבהם, מסיבה כזו או אחרת, יש צורך למנוע מהחתול לשרוט, קיימות דרכים אכזריות פחות לעשות זאת, כגון גזיזת קצות הציפורניים בלבד (בחלק שאינו רגיש לכאב, בניגוד להסרת הציפורן כולה), או כיסוי הציפורניים במגני פלסטיק, הניתנים לרכישה בחנויות לציוד בעלי-חיים.