איך (כמעט) הפכנו לחברים של בן לאדן
דיכוי פעילות למען בעלי-חיים בארצות-הברית במסווה של "מלחמה בטרור", יוני 2003
האחד-עשר בספטמבר
מנצלי בעלי-החיים במשקים, במעבדות ובשאר התחומים לא היו יכולים להמציא רעיון טוב יותר מפיגועי הענק באחד-עשר בספטמבר 2001. סוף-סוף אמריקה בהיסטריה של טרור ואפשר לסגור חשבון עם כל מי שמעצבן אותך, בחסות הממשל ואל-קעידה. לאחר הפיגועים, מיהר הקונגרס לאשר את "חוק הפטריוטיזם האמריקאי", אשר בצירוף עם חוקים קיימים – שעד כה נעשה בהם שימוש מועט בלבד – הגביר לעין ערוך את החדירה לפרטיותם של אנשים ואת המעקב אחריהם, ללא צורך באישור בתי-המשפט. פתאום נמצאו המוני חשודים בטרור. אבל כשמבררים מהו בדיוק "טרור" בעיני ה-FBI, עולות תמיהות. לפי הצהרה רשמית של ה-FBI ביולי 2000, סכנת הטרור הגדולה בארצות-הברית נשקפת מ"קיצוניים" סביבתיים ומתומכי זכויות בעלי-חיים, וכן מארגוני ימין קיצוני. באותה עת כבר שהו במדינה כל משתתפי הפיגועים של ספטמבר 2001, אך ה-FBI התעניין יותר במעקב אחר אנשים המשחררים חורפנים מכלוביהם בתעשיית הפרוות.
ריסוס קטלני
הפעילות הבלתי חוקית של שני "ארגוני הטרור" – החזית לשחרור כדור-הארץ (ELF) והחזית לשחרור החיות (ALF) – אינה פוגעת בבני-אדם, אך עובדה זו אינה מטרידה במיוחד את ה-FBI ואת שאר "לוחמי הטרור". לטענתם מישהו "עלול להיפגע", אך למעשה הם מתעניינים בנזקים הכספיים. ומהם בדיוק מעשי הטרור לכאורה? פה ושם בוצעו הצתות, הנחשבות ודאי כפעולות טרור גם לפי הגדרות שפויות. אך ברשימה של "התקפות טרור" שספגה רשת מקדונלד'ס, למשל – ותיעדה בקפדנות כחלק מיחסי הציבור שלה – נמנו בעיקר מקרים של ריסוס כתובות על סניפים, וכן הדבקת מנעולים ופיזור חומר מסריח. לחיילים של בן לאדן יש עדיין מה ללמוד.
שלטון מטריד
בינתיים, המדיניות החדשה מתבטאת בעיקר בהתגברות ההטרדות נגד פעילי זכויות בעלי-חיים. הארגון SHAC ("עִצרו את התאכזרות הנטינגדון לחיות") הוא אחד הקורבנות העיקריים. ארגון זה פועל לסגירת חברת הענק הנטינגדון, העורכת ניסויים בחיות עבור חברות שונות, למטרות מסחריות, תוך 32 הפרות ידועות של החוק הפדרלי לרווחת בעלי-חיים. אחת מן הטקטיקות המצליחות של SHAC, שעוררו את עוינותם של תומכי הניסויים, היא הצפת גורמים הקשורים בהנטינגדון בהמוני מכתבי מחאה ענייניים. תומכי הניסויים אורבים למכתב איום נדיר – בדרך-כלל ללא הצלחה יתרה. אולם ה-FBI פשט על משרד של SHAC והחרים ציוד; הרשיונות לקיים הפגנות ניתנים בקושי רב, ופעילים נעצרים. לאחרונה (12.6.2003) נעצרה פעילה מקליפורניה, לינדסי פארמה, לאחר שלא הופיעה להעיד על SHAC בבית-המשפט.
חוק האקו-טרוריזם
המהלך המשמעותי ביותר בעקבות בהלת הטרור בארצות-הברית הוא יוזמת חקיקה חדשה מטעם ארגון של ציידים (US Sportsman's Alliance) ובחסות ארגון משפטי שמרני (ALEC). כך באה לעולם הצעה ל"חוק האקו-טרוריזם", במטרה לנסות להעבירו בחמישים מדינות ארצות-הברית. ההצעה החלה להתגלגל בינואר 2003. בטקסס מיהר סנטור רפובליקני להגיש את הצעת החוק, ואחריו נעשה הדבר בשש מדינות נוספות; במדינות השונות נערכו בה שינויים קלים.
אסור, אסור ואסור
הצעת החוק נועדה לעצור כל פעילות להגנה על בעלי-חיים או על הסביבה. היא מגדירה כפשע כל פעילות למען בעלי-חיים מול גוף ממוסד כלשהו, וכוללת שלושה איסורים כלליים:
- איסור למנוע מאדם לקחת חלק בפעילות הקשורה ב"שימוש בחיות". לשון ההצעה מאפשרת להתייחס לכל הפרעה כאל "מניעה". עונשי המאסר נעים בין 180 יום לשנתיים, וכן עד 10,000 דולר קנס.
- איסור למנוע מאדם להשתמש במתקן ה"משתמש בחיות" – גם כאן אפשר לפרש כל הפרעה כ"מניעה". העונש המוצע זהה.
- איסור להיכנס למתקן שמוחזקות בו חיות במטרה לעשות אחת מן הפעולות שלעיל. העונש: עד שנת מאסר ו-4,000 דולר קנס.
למותר לציין שכל העברות הללו כבר נושאות עונשים במסגרת חוקים אחרים – נגד חבלה, גניבה, הסגת גבול וכדומה. אולם ההצעה מייחדת פעילות להגנה על בעלי-חיים והסביבה (וכן פעילות נגד משקים תעשייתיים מטעם שכניהם או מטעם בעלי משקים קטנים) ודורשת להחמיר באופן מיוחד את הענישה נגדה. ההצעה מדגישה את האיסור על צילום חיות בתוך שטח פרטי, וזאת במטרה למנוע את הפעילות היעילה ביותר מבחינה ציבורית ומשפטית להגנה על חיות: תיעוד הניצול שלהן, ובעקבות זאת חשיפה תקשורתית ותביעה משפטית. ההצעה הופכת לעבירה פלילית כל ניסיון פרטי או עיתונאי לצלם חיה בתוך משק, מעבדה וכדומה.
איך הופכים לטרוריסטים
פירוט האיסורים המוצעים אינו עוצר בפעילות בשטח פרטי. כל מחאה שקטה נגד חברה המנצלת חיות וכל תמיכה בפעולת מחאה מוצגת אף היא כעבירה. במילים אחרות: מי שתרם כסף לארגון המבצע פעולות אסורות, או אפילו חתם על עצומה מטעם ארגון זה, ייחשב כעבריין. כל פעילות נגד עסק מסחרי המשתמש בחיות (או במשאבים טבעיים) תיאסר, אם נערכה מתוך "מוטיבציה פוליטית", כלומר: "כוונה להשפיע על ישות ממשלתית או על הציבור לנקוט פעולה פוליטית ספציפית." מוצע לאסור כל התארגנות של שני אנשים או יותר במטרה "לתמוך בפעילות כלשהי במוטיבציה פוליטית, שנועדה להפריע או להרתיע אדם כלשהו מהשתתפות בפעילות שמעורבות בה חיות או פעילות המערבת משאבים טבעיים." כל התארגנות כזו נחשבת כ"ארגון טרור", וחברי הארגון הם "טרוריסטים". הצעת החוק כוללת דרישה לפתוח אתר אינטרנט שיפורסמו בו שמות ה"טרוריסטים", כתובתם ותמונתם.
למרות הכל – לא טרוריסטים!
הצעת החוק החדשה, שנראית סהרורית לחלוטין, הצליחה לעבור שלבי אישור שונים במספר מדינות. פעילים מתונים ביותר להגנה על בעלי-חיים מצאו עצמם נאבקים לא על זכויות בעלי-חיים אלא על זכויות האזרח הבסיסיות ביותר שלהם, כגון חופש הביטוי. עולה התמיהה, כיצד מצליח טירוף כזה לעבור את ערכאות המשפט האמריקאיות. התשובה לכך נעוצה בקשר שבין כוח פוליטי לעסקים הפוגעים בחיות ובסביבה. בטקסס צריכה הייתה ההצעה להידון בוועדת בית-הנבחרים למשפט פלילי, אולם בדרך פלא הגיעה לדיון דווקא בוועדה לחקלאות ולמשק-החי, שיושב-הראש שלה הוא... היוזם של הצעת החוק. למרות המהלך המתוחכם נגנזה ההצעה בטקסס ב-29.5.2003, ורק במדינת ניו יורק היא עדיין תלויה ועומדת – נקווה שלקראת נפילה קרובה. עדיין אי-אפשר באמריקה להפוך לטרוריסט על-ידי חלוקת עלוני הסברה לזכויות בעלי-חיים.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 103, 21.6.2003.