יום זכויות בעלי-חיים בכנסת, פברואר 2014
בראש סדר היום: הוצאת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות
הדיון העיקרי על סדר היום התמקד בצורך להוציא את הסמכויות לטיפול בחוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות. משרד החקלאות נגוע בניגוד עניינים מובנה הפוגע בתפקודו כאחראי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים, בשל היותו המשרד המקורב ביותר לאינטרסים הכלכליים של תעשיות המזון מהחי. עמותת אנונימוס מותחת ביקורת זה זמן רב על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות בתחום אכיפת החוק, ובכנסת הוקדמת אף הוגשה הצעת חוק שמטרתה להעביר את סמכויות האכיפה של החוק לידי המשרד להגנת הסביבה. הצעת החוק אף זכתה לתמיכה רחבה בוועדת השרים לענייני חקיקה ובקריאה טרומית בכנסת, אולם ערר שהגישה שרת החקלאות דאז, אורית נוקד, הביא לעיכוב בהמשך הליכי החקיקה, ונפילת הממשלה והקדמת הבחירות הביאו לכך שהצעת החוק נקברה.
סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה יצחק בן-דוד נשא דברים בנושא: "מצב הדברים הקיים מביא לניגוד אינטרסים בין החקלאים לבין רווחת בעלי-חיים. מי שאמור לקדם אינטרסים לגיטימיים של החקלאות בישראל ותועלתם הכלכלית של החקלאים לא יכול לתת משקל הולם להגנה על בעלי חיים בהם נעשה שימוש בתעשייה זו". דברים אלו עוררו מחלוקת עם מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן, שטען שהתפקוד הלקוי של משרד החקלאות באכיפת החוק הוא נחלת העבר, וכיום המשרד עושה יותר מאי-פעם להגנת בעלי-חיים. למרות טענתו של כהן, בפועל שר החקלאות הנוכחי, יאיר שמיר, מסתמן כאחד הפעילים הבולטים בכנסת נגד הגנת בעלי-חיים.
השר להגנת הסביבה עמיר פרץ (התנועה) כתב על הנושא בפרסום בדף הפייסבוק הרשמי שלו: "דיון סוער התפתח בשדולה סביב פנייתי לראש הממשלה בדרישה להעביר את סמכויות האכיפה על חוק צער בעלי חיים ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה. מי שדואג לאינטרסים הכלכליים לא יכול לפקח על פגיעה והתעללות בבעלי החיים. אני אמשיך לפעול במלוא הכוח עבור שמירת זכויות בעלי החיים, כי מבחינתי מי שדואג לבעלי החיים, יש לו יכולת לדאוג לבני האדם."
הצעת חוק: אחריות פלילית למנהלים
בתחום החקיקה, ההישג המשמעותי של היום הוא אישורה בקריאת טרומית של הצעת תיקון לחוק צער בעלי-חיים שהגישו ח"כ דב חנין (חד"ש) וח"כ עמרם מצנע (התנועה). הצעת התיקון נוסחה בעקבות תחקיר אנונימוס ששודר בכלבוטק באוקטובר 2013 וחשף את ההתעללות בתרנגולים ותרנגולי-הודו במשחטת זוגלובק בשלומי. מטרת ההצעה להטיל את האחריות הפלילית על התעללות בבעלי-חיים גם על מנהלי תאגידים שתחת סמכותם התבצעה התעללות בבעלי-חיים. להצעת החוק צפויה להיות חשיבות מכרעת לגבי אכיפת חוק צער בעלי-חיים: לאחר החשיפה מבית המטבחיים "אדום אדום" של תנובה, הוגשו כתבי אישום נגד פועלים זוטרים יחסית, ואילו המנהלים הבכירים יותר חמקו מאחריות. הצעת החוק יכולה להבטיח שבמקרים כאלו יהיה ניתן להעמיד לדין גם את מנהלי המפעלים שבהם מתרחשת ההתעללות. ח"כ חנין הסביר את חשיבות התיקון לחוק בפוסט בדף הפייסבוק שלו: "כולנו הזדעזענו מתחקירי ״אדום-אדום״ וזוגלובק, אבל מאחורי התמונות המזעזעות עומדים שיטה ואינטרסים כלכליים. הענשת הש.ג. לא תפתור את הבעיה. חייבים להגיע למקבלי ההחלטות בצמרת ולהטיל עליהם אחריות אישית. צריך לאסור גם על רשלנות שמביאה לפגיעה קשה בבעלי חיים. תודה לח״כ עמרם מצנע, שותפי בהובלת הצעת החוק. הערכה גדולה לפעילי זכויות בעלי החיים על היוזמה, ההתגייסות והתמיכה לאורך כל השנה. תודה על הזכות שאתם/ן נותנים לי לקחת חלק איתכם/ן במאבק החשוב הזה: להקטין את הסבל בעולם שלנו."
תעודת הוקרה לרונן בר מאנונימוס
עוד במסגרת יום זכויות בעלי-החיים, העניקה השדולה למען בעלי-חיים בכנסת תעודת הוקרה לעיתונאי ופעיל אנונימוס רונן בר. בר, המסתמן בשנים האחרונות כפעיל המרכזי לחשיפת ההתעללות בבעלי-חיים בתעשיות המזון השונות, הוא התחקירן שעמד, בין השאר, מאחורי חשיפת ההתעללות בבית-המטבחיים "אדום אדום" של תנובה, במשטחת זוגלובק בשלומי, ובמשלוחים החיים מאוסטרליה לישראל. תעודת הוקרה נוספת הוענקה לעו"ד יוסי וולפסון, ממייסדי עמותת אנונימוס, שכיום עומד בראש המחלקה לחיות משק ב"תנו לחיות לחיות".
ובמזנון: תפריט טבעוני
ביום זכויות בעלי-החיים הקודם, שצוין בשנת 2010, הגיש מזנון הח"כים בכנסת, לרגל האירוע, תפריט צמחוני. הפעם התקדם מזנון הח"כים צעד נוסף קדימה והציע תפריט טבעוני. היוזמה לכך הגיעה מצד ח"כ תמר זנדברג (מרצ), הפועלת מאז תחילת כהונת הכנסת הנוכחית להגדלת ההיצע הטבעוני במזנון הכנסת. התפריט גובש בעזרתה של עיתונאית האוכל אורי שביט (המוכרת מהבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומהרצאתה בנושא טבעונות בערוץ TED) וכלל, בין השאר, ירקות ממולאים, המבורגרים טבעוניים, קציצות עדשים שחורות, מרק עדשים עם ירקות שורש, מאפה תרד בבצק עלים, שיפודי טופו וירקות ולביבות בטטה.
התפריט זכה לביקורות חיוביות מצד חברי הכנסת. ח"כ יפעת קריב (יש עתיד) ביטאה את דעתה בעניין: "הכנסת צריכה לאמץ את המזנון הטבעוני לצד הבשרי כדבר שבשגרה. אני מוקסמת מהביקוש הגבוה למנות הטבעוניות. הגיע הזמן שהמודעות לנושא זכויות בעלי החיים תעלה בבית הזה, ומכאן תתפשט לחברה כולה". תגובה נלהבת נוספת התקבלה גם מח"כ שמעון אוחיון (הליכוד): "עין רואה ולשון חומדת. יש כאן שילוב יפה של חזות אסתטית וערבות לחיך. שאלתי את עצמי מה הולכים להאכיל אותי, ואת הרוב אהבתי. זו הפתעה נעימה". ח"כ משה פייגלין (הליכוד) מסר: "האוכל הטבעוני מצוין ובריא. חשוב שנפעל לרומם את בעלי החיים וההתחשבות בהם בלי לשבש את הפער המוסרי שבהבדלה בין בני אדם לחיות". וח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש) דיבר בשבח הפופולריות ההולכת והגוברת של הבחירה בתזונה טבעונית: "היום המסלול הטבעוני תפס מקום מרכזי, ואוכלי הבשר בשוליים. זה שינוי מרענן, בדרך ארוכה ומורכבת. הרבה חברי-כנסת נחשפו היום לארוחה טבעונית לא רק כאופציה מוסרית אלא כאופציה קולינרית טעימה יותר."
בתקשורת
בסקירת האירוע ב-nrg מעריב בחרו להתמקד בתפריט הטבעוני שהוגש במזנון (דליה מזורי, "יום טבעוני בכנסת: טופו, מנגולד וח"כים מרוצים", 25.2.2014), וגם במדור האוכל בוואלה! עלתה כתבה בנושא זה (ריטה גולדשטיין, "היום שפואד הפך לטבעוני: חברי הכנסת אוכלים ירוק", 25.2.2014). ב-ynet בחרו להתמקד בנתונים על העלייה במקרי התעללות בבעלי-חיים, ובביקורת על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות באכיפת החוק (ארז ארליכמן, "בע"ח בכנסת: עלייה בהתעללות בחיות", 25.2.2014). כתבות נוסופת עסקו בהצעת החוק של חה"כ חנין ומצנע להטלת האחריות הפלילית על מנהלי תאגידים (שלומית צור, "חוק צער בע"ח: האחריות לעבירות תוטל גם על בכירי תאגידים", גלובס, 23.2.2014, דליה מזורי, "אושר: בכירים ישאו באחריות להתעללות בבע"ח", 24.2.2014).