בעקבות חשיפת האלימות במשלוחים, 2013
התגובות בתקשורת, התלונה, והחקירה האוסטרלית
החשיפה האחרונה של התעללות בבעלי-חיים המובלים מאוסטרליה לישראל היא כבר השלישית מסוגה במהלך השנתיים האחרונות, לאחר שבאוגוסט 2011 נחשפה על-ידי אנונימוס אלימות בפריקת עגלים במסוף צופר בערבה, ובדצמבר 2012 שודרה בתכנית כלבוטק כתבת תחקיר החושפת את ההתעללות בעגלים וטלאים שהובלו מאוסטרליה בבית המטבחיים "אדום אדום" של תנובה. גם בשני מקרים אלו, כמו בחשיפה הנוכחית, תועדה אלימות כלפי בעלי-החיים, הכוללת שימוש בשוקרים חשמליים ובהלקאה. יש לציין כי גם מעבר לאלימות זו, ||ההובלה של בעלי-חיים בצפיפות קשה – המתמשכת על-פני מספר שבועות בים – כרוכה כשלעצמה בהכרח בסבל רב עבורם.
בעיה מבנית
בניגוד לניסיון להציג את ההתעללות כ"תקרית חד-פעמית" וחריגה, הסיקור התקשרותי בעקבות החשיפה הנוכחית גילה יותר ויותר הכרה בכך שמדובר בבעיה מבנית באופן בו פועלות תעשיות המזון מהחי. כך, למשל, תיאר זאת אבי עמית, ראש דסק התחקירים של ערוץ 10, כשהתארח בתכנית "הבוקר עם אורלי וגיא":
גיא מרוז, מגיש התכנית, הכריז (במידה של הסתייגות) כי בכוונתו להפוך לצמחוני בעקבות החשיפה. זוגתו של מרוז ושותפתו להגשת התכנית, אורלי וילנאי, כבר הצהירה על המעבר שלה לצמחונות במהלך ראיון שערכה עם רונן בר, התחקירן האחראי החשיפה מבית המטבחיים של "אדום אדום".
איפה משרד החקלאות?
על האכיפה של חוק צער בעלי-חיים בפריקה של בעלי-חיים המובלים מחו"ל, אחראי משרד החקלאות – שזכה לביקורת על ניגוד האינטרסים בו הוא נתון מכיוון שהוא מקורב יותר לתעשיות המנצלות בעלי-חיים. ההתעללות שנחשפה התבצעה תחת עיניהם של פקחי משרד החקלאות, ולא הייתה מגיעה לידיעת הציבור לולא תועדה על-ידי פעילי אנונימוס – דבר הממחיש שוב את תפקודו הלקוי של משרד החקלאות באכיפת החוק.
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ציין השבוע את הצורך להחמיר את פעולות האכיפה והענישה נגד עבירות על חוק צער בעלי-חיים. בעוד שווינשטיין כיוון בעיקר לעבירות המתבצעות על-ידי יחידים על-דעת עצמם, להצהרתו יש משמעות גם לגבי ההתעללות בבעלי-חיים המתבצעת בתעשיות ממוסדות, ולצרכים כלכליים. אביב לביא, בטור שכתב על הצהרת היועץ המשפטי ("המלחמות של וינשטיין", מעריב, 2.8.2013), התייחס לכך בהרחבה:
לביא גם מזכיר שעד היום, שמונה חודשים לאחר חשיפת ההתעללות בבית המטבחיים של "אדום אדום", טרם הוגשו כתבי אישום נגד המתעללים – אם כי הוא מצטט גם מקור במשרד החקלאות המבטיח כי טיוטת כתב אישום בנושא כבר נוסחה, וכתב האישום צפוי להיות מוגש בקרוב.
כתבה שפורסמה ב-TheMarker ("אנונימוס: לחקור אחריות של תנובה, דבאח ווטרינרים ממשלתיים להתעללות לכאורה בעגלים", 31.7.2013) מדווחת כי עמותת אנונימוס הגישה תלונות למשטרה, למשרד החקלאות ולמשרד הגנת הסביבה, בדרישה לחקור את העבירות ולהגיש כתבי אישום גם במקרה זה.
אחריות צרכנית
פעיל אנונימוס, ד"ר אסף הרדוף, מסביר בטור דיעה שפורסם ב-ynet ("בדרך לשווארמה, תסתכלו להם בעיניים", 31.7.2013) כי אין להטיל את האחריות להתעללות על כתפי הפועלים שתועדו בלבד, אלא לא פחות מכך גם על תאגידי המזון האחראים על הובלת בעלי-החיים, על משרד החקלאות, שפקחיו אינם עושים כמעט דבר כדי למנוע הפרה של חוק צער בעלי-חיים (שעל אכיפתו הם אחראים), ואף ציבור הצרכנים:
ד"ר הרדוף אף התראיין ברדיו Eco99fm, שם דיבר על התלונה שהוגשה על-ידי אנונימוס.
אוסטרליה: תפתח חקירה
החשיפה זכתה לתשומת לב לא רק בתקשורת הישראלית, אלא גם בתקשורת האוסטרלית. כשבוע לאחר שידור כתבת התחקיר בערוץ 10, הופיעה גם ברשת ABC האוסטרלית כתבה החושפת את ההתעללות ("Livestock exporter investigated over cruelty footage"). בתגובה לידיעה, הודיע משרד החקלאות האוסטרלי על כוונתו לפתוח בחקירה נגד היצואן. חקיקה שהתקבלה באוסטרליה בשנה שעברה מאפשרת להטיל על יצואנים את האחריות המשפטית על התעללות בבעלי-חיים גם אם העבירות התבצעו מחוץ לגבולות אוסטרליה. החקיקה התקבלה הודות למאמצים של ארגון Animals Australia, שהסתמכו על תיעודים לגבי ההתעללות שעוברים בעלי-חיים המובלים מאוסטרליה במדינות היעד שלהם (ובין השאר, גם על צילומים מישראל שהושגו על-ידי עמותת אנונימוס). תחת החוק החדש, יהיה ניתן להעמיד לדין באוסטרליה את היצואן.