חשיפה ממשק רבייה
חקירה סמויה בתעשיית תרנגולי ההודו, דצמבר 2011
באטרבול היא חברת ענק בתחום העופות, המתמחה במוצרי תרנגול-הודו. החברה מוכרת למעלה מחצי מיליארד ק"ג בשר תרנגולי-הודו בשנה, בארה"ב ובשווקים נוספים. בארה"ב מחזיקה החברה בכחמישית משוק ההודו, ואף מפעילה את המפעל הגדול ביותר בעולם לעיבוד בשר תרנגולי-הודו. במשך ארבעה שבועות במהלך החודשים נובמבר-דצמבר 2011 תיעד חוקר סמוי מטעם MFA את תנאי החיים באחד ממתקני החברה, בשאנון, צפון קרוליינה, שבו מגדלים ומחזיקים תרנגולי-הודו זכרים לצורך הפקת זרע, המשמש להרבעה מלאכותית. ממצאי החקירה חושפים התעללות קשה: המצלמה הנסתרת תיעדה עובדים הבועטים ובוטשים בציפורים, גוררים אותן כשהם אוחזים בכנפיהן העדינות ובצווארן ומטיחים אותן לקרקע או אל תוך משאיות ההובלה. כל זאת באופן גלוי ולעיני עובדים אחרים וההנהלה. עוד תועדו עובדים כשהם חובטים בראשי הציפורים במוטות מתכת ומותירים רבות מהן לגסוס באיטיות מפצעיהן. שגרת הגידול של תרנגולי הודו כוללת את החזקתם בתוך הפרשותיהם, כשהם מכוסים בזבובים וחלקם אינו מסוגל לגשת למזון ולמים וסובל מאובדן נוצות בהיקף חמור. כמו כן תועדו ציפורים רבות כשהן סובלות ממגוון פציעות ומחלות שאינן מטופלות, כולל פצעים פתוחים, זיהומים, דלקות עיניים חריפות ועצמות שבורות. תרנגולי הודו פצועים באופן קשה, שאינם מסוגלים אפילו לצעוד, מושארים למותם בלא כל טיפול וטרינרי כנוהל שגרתי. מנהל החווה הסביר לחוקר MFA שטיפול רפואי גוזל משאבי כסף וזמן יקרים מדי, ולכן אינו מסופק לעופות.
מיד עם פרסום החקירה פנו אנשי ה- MFA לרשויות והגיש תלונה רשמית המפרטת את ביטויי האלימות וההתאכזרות כפי שתועדו במתקני באטרבול, וב- 29 בדצמבר 2011 פשטו אנשי המשטרה והתובע המחוזי על מתקני באטרבול בחשד להתאכזרות לבעלי-חיים. ב-15 לפברואר נעצרו שלושה מעובדי המפעל, ובשבוע שלאחר מכן נעצרו שלושה נוספים. במשטרה מעריכים כי ייתכנו מעצרים נוספים בהמשך.
בנוסף, נעצרה בעקבות החקירה גם אחת העובדות הבכירות של משרד החקלאות של מדינת צפון קרולינה, ד"ר שרה מייסון, וטרינרית המנהלת את התכניות לבריאות בעלי חיים של המשרד. נחשף כי מייסון הדליפה להנהלת "באטרבול" מידע על החקירה הסמויה, והזהירה אותה מראש לקראת הפשיטה הצפויה על מתקניה, שהייתה אמורה להתרחש במפתיע. מייסון הודתה באשמה והורשעה בשיבוש הליכי חקירה, אך נגזר עליה עונש קל בלבד, של 45 ימי מאסר על תנאי. היא אף לא איבדה את תפקידה במשרד החקלאות, אלא רק הושעתה לתקופה קצרה של שבועיים. עם זאת, להרשעתה של מייסון יש חשיבות בכך שהיא חושפת עד כמה בלתי-יעילים המנגנונים האמורים לפקח על תעשיית המזון מהחי.