25 מיליון מתו מקור
פגעי הקור בבריכות דגים ובים
גל הקור שפקד את ישראל בסוף ינואר ובראשית פברואר 2008 גרם לתמותה המונית של דגי אמנון בבריכות הדגים. האם זהו אסון טבע, או שמדובר באירוע צפוי במשק חי תעשייתי? והאם גורלם של קורבנות הקרה גרוע יותר מהגורל שהיה צפוי להם לפי התוכנית החקלאית? על כך בכתבה זו.
דגים מתים בעקבות גל הקור של סוף ינואר / תחילת פברואר. הצילום באדיבות יגאל לוי, מעריב
אסון בעמק בית שאן
כמה ידיעות עיתונות מיום 6.2.2008 גילו לציבור על "אסון הטבע" הגדול ביותר שנודע בשנים האחרונות בקרב בעלי-החיים בחקלאות הישראלית. לפי הידיעות, 25 מיליון דגים מתו בשבועות האחרונים בעקבות מזג-האוויר הקשה. הקורבנות הם דגי אמנון (מושט) – מינים שמוצאם במרכז אפריקה ובאזור הנילוס. ישראל היא גבול התפוצה הצפוני שלהם. האמנונים משגשגים בטמפרטורה של כ-23 מעלות צלזיוס לפחות, וכשטמפרטורת המים יורדת לעשר מעלות בקירוב, הם נפגעים קשה ומתים. בעמק בית שאן מתו דגים צעירים: בעיתונות נמסר על מותם של דגים בני שנתיים, ובעלי הבריכות תכננו להרוג אותם בעוד שנה. כמו בענפים אחרים של חקלאות החי, גם כאן מדובר בפרק זמן קצר מתוך תוחלת החיים הטבעית – בתנאים סבירים, אמנונים חיים ככל הנראה כעשר שנים. הקור לא פגע רק בדגים החלשים ביותר, אלא חיסל אוכלוסיות שלמות; במעריב נכתב על מות כ-40 אחוזים מכלל מחזור הגידול השנתי באזור עמק בית שאן.אמנון הירדן בנחל (צילום: Stetson University)
דגים טרופיים וגלי קור
האם המוות ההמוני בבריכות הדגים בעמק בית שאן הוא אסון טבע? קפיאה למוות של דגים היא תופעה נדירה אך מוכרת. למעשה, אפילו השבוע התפרסמה בעיתון 'הארץ' ידיעה על תמותת דגים פתאומית בכינרת, אשר חושדים שהיא נובעת מקפיאה (אם כי במקרה זה סביר יותר שמדובר בהרעלה). בדרום ארצות-הברית, התופעה מוכרת בדגים שמוצאם טרופי, ממינים שחופי פלורידה או טקסס הם גבול התפוצה הצפוני שלהם. בטקסס נרשמו במאה השנים האחרונות גלי קור קטלניים לכל אורך החוף אחת ל-15 או 18 שנים. ב-1983 נרשם גל קור חזק במיוחד, אשר להערכת המדענים קטל כ-20 מיליון דגים ויצורי חוף. הקורבנות הבולטים הם המינים הטרופיים, שהרחיבו את גבול תפוצתם בשנים נטולות הקרה.חוקרי מכון המחקר לדגים ולחיות בר בפלורידה דיווחו בחורף 2000-1 על גל קור שפקד את מרכז פלורידה. טמפרטורת המים צנחה עד 9.5 מעלות צלזיוס. האזור הוא גבול התפוצה הצפוני של דגים טרופיים טורפים (common snook) אשר ידוע שאינם מסוגלים לשאת טמפרטורה נמוכה יותר מ-12 מעלות צלזיוס. החוקרים העריכו ש-5,000 דגים נספו (כרבע אחוז מהאוכלוסייה). רבים מהמתים לא נפגעו ישירות מהקור, אלא נחלשו, סבלו מרעב והפכו רגישים לזיהומים – בעקבות שני גלי קור, נראו כתמים של זיהום פטרייתי או חיידקי על גופם של קרוב למחצית מהדגים שנצפו. החוקרים עקבו אחר הדגים הסובלים מהקור: כשטמפרטורת האוויר צונחת בהדרגה, הדגים עוזבים את המים הרדודים, שמתקררים במהירות, ותופסים מחסה במים עמוקים יותר, תוך שהם מצליחים להסתגל לקור במידה מפתיעה. לאחר גל הקור הם יוצאים אל פני המים לתפוס שמש, תוך שהם שוחים בבלבול, המעיד על מצוקה.
אסונות טבע?
אם כן, דגים טרופיים חשופים לפגיעה טבעית מקור; אבל לא טבעית לחלוטין. החוקרים בפלורידה ציינו, שחלק מהדגים שנהרגו בחורף 2000-1 לא הצליחו להימלט למים העמוקים לא משום שהיו חלשים, אלא מאחר שנכנסו בצעירותם למאגרים מלאכותיים רדודים, וכאשר גדלו לא הצליחו לצאת בחזרה לים. דבי מקנזי, מנהלת הארגון Grey Seal Conservation Society, מנתחת מקרה גורף יותר, של אסון טבע לכאורה, הקשור בהשפעה אנושית. המקרה הוא תמותה המונית של דגי בקלה במזרח קנדה (מפרץ טריניטי, ניופאונדלנד) בגל קור שאירע בתחילת אפריל 2003. מספר הדגים שמתו הגיע ל-25 עד 50 אלף בקירוב. הדבר המוזר הוא, שדגי בקלה מותאמים היטב לקור. מקנזי מנתחת אינספור נתונים על השינויים שחלו באוקיינוס כתוצאה מזיהום והתערבות אנושית אחרת. להערכתה, דגי הבקלה נאלצו לעזוב את המים העמוקים, ספק בגלל מחסור בחמצן, ספק עקב מחסור במזון שם. כתוצאה מכך הם נאלצו לשחות למים בטמפרטורה הסמוכה לנקודת הקיפאון – ונהרגו בהמוניהם.בקלה אטלנטית
אין לאן לברוח
הרלוונטיות של הסברים אלה לאסון בעמק בית שאן ברורה. הקרה בעמק היא אולי תופעה טבעית המסכנת מיני דגים שישראל היא גבול תפוצתם הצפוני, אבל גם דגים כאלה יודעים בדרך-כלל להסתדר בתנאים טבעיים. בריכת דגים, כמו כל משק תעשייתי, מונעת מהחיות להגן על עצמן. הקרה בבריכות הדגים היא "אסון טבע" כמו שהפסקת חשמל בלול תעשייתי היא אסון טבע. במים רדודים, לדגים פשוט אין לאן לברוח. לכן נספו אוכלוסיות שלמות, במספרים אדירים, ולא רק הדגים החלשים.למות מקור
הקור מוריד את רמת המטבוליזם של הדגים למצב שבו אינם יכולים עוד להפיק חמצן מהמים ולמעשה הם נחנקים. בטמפרטורות נמוכות מאוד נוצרים גבישי קרח בגופם, והמוות עשוי להיות מהיר יותר. עדיין מדובר במוות איטי: לפי מדידותיו של חוקר בשם קסטין, דגים שמקורם באזורים ממוזגים, גוועים בתרחיף של מים וקרח לאחר כעשר דקות, ואילו דגים שמקורם באזורים חמים יותר, מאבדים סימני תחושה לאחר כשלוש דקות. הקירור המהיר עצמו גורם לדגים "תגובת עקה".את ההתייחסות הרצינית ביותר לסבל הכרוך במוות איטי ניתן למצוא בחומר הסברה על "דגי מחמד". כמעט בכל אתר אינטרנט העוסק בנושא נאמר שיש אנשים ההורגים את "דגי המחמד" שלהם באמצעות קירור, ושוררת הסכמה שזוהי שיטה פסולה כי היא גורמת סבל מתמשך. בהנחיות ל"המתת חסד" מטעם AVMA (התאחדות הרופאים הווטרינריים של אמריקה) מוזכר כי "אין עדות לכך שקירור הגוף כולו מפחית כאב או שהוא יעיל מבחינה קלינית. [...] היווצרות גבישי קרח על העור וברקמת החיה עלולה לגרום כאב ומצוקה." בהנחיות גם מוזכר, שקירור מקומי בצפרדעים מפחית את החישה ואפשר אפוא שיש להתקררות הגוף אפקט מאלחש כלשהו, אבל זוהי השערה הרחוקה מביסוס. מסקנת AVMA: הקפאה של דגים מקובלת רק אם היא מתבצעת במהירות ורק לאחר שהם עברו הרדמה עמוקה בשיטה אחרת. גם בהנחיות ל"המתת חסד" של דגים המנוצלים במחקר על-ידי ארגוני המדגה האמריקאיים (UFR-C) מקובל לבצע הרג באמצעות קירור לאחר הימום בלבד.
אם כן, האם המוות מקור בבריכות הדגים בעמק בית שאן היה קשה יותר מהמוות שציפה לדגים מידי שוביהם? אולי. השיטה המקובלת של הרג בחנק מהירה יותר, אם כי ללא ספק מדובר בסבל קשה, מאחר שהוא מתבצע בשעה שכל מערכת העצבים של הדג מתפקדת היטב. עם זאת, קירור והרעבה במשך ימים לפני ההרג הן פרקטיקות נפוצות בתעשיית הדגים. זאת בנוסף להרג פחות איטי באמצעות קירור.
תצלום יח"צ של דגים מתים בבריכת דגים, כפי שהתפרסם ב-Nfc
המוות השקט
מספר הדגים שמתו בגל הקור בצפון הארץ מגמד "אסונות טבע" אחרים שפוקדים חיות במשקים. עם זאת, סקירות העיתונות בנושא מתייחסות לדגים כאילו מדובר ביבול מן הצומח: יש כתבים המזדהים עם בעלי בריכות הדגים, ואחרים מתלוננים בשם הצרכנים ש"יסבלו ממחסור". גם תרנגולים מגודלים בשיטות תעשייתיות, אך ברגע של תמותה חריגה – כגון שפעת העופות ומבצעי ההשמדה הנלווים אליה – לא רק העיתונאים, אלא אפילו אנשי משרד החקלאות, נזכרים ב"צער בעלי-חיים". ככל הנראה, החיים במים עדיין מהווים מחסום מוחלט לעניין המוסרי של רוב הציבור. גסיסת הדגים שלא יכלו לברוח מהקרה, חמקה מהתודעה הציבורית, כמו גם האחריות של הצרכנים לעצם התרחשותו של "אסון הטבע". כל שנותר הוא חישובי משקל, מחירים, סכומי פיצויים, וציטוט אחד במעריב מפיו של בעל בריכת דגים: "עזוב את הנזק הכלכלי, לחשוב שגידלתי במשך שנתיים את הדגים האלה ולבסוף לראות ערימת דגים מתים, פשוט כואב הלב".
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art588.html
בעיתונות
שרון קביליו, "25 מיליון דגים קפאו למוות", Nfc ,6.2.2008.דודו בזק, "המושט מת מקור", מעריב (חב"ד און ליין), 6.2.2008.
שרון רופא-אופיר, רועי מנדל וחגי עינב, "נזקי הקור: כ-25 מיליון דגים מתו בעמק בית שאן", ynet, 6.2.2008.
עמירם כהן, "הנזק מהקרה: מיליארד שקל; 25% מיבול דגי הבריכות קפאו" הארץ, 6.2.2008.
אלי אשכנזי, "הדגים הורעלו או קפאו למוות?", הארץ, 6.2.2008.
מקורות נוספים
"Effects of the Winter 2000–2001 Freezes on Common Snook in Florida", Fish and Wildlife Research Institute, St. Petersburg, Florida, accessed 9.2.2008.
Ryan Jonna, Family Cichlidae, University of Michigan Museum of Zoology, accessed 9.2.2008.
Sarotherodon melanotheron, Gulf States Marine Fisheries Commission, accessed 9.2.2008.
"Fish Euthanasia", Petalia Vet Report, accessed 9.2.2008.
Craig Harms, "Euthanasia in Fish", Pet Place, accessed 9.2.2008.
Hannon Tompkins, "Threat of Fish-Killing Freeze Remains", Houston Chronicle, 1.12.2007.
Roy P.E. Yanong, Kathleen H. Hartman, Craig A. Watson, Jeffrey E. Hill, B. Denise Petty, and Ruth Francis-Floyd, "Fish Slaughter, Killing, and Euthanasia: A Review of Major Published U.S. Guidance Documents and General Considerations of Methods", (CIR1525), TheFishSite - University of Florida, September 2007.
AVMA Guidlines on Euthanasia, American Veterinary Medical Association (AVMA), June 2007, p. 21.
Debbie MacKenzie, "Update on Atlantic Cod Die-Off at Smith Sound", Newfoundland, April 11/2003, The Starving Ocean, 11.2003.
Debbie MacKenzie, "Northern Cod Discovered ‘Belly Up’ in Newfoundland", The Starving Ocean, 7.2003.
David Nicol, "Exploring Fish Euthanasia", High School Losers, 2001.
Ryan Jonna, Family Cichlidae, University of Michigan Museum of Zoology, accessed 9.2.2008.
Sarotherodon melanotheron, Gulf States Marine Fisheries Commission, accessed 9.2.2008.
"Fish Euthanasia", Petalia Vet Report, accessed 9.2.2008.
Craig Harms, "Euthanasia in Fish", Pet Place, accessed 9.2.2008.
Hannon Tompkins, "Threat of Fish-Killing Freeze Remains", Houston Chronicle, 1.12.2007.
Roy P.E. Yanong, Kathleen H. Hartman, Craig A. Watson, Jeffrey E. Hill, B. Denise Petty, and Ruth Francis-Floyd, "Fish Slaughter, Killing, and Euthanasia: A Review of Major Published U.S. Guidance Documents and General Considerations of Methods", (CIR1525), TheFishSite - University of Florida, September 2007.
AVMA Guidlines on Euthanasia, American Veterinary Medical Association (AVMA), June 2007, p. 21.
Debbie MacKenzie, "Update on Atlantic Cod Die-Off at Smith Sound", Newfoundland, April 11/2003, The Starving Ocean, 11.2003.
Debbie MacKenzie, "Northern Cod Discovered ‘Belly Up’ in Newfoundland", The Starving Ocean, 7.2003.
David Nicol, "Exploring Fish Euthanasia", High School Losers, 2001.
תחקירים » תעשיות מזון מהחי » דגים: תעשיית הדיג ובריכות הדגים » התעללות בתעשיית הדגים » 25 מיליון מתו מקור