חשיפת ספק הביצים של מקדונלדס
על החקירה הסמויה בחוות ספרבו, נובמבר 2011
ביולי 2011 הצליח הארגון הגדול ביותר לרווחת בעלי-חיים בארצות הברית, ה- HSUS, להגיע להסכם עם איגוד United Egg Producers, המייצג את מרבית יצרני הביצים בארצות הברית. על-פי ההסכם תקודם חקיקה שתאסור על כליאת תרנגולות בכלובים קטנים, אשר מידותיהם אינן מאפשרות לתרנגולות אפילו לפרוש כנפיים, נוהג שעדיין מקובל בתעשיית הביצים בארצות-הברית. אמנם, כפי שאפשר לצפות מהסכם שהושג בשיתוף פעולה עם נציגי התעשייה, לא מדובר בשיפורים מרחיקי-לכת לטובת התרנגולות אלא בסך הכל בתוספת של סנטימטרים בודדים למרחב הכליאה שלהן, וגם שיפור זה אינו צפוי להיעשות באופן מיידי, אלא לאורך תקופת הסתגלות הדרגתית שתתפרש על-פני מספר שנים. עם זאת, עדיין מדובר בהישג משמעותי ביחס למדינה שבה עד היום מעולם לא התקבלה כל חקיקה פדרלית להפחתת סבלן של תרנגולות בתעשית הביצים.
אך למרות העובדה שההסכם החדש דורש מתעשיית הביצים שינויים מצומצמים בלבד, ואף על פי שהושג תוך שיתוף פעולה עם נציגי התעשייה, עדיין להסכם מתנגדים רבים מקרב תעשיית הביצים. אחד הבולטים ביניהן הוא חוות ספרבו (Sparboe Farms), משווקת הביצים החמישית בגודלה בארצות-הברית, המייצרת מדי שנה כ-300 מיליון ביצים. בחודש האחרון עלתה החברה לכותרות בעקבות חשיפת ממצאי חקירה סמויה שבוצעה על ידי פעיל בארגון Mercy for Animals, ארגון זכויות בעלי-החיים מהבולטים בארצות-הברית, המתמחה בחקירות סמויות. בין החקירות שביצע הארגון בשנים האחרונות ניתן למנות חקירה החושפת את שיטות ההרג האכזריות של אפרוחים בתעשיית הביצים, חקירה החושפת את ההתעללות בפרות ברפת החלב הגדולה ביותר בניו-יורק, וחקירה בנוגע לתעשיית בשר החזיר באיווה. החקירה בחוות ספרבו הייתה אחת החקירות הגדולות של הארגון, והיא התפרשה על פני משקי החברה בשלוש מדינות שונות – אייוה, מינסוטה וקולרדו.
החקירה אף זכתה לחשיפה תקשורתית עצומה: התחקיר פורסם לראשונה בחדשות רשת ABC ב-18.12.2011, וכתבות נוספות בנושא הופיעו לאחר מכן בכלי תקשורת נוספים, בהם סוכנויות הידיעות רויטרס ו-AP וחדשות CNN. גם בישראל זכתה החקירה לפרסום בתכנית "חמש עם רפי רשף". בעקבות החשיפה הודיעה רשת מקדולנדס, שהייתה אחת מהלקוחות העיקריים של חוות ספרבו (הביצים שנרכשו עבור כל סניפי הרשת במערב ארצות-הברית הגיעו מחוות אלו), שתנתק את קשריה העסקיים עם החברה. גם רשת הסופרמרקטים טרגט (Target) הודיעה שתפסיק לרכוש ביצים מחוות ספרבו, וכתוצאה מהחלטה זו אף סבלה ממחסור בביצים על מדפיה. עם זאת, אף אחת משתי הרשתות לא נענתה לדרישת Mercy for Animals להתחייב להפסקת הרכישה של ביצים מכלובי סוללה בכלל.
חששות בריאותיים
החשיפה בתקשורת עוררה דאגות לא רק לגבי ההתעללות בתרגולות, אלא גם (ובאופן מצער, אולי אף יותר) לגבי בריאות הציבור. הצילומים מציגים תנאי גהות לקויים הנהוגים במשק – פועלים נראים כשהם מפנים מהכלובים גופות של תרנגולות שמצב הריקבון המתקדם שלהן מעיד על כך שהושארו שם במשך ימים, ובמקרים מסויימים אף שבועות. בכתבה ששודרה ב-ABC מתראיין דיוויד אצ'סון, שכיהן כנציב בטיחות במִנהל התרופות והמזון האמריקאי בתקופת ממשל בוש, המזהיר שהזנחת הפינוי המהיר של גופות תרנגולות מהכלובים יוצרת תנאים אידיאליים להתפתחות מחלות מדבקות כגון סלמונלה. דאגה זו נוגעת במיוחד ללב הציבור האמריקאי לאחר שבשנה שעברה הושמדו מעל לחצי מיליארד ביצים עקב התפרצות מחלת הסלמונלה בארצות הברית, כשמקור ההתפרצות היה בכמה משקי ענק של כלובי סוללה באיווה, לא רחוק מהחוות שבהן נערכה החקירה השנה.
צעדים משפטיים
במדינה כארה"ב, שבה ההגנה החוקית על בעלי-חיים היא כה מועטה, קשה לנקוט צעדים משפטיים בטיפול בהתעללות בבעלי-חיים. למרות זאת, פועלים ב-Mercy for Animals גם לנקיטת צעדים משפטיים נגד החווה – לא בשל התעללות בבעלי-חיים, אלא בעילה של הטעיית צרכנים: במקביל לפרסום החקירה הגיש הארגון תלונה לממונה על הגנת הצרכן בוועדת המסחר הפדרלית, ובה הצביע על הסתירה הגסה בין ההצהרה הרשמית של חוות ספרבו כפי שמופיעה באתר החברה, שעל-פיה החברה מחויבת למדיניות של הגנה על "חמש החירויות של רווחת בעלי-חיים" (חירות מרעב ומצמא; חירות מאי-נוחות; חירות מכאב, פציעה ומחלה; חירות מפחד וממצוקה נפשית; וחירות לבטא התנהגות טבעית) לבין המציאות של חיי התרנגולות בחווה, שבה כל אחת ואחת מחירויות אלו מופרת באופן שגרתי. גם אם החוק האמריקאי מתעלם בגסות מצרכיהם של בעלי-חיים המנוצלים בתעשיית המזון, ייתכן שהוא יעשה מעט צדק לפחות בהגנה על זכותם של הצרכנים לדעת איזו התעללות נאלצו בעלי-החיים לעבור בדרך להפקת הארוחה שלהם.
אתר החקירה
פרסומים בולטים בתקשורת
Dand Ford, "McDonald's, Target drop egg supplier after animal cruelty report", CNN, 19.12.2011.
Derek Kravitz, "McDonald's, Target drop egg supplier", Associated Press, 19.11.2011.
Karin Matz, "McDonalds dumps egg supplier after safety, cruelty concerns", Reuters, 21.11.2011.