פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2012
חשיפה ממשחטת "אדום אדום" של תנובה
בדצמבר 2012 שודרה בתכנית כלבוטק אחת מכתבות התחקיר הגדולות ביותר שנערכו אי-פעם על תעשיות המזון מן החי בישראל, שחשפה את ההתעללות בבעלי-חיים במשחטת הבקר והצאן הגדולה בארץ, משחטת "אדום אדום" בבית-שאן. החשיפה התאפשרה הודות לשיתוף פעולה בין צוות כלבוטק לבין פעיל אנונימוס, רונן בר, שהתקבל לעבודה במשחטה. בר תיעד באופן סמוי כיצד עגלים וטלאים מובלים לעבר השחיטה באלימות, תוך הלקאה, שימוש בשוקרים חשמליים וגרירה תוך אחיזה ברגל החיה או בחלקי גוף שונים, לעתים אף תוך שימוש במלגזה.
אנונימוס השיקה מייד עם פרסום החקירה את האתר TnuvaCruelty.co.il, החושף פרטים נוספים מתוך החקירה, שלא הוצגו בכתבת "כלבוטק". החשיפה הובילה לגל חסר תקדים של תגובות בתקשורת – כתבות בנושא שודרו, בין השאר, בחדשות ערוץ 10, חדשות ערוץ 2, בתכנית "צינור לילה" בערוץ 10, בתכנית "עושים סדר" עם בן כספית, בערוץ 2, וב"תכנית הבוקר עם אורלי וגיא" בערוץ 10. טורי דיעה בנושא הופיעו, בין השאר, ב-mako (אביב לביא, "איך עושה פרה?", 9.12.2012, דדי שי, "תנובה לא לבד", 10.12.2012), ב-ynet (אורנה בנאי, "אנחנו משלמים עבור ההתעללות בחיות", 9.12.2012, רונן בר, "על השחיטה", 21.12.2012) ובהארץ (אורנה רינת, "תנובה ואנחנו", 13.12.2012). החשיפה אף הובילה לפתיחת חקירה פלילית נגד המשחטה, ואנונימוס עתרה לבג"ץ בדרישה להביא לסגירתה.
בניגוד לתגובה שהציגה תנובה, על-פיה מדובר במקרה חריג, רבים מהפרסומים בתקשורת הדגישו את העובדה שהתעללויות מסוג זה הן שגרתיות לתעשיות המזון מהחי, ולמעשה התעללות דומה בעגלים המובלים לשימוש המותג "אדום אדום" כבר נחשפה על-ידי אנונימוס בשנה שעברה (בחקירה שנערכה במסוף צופר בערבה, בו נפרקים עגלים המובלים מאוסטרליה לשחיטה בישראל). פרסומים רבים גם עמדו על העובדה כי לא מדובר בתופעה ייחודית לתנובה, אלא בבעיה הנפוצה בכל תעשיות המזון מהחי. (כך, למשל, ציין אברי גלעד בתכנית "המילה האחרונה": "רבותי המחרימים את תנובה – רק את תנובה צילמו. אתם חושבים שזה אחרת במקום אחר? ממש לא. זה כך ברוב המשחטות. עובדי קבלן שעובדים יותר מדי, ממורמרים על חייהם ועל מצבם, פורקים הכל על הבהמות האומללות. אל תחשבו שזה דווקא בתנובה."
החקירה זכתה לתשומת לב תקשורתית גם מחוץ לישראל – ברשת ABC אוסטרליה שודרה כתבה על החקירה, שכללה גם ראיון עם רונן בר. מכיוון שמדובר בעגלים המיובאים לישראל מאוסטרליה, נפתחה חקירה גם מטעם הרשויות האוסטרליות. החקירה מתאפשרת בהתאם לחוק שהתקבל לאחרונה באוסטרליה – בעקבות מאבק של ארגונים להגנת בעלי-חיים – הקובע כי יהיה ניתן להעמיד לדין יצואני בעלי-חיים אוסטרליים על עבירות של צער בעלי-חיים גם אם בוצעו מחוץ לגבולות אוסטרליה.
חקירה סמויה במדגריית תרנגולי ההודו הגדולה בישראל
חקירה נוספת של תעשיית המזון מהחי נערכה השנה במדגריית תרנגולי ההודו הגדולה בישראל, מדגריית רמית – גם היא בבעלות חלקית של חברת "תנובה", במשותף עם קבוצת "גרנות". המדגרייה המייצרת מדי שנה כ-8 מיליון אפרוחים – כמחצית משוק תרנגולי ההודו בארץ. חוקרת סמויה מטעם עמותת אנונימוס הועסקה במדגריה ותיעדה את תהליך המיון שעוברים האפרוחים, במסגרתו הם מושלכים באגרסיביות לפס הייצור. רבים מהאפרוחים נופלים על הרצפה, שם הם מוזנחים או נרמסים למוות. החקירה מתעדת גם את חיתוך מקורי האפרוחים, המתבצע כאמצעי להתמודד עם האלימות הנגרמת כתוצאה מהצפיפות בה מוחזקים תרנגולי ההודו.
החקירה זכתה לחשיפה בכתבה של לילך סונין ששודרה בחדשות ערוץ 2 ב-28.5.2012. כתבה נוספת בנושא פורסמה ב-nrg מעריב (מיכל הוכברג, "העובדת הסמויה חשפה: המוות של האפרוחים", 12.6.2012).
מדגריית רמית הורשעה כבר בהתעללות בבעלי-חיים ב-2011, בעקבות כתבת תחקיר שפורסמה בעיתון "מגזין המושבות", שחשפה כי המדגרייה משליכה לשקיות אשפה אפרוחים חיים (שנפסלו כ"פגומים"), ומשאירה אותם שם למות בצמא, ברעב, או בחנק. בעקבות תקרית זו, המדגרייה נקנסה בסכום של 60,000 ש"ח, אבל כפי שמראה חקירת אנונימוס, קנס זה לא היה מספיק כדי להרתיע אותה מלהמשיך בהתעללות בבעלי-חיים.
חשיפה של שיטות הרג דגים אכזריות במפעל "דגת הארץ"
חקירה נוספת, שפורסמה באפריל 2012, חושפת את שיטות ההרג האכזריות הנהוגות בתעשיית הדגים. החקירה נערכה במפעל "דגת הארץ" בעמק בית שאן, המחזיק בכ-45% משוק הדגים הטריים בישראל. הריגת הדגים במפעל מתבצעת על-ידי הקפאתם במי-קרח, שיטה האמורה, לכאורה, להביא למותם המהיר. בפועל, כפי שמראה חקירת אנונימוס, השיטה אינה מבטיחה את מותם המהיר של הדגים, והם עלולים להישאר בחיים ולסבול מגסיסה ממושכת וארוכה, בזמן שהם נחנקים ומפרפרים.
כתבות וידיאו על בסיס החומרים שצולמו בחקירה שודרו ב-nrg מעריב (מיכל הוכברג, "לפני שהם מגיעים לצלחת: המוות האכזרי של הדגים", 4.4.2012) וב"חדר החדשות צפון" (זיו ציון, "'דגת הארץ': מפעל אכזרי", 17.4.2012).
המאבק על הוצאת סמכויות חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות
ביולי 2012 פרסמה אנונימוס דו"ח בשם "אין תקנה לשמונה-עשרה שנות התעלמות מהתעללות", הסוקר את מחדליו המתמשכים של משרד החקלאות באכיפת חוק צער בעלי-חיים.
על-אף שחוק צער בעלי-חיים, שנחקק ב-1994, הסמיך את משרד החקלאות להתקין תקנות ליישום החוק בתחומים השונים בהם נפגעים בעלי-חיים בידי אדם, משרד החקלאות לא מילא את חובתו: ברוב התחומים לא הותקנו כלל תקנות להגנת בעלי-חיים, וטיוטות לתקנות שהועלו על שולחן משרד החקלאות מעוכבות באופן ממושך בהמתנה לאישור. בתחומים שבהם כן הותקנו תקנות, הדבר בא רק בעקבות מאבקים ציבוריים ממושכים שבהם הופעל לחץ על משרד החקלאות, ולא ביוזמת המשרד עצמו. יתרה מזו, בכמה מקרים עשה משרד החקלאות ניסיונות להתקין תקנות שינציחו בחוק את ההתעללות הקיימת בבעלי-חיים, וזאת במקום לצמצם אותה.
הדו"ח מבקר את ניגוד האינטרסים המובנה בכך שדווקא משרד החקלאות הוא זה שמרכז בידיו את מירב הסמכויות על אכיפת חוק צער בעלי-חיים – וזאת על-אף שהוא משרד המקורב ביותר לאינטרסים של התעשייה החקלאית, המנוגדים לטובת בעלי-החיים.
לאחר פרסום הדו"ח, העלה חבר הכנסת אלכס מילר ("ישראל ביתנו") הצעת חוק על-פיה יוצאו סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות, ויועברו לידי המשרד להגנת הסביבה – גוף המושפע פחות מהאינטרסים של תעשיות המזון וצפוי לדאוג לאכיפה משמעותית יותר של החוק. הצעת החוק אושרה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה, אך ערעור שהגישה שרת החקלאות, אורית נוקד, ולחצים לדחייה חוזרת ונשנית של ההצבעה עליו (במשולב עם הקדמת הבחירות ופיזור הכנסת) הביאו להצלחת משרד החקלאות לסכל את הצבעת הממשלה והכנסת על הצעת החוק בכנסת הנוכחית. מספר חברי כנסת ומועמדים לכנסת הבאה הבטיחו שימשיכו לפעול להוצאת סמכויות האכיפה של החוק מידי משרד החקלאות גם בכנסת הבאה.
הצורך להוציא את סמכויות אכיפת החוק מידי משרד החקלאות, על-מנת לאפשר טיפול יעיל בחוק, עלה לדיון גם בתקשורת. בין השאר, התראיין מנסח הצעת חוק צער בעלי-חיים, ח"כ לשעבר אברהם פורז, בתכנית הבוקר של ערוץ 10, והסכים שהפקרת אכיפת החוק בידי משרד החקלאות פוגעת באכיפתו. בכתבה ששודרה בחדשות ערוץ 10 בעקבות החשיפה ממשחטת "אדום אדום" של כלבוטק, הוזכרה שורה ארוכה של מחדלים באכיפת החוק על-ידי משרד החקלאות.
עתירה לבג"ץ נגד תעשיית החזירים
אחד התחומים בהם התרשל משרד החקלאות מחובתו להתקנת תקנות לחוק צער בעלי-חיים הוא בתעשיית החזירים. טיוטה לתקנות להסדרת תנאי ההחזקה של החזירים הועלו על שולחן משרד החקלאות כבר ב-2003, אך בתשע השנים שחלפו מאז לא עשה המשרד דבר על-מנת להביא לאישור התקנות. טיוטת התקנות דורשת לאסור על התעללויות שכיום מתרחשות באופן שגרתי בתעשיית בשר החזיר, כגון כליאת חזירות הרות ב"תאי הריון" ו"תאי הנקה", שמונעים ממנה כמעט כל אפשרות לתזוזה, וכן חיתוך זנבות, קיצוץ שיניים וסירוס – המתבצעים כיום בחזרזירים צעירים ללא כל הרדמה או משככי כאבים.
במאי 2012, הגישה אנונימוס, במשותף עם עמותת "תנו לחיות לחיות", עתירה לבג"ץ בבקשה לצו על תנאי שיורה למשרד החקלאות לנמק מדוע לא יותקנו תקנות שיקבעו כללים מינימליים להגנת חזירים מתוקף חוק צער בעלי-חיים.
זמן קצר לאחר שהוגשה העתירה, נערכה פשיטה משותפת של פקחי משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה בחזיריית מעיליא, ונחשפו בה תנאי התעללות והזנחה קשים. ההתעללות בחזירים בחזיריית מעיליא נחשפה כבר בצילומים של עמותת אנונימוס ששודרו בתכנית כלבוטק לפני למעלה משנתיים (במסגרת סדרת התחקירים "שקר המזון"), אבל רק לאחר פנייתנו לבג"ץ והעלאת האיום להוציא את סמכויות חוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות, ננקטו לראשונה צעדים כלשהם בנושא.
המאבק נגד הרעבת תרנגולות
אנונימוס מובילה מזה מספר שנים את המאבק נגד תכנית הרפורמה בתעשיית הביצים, במסגרתה מתכוון משרד החקלאות לפרק את מרבית הלולים הקטנים בארץ ולהקים במקומם לולי ענק עם כלובי סוללה – כלובים כה קטנים עד שהם אינם מאפשרים לתרנגולות אפילו לפרוש כנפיים.
בתגובה לעתירת אנונימוס וארגונים נוספים, הוציא בג"ץ ב-2009 צו-ביניים זמני, האוסר על תחילת יישום הרפורמה עד להתקנת תקנות צער בעלי-חיים שיגדירו תנאי החזקה מינימליים לתרנגולות. לאחר שבמשך מספר שנים ניסה משרד החקלאות באופן עקבי להעביר תקנות שיתירו את כליאת התרנגולות בכלובי סוללה, הועבר הדיון בתנאי הכליאה של התרנגולות לדיון הקבינט החברתי-כלכלי של הממשלה.
הקבינט הצביע בעד הקלה בתנאי כליאת התרנגולות, ובין השאר, גם על איסור להרעיב תרנגולות בתעשיית הביצים. כיום הרעבת תרנגולות משמשת כאמצעי מקובל לביצוע "השרה כפויה" – תהליך המיועד להביא לסיומו המהיר של מחזור ההטלה של התרנגולות, במטרה לאלץ את תחילתו של מחזור הטלה נוסף.
האיסור על הרעבת התרנגולות היה אמור להכנס לתוקף בתחילת 2013, אך למרות החלטתו של הקבינט החברתי-כלכלי, הודיע משרד החקלאות לאחרונה כי הוא מתנגד לאיסור על ההרעבה, ודורש לעכב את יישום התקנות החדשות בארבע שנים, במהלכן תמשיך להיות מותרת הרעבת התרנגולות. אנונימוס ממשיכה להיאבק על-מנת שהאיסור על הרעבת התרנגולות ייושם, על-אף התנגדותו של משרד החקלאות.
עזרה לטבעונים מתחילים: סדנאות תזונה וייעוץ תזונתי
במאי 2012 ערכה אנונימוס סדנה להיכרות עם טבעונות, במטרה לסייע לאנשים המעוניינים לעבור לתזונה מהצומח. את הערב הנחו תום סיון, כותבת "בלוג הבישול הטבעוני המודולרי", וכרם אביטל, תזונאית קלינית המתמחה בתזונה טבעונית.
הסדנה תוכננה במקור במתכונת מצומצמת, המיועדת לכ-15-20 משתתפים, אך מכיוון שזכתה לביקוש גבוה בהרבה ממה שצופה, היא הורחבה והותאמה ל-90 משתתפים, ונרשמים רבים נוספים הועברו לרשימת המתנה לסדנאות עתידיות. מאז קיימה אנונימוס עוד שבע סדנאות דומות, בתל-אביב, בירושלים ובחיפה.
בנוסף לסדנאות, מציעה אנונימוס גם שירות של ייעוץ תזונתי אישי, המוצע במחיר מוזל (גם הוא ניתן על-ידי התזונאית הטבעונית, כרם אביטל). אביטל גם פרסמה מספר טורים אישיים ב-nrg מעריב תחת הכותרת "המדריך לצמחוני והטבעוני המתחיל", המספקים המלצות לאנשים העושים את צעדיהם הראשונים בתחום, ומתפעלת את דף הפייסבוק "כרם אביטל - תזונה נכונה לבריאות טובה, המציע מידע נוסף בתחום.
אנונימוס אף הפיקה השנה חוברת מתכונים מהצומח, בשם "צמחונות בקלות", שנשלחה חינם לאלפי מתעניינים.
חינוך
אנונימוס ממשיכה להפעיל צוות של מתנדבים, המעביר הרצאות בבתי-ספר, תנועות נוער, מחנות צבא וקמפוסים ברחבי הארץ. השנה הרצו מתנדבי אנונימוס בפני יותר מ-40,000 תלמידים, חיילים וסטודנטים.
בנוסף, הפיקה בשנה שעברה אנונימוס את הערכה "לחלוק את העולם... עם כולם", הכוללת מגוון מערכי שיעור, דפי עבודה, מצגות והצעות להפעלות לעידוד הגנה על בעלי-חיים. הערכה נשלחת חינם לאנשי חינוך על-פי הזמנה, והשנה הוזמנו מאנונימוס כ-1,500 ערכות. הסרטון המלווה את הערכה הוא אחד הסרטונים הפופולריים ביותר בערוץ היוטיוב של אנונימוס, והספיק לזכות כבר למעל 11,000 צפיות.
באתר "פעולה חיה" שמפעילה העמותה ניתן למצוא עוד הצעות רבות למערכי שיעור ופעילויות בנושאי זכויות בעלי-חיים.
פעילות באינטרנט
אנונימוס השיקה השנה אתר חדש, animal.org.il, המהווה שער להיכרות עם זכויות בעלי-חיים, צמחונות, טבעונות ואקטיביזם, וממעיט בהצגת תמונות קשות, במטרה לפנות לקהל רחב ככל הניתן.
שבועון האינטרנט של אנונימוס, "זכויות בעלי-חיים השבוע", ממשיך להתפרסם מזה השנה ה-12, ונשלח מדי שבוע לכ-35,000 מנויים. מספר כתבות מתוך השבועון זכו לפרסום חוזר במדור הירוק של nrg מעריב: בין השאר, כתבה על מגמת הירידה בצריכת בשר, ועלייה במספר הצמחונים בארצות-הברית, כתבה על פעילותו בתחום הגנת בעלי-החיים של המהטמה גנדי, וכתבה הסוקרת מחקר על המצוקה הנגרמת לדגים כתוצאה מהחזקתם בצפיפות-יתר באקווריומים.
דף הפייסבוק של העמותה ממשיך לצמוח ולהוות כלי לחשיפת תכני העמותה לקהל הולך וגדל של מעל 50,000 אוהדים. בערוץ היוטיוב שמפעילה העמותה נרשמו מעל רבע מיליון צפיות בסרטונים.
רוצים לעזור?
אנונימוס ממשיכה להתרחב ומחפשת אנשים נוספים המעוניינים להשתלב בפעילות ולעזור במאבק להגנת בעלי-החיים. אם ברצונכם/ן לסייע לנו, אתם/ן מוזמנים/ות לפנות אלינו בעניין התנדבות באנונימוס או תרומה לאנונימוס.