סוף לשימוש בכלובים על-ידי ברגר קינג
הרפורמה במדיניות רשת המזון המהיר, אפריל 2012
בתור רשת המגישה בעיקר בשר, ואינה פונה לקהל יעד של צמחונים, אין לצפות שברגר קינג תגלה עניין רב בקידום רפורמות ברווחת בעלי-החיים מיוזמתה . ההחלטה להפסיק את השימוש בביצים מכלובים התקבלה רק בעקבות פעילות ממוקדת מצד ארגון רווחת בעלי-החיים הגדול בעולם, "החברה ההומאנית של ארצות-הברית" (HSUS), והתאפשרה בזכות מאבק ארוך שנים, שנוהל על-ידי מספר ארגונים למען בעלי-חיים, לא רק נגד ברגר קינג, אלא גם נגד רשתות מזון מהיר נוספות.
2000: צעדים ראשונים
את תחילת התהליך ניתן לזהות בשנת 2000, כאשר לאחר חודשים של מחאה אינטנסיבית, הצליחו ארגונים להגנת בעלי-חיים לראשונה להכניע את תאגיד המזון המהיר הגדול בעולם: לראשונה הסכימה רשת מקדונלדס לקבל על עצמה מספר התחייבויות מינימליות להפחתת סבל בעלי-החיים במשקים בהם כלואות החיות המשמשות למוצריה. ההתחייבויות שקיבלה על עצמה מקדונלדס באותה עת היו, כשלעצמן, זניחות. בנוגע לתרנגולות מטילות, למשל, התחייבה מקדונלד'ס בסך הכל להגדיל את המרחב בכלוב לתרנגולות ל-72 אינטש (כ-20 x 22.5 ס"מ) – הרבה פחות מהדרישות המינימליות של החקיקה האירופאית שהתגבשה באותה תקופה בתחום. אך להתחייבויות אלה הייתה חשיבות תקדימית רבה. ב-2001 הודיעה רשת ברגר קינג שתקבל גם היא מדיניות דומה לזו של מקדונדלד'ס, וזמן קצר לאחר מכן הצטרפה להם גם רשת וונדי'ס. ארגונים להגנת בעלי-חיים המשיכו לפעול מול רשתות המזון המהיר בדרישה שינקטו צעדים משמעותיים יותר להגנת בעלי חיים – בין השאר, התחייבויות להפסיק לרכוש ביצים מלולים בהם נוהגים לבצע בתרנגולות "השרה כפויה" (הליך במסגרתו מרעיבים תרנגולות במשך כשבועיים, במטרה לזרז באופן מלאכותי תחילתו של מחזור הטלה נוסף), והגבלות לגבי מספר התרנגולות המוחזקות בכל כלוב.
2007: מתחילים לצמצם את השימוש בכלובים
התקדמות משמעותית חלה ב-2007, כשלראשונה הסכימה ברגר קינג לקבל על עצמה תכנית לצמצום השימוש בביצים מתרנגולות בכלובים, ולעבור באופן הדרגתי לביצים משיטות גידול אלטרנטיביות. בשלב זה, ההתחייבות נגעה עדיין רק לחלק קטן מאוד – 5% בלבד – מהביצים המשמשות במוצרי הרשת (בסניפים בארה"ב ובקנדה). ב-2009 הצטרפה למגמה גם רשת וונדיס, שהתחייבה כי 2% מהביצים בהם משתמשת החברה יגיעו מלולים ללא כלובים. הגדולה ברשתות המזון המהיר, מקדונלדס, עדיין לא התחייבה לכל צעדים להפחתת השימוש בביצים מכלובים, וזאת על אף שהופעל עליה לחץ רב בנושא – בעיקר אחרי שחקירה סמויה שנערכה אצל אחד מספקי הביצים העיקריים של הרשת – חוות ספרבו – זכתה לפרסום נרחב בכלי התקשורת, וחשפה תנאי כליאה קשים במיוחד. מקדונלדס אמנם הסכימה, עקב החשיפה, לנתק כל קשר עם חוות ספרבו, אך נמנעה מלהתחייב להפסיק (או אפילו לצמצמם) את השימוש בביצים מכלובי סוללה במוצריה בסניפי הרשת בארצות-הברית.
2012: התחייבות לסיום השימוש בכלובים
המדיניות החדשה של ברגר קינג, שהתקבלה באפריל 2012, מתחייבת להפסיק לחלוטין, בתוך חמש שנים, את השימוש בביצים המגיעות מתרנגולות בכלובים בכל סניפי הרשת בארצות-הברית. בניגוד לפרסומים בחלק מכלי התקשורת, לא מדובר ב"ביצי חופש" – כלומר, ביצים המגיעות מלולים בהן לתרנגולות יש גישה לחצר פתוחה – אלא בביצים מ"לולי מעוף" – לולים המחזיקים תרנגולות באסמים סגורים, ללא יציאה לאוויר הפתוח, אך גם ללא כלובים, באופן המאפשר להם תנועה, הליכה והתעופפות שאינם אפשריים בכלובים.
בנוסף, מתחייבת ברגר קינג במסגרת המדיניות החדשה גם להפסיק במהלך חמש השנים הקרובות את השימוש בבשר-חזיר שהגיע ממשקים המשתמשים ב"תאי הריון" – תאים בהם מחזיקים חזירות בצורה המונעת מהן תנועה, ואפילו אפשרות להסתובב. כיום רק כ-20% מבשר החזיר הנמכר על-ידי החברה מגיע ממשקים שאינם עושים שימוש ב"תאי הריון".
חקיקה נגד השימוש ב"תאי הריון" התקבלה כבר בפלורידה, אריזונה, קליפורניה, קולורדו, מיין, אורגון ומישיגן, וכמה מיצרניות בשר-החזיר הגדולות בעולם התחייבו להפסיק את השימוש בהם בעתיד. למרות כל זאת, ההחלטה משכה אליה תגובות שליליות מצד תעשיית המזון מהחי. "המועצה הלאומית של יצרני בשר-חזיר" (NPCC) תקפה את הרפורמה בברגר קינג בכתבה שפורסמה במגזין של תעשיית משק-החי:
ובינתיים, בתחום החקיקה
הצורך במאבק המתבסס על לחץ צרכני כלפי החברות, המתקדם בצעדים קטנים, נוצר כתוצאה ממצב החקיקה בארצות הברית, המפגר עדיין הרבה אחר החקיקה האירופאית. לאורך רוב השנים בהן התנהל המאבק מול רשתות המזון המהיר לא הייתה בארצות הברית כל הגבלה חוקית לגבי תנאי הכליאה של תרנגולות בתעשיית הביצים.
מצב זה החל להשתנות רק ב-2008, כשקליפורניה הפכה להיות המדינה הראשונה בארצות הברית בה התקבלה חקיקה לאיסור על השימוש בכלובי סוללה, בעקבות משאל-עם שהתקיים בנושא. ב-2009 התקבלה חקיקה דומה גם במישיגן ובמיין. באוהיו התקבלה חקיקה שאוסרת על הקמת לולי סוללה חדשים, גם אם לא על הפסקת השימוש בלולים הקיימים. בינואר 2012 הועלתה בפני הקונגרס האמריקאי הצעת חוק חדשה, שגובשה בעקבות הסכם בין HSUS לבין התאחדות יצרני הביצים האמריקאית, שלראשונה תביא לאיסור על כלובי סוללה בכל מדינות ארצות הברית. מכיוון שההצעה הועלתה תוך הסכמה בין ארגונים לרווחת בעלי-חיים לבין נציגי תעשיית הביצים (שחששו מעריכת משאלי-עם נוספים בנושא), סיכוייה לעבור נראים גבוהים.
עם זאת, גם החקיקה החדשה לא מייתרת את הצורך ללחוץ על רשתות המזון. החוק לא שולל את השימוש בכל סוג של כלובים, אלא רק בכלובי הסוללה זעירים וחשופים, הנהוגים כיום בתעשיית הביצים האמריקאית. יצרני ביצים רבים עלולים לבחור בעקבותיו לעבור לגידול תרנגולות בכלובים מעט גדולים יותר, ומצוידים במספר אביזרי העשרה, העומדים בדרישות המינימליות של החוק בלבד – במקום לעבור לגידול תרנגולות בשיטות ללא כלובים. ירידה בביקוש לביצים מכלובים, ועלייה בביקוש לביצים, עשוי להיות גורם שיכריע את השיקול של תעשייני ביצים בעד מעבר ללולים ללא כלובים.
מכיוון שברגר קינג היא אחת מצרכניות הביצים הגדולות ביותר בארצות-הברית, הרוכשת מדי שנה מאות מיליוני ביצים, להחלטה צפויה להיות השפעה גדולה על השוק האמריקאי – על אחת כמה וכמה, אם כמו במקרים קודמים, גם רשתות נוספות יושפעו מההחלטה, ויאמצו מדיניות דומה.
לחתימה על עצומה נגד השימוש בכלובי סוללה בישראל